Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
blazej_k1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blazej_k1 » 29.06.2017 12:17

Witam
Ja też jadę z Oławy(dokładniej z Bystrzycy Oł. byłem już 5 razy i naj szybciej jest 1. Od poniedziałku do piątku . 2. Trasa w nocy . 3 Ja jechałem Czechy Austria Słowenia Chorwacja do celu Baśka Voda około 1300 km samej jazdy 13h. Bez Przeginania prędkości .
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 29.06.2017 12:20

Pääkäyttäjä napisał(a):Pisałem o tej stacji wcześniej :) Niechcący wprowadziłbym ludzi w błąd - stacja to Transeurope. Przy tej samej ulicy, kawałek dalej, jest jeszcze jedna stacja, właśnie EuroOil, czynna całą dobę i również blisko zjazdu z D1 - gość też sprzedaje winiety ;)

W miejscowości Bohumil jest parę 24h stacji benzynowych. Gdzieś się winietę kupi, dojdzie kluczenie po mieście. Cóż przeżyje się.
AdamBeata
Cromaniak
Re: Dojazd do CRO i utrudnienia 2017 - konkrety.

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 29.06.2017 14:25

miromir napisał(a):Wie może ktoś jak wyglądają roboty na trasie przy Brnie, Mikulov, i Graz ew. inne....szczególnie w porze nocnej?...

Jadę 21.07....o ulubionej porze z piątku na sobotę :hut:

My wyjeżdżamy z Wrocławia dokładnie tydzień po was, też w piątek wczesnym wieczorkiem. Co roku tak samo jeżdżę i od Lucko w sobotę rano jest masakra więc w tym roku będę celował aby tam być naprawdę zaraz po wschodzie słońca bo robię jak co roku 1500km na jeden strzał i ten sobotni poranek jest wyniszczający w jednym wielkim korku do samego Zadaru.

Nocą to nawet przy robotach i innych utrudnieniach jedzie się w miarę dobrze. Wiedeń pewnie bankowo dalej rozkopany będzie ale chętnie posłucham co jeszcze może czekać na trasie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2017 14:35

W Czechach i Austrii, nocny przejazd przez newralgiczne miejsca powinien być bezproblemowy. Chyba, że ktoś odwali coś na zwężeniu to wtedy robi się nieciekawie. W Czechach zalecam zdjąć nogę z gazu - niewiele autostrad ma siatkę zabezpieczającą i można nadziać się na dziczyznę.
saperus8
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) saperus8 » 29.06.2017 18:16

Zależy mi na jeździe głównie na autostradach winiety wliczone w koszty .Wyjazd koniec sierpnia więc chyba nie powinno być już wielkich utrudnień (korki)
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 29.06.2017 21:19

W niedzielę (25.06) jechałem trasą Kraków - Sucha Beskidzka - Żywiec - Zwardoń - Czadca - Żylina - Trenczyn - Bratysława - M15 - kawałek M1 - w Mosonmagyaróvár odbicie na 86 - Csorna - M86 do Hegyfalu - 84 do mniej więcej Hegyközség - tam odbicie na Kám - od Kam 8 do Vasvár - 74 do Nagykanizsa gdzie miałem nocleg.
Tempo wakacyjne. Zajęło mi to 10 godzin 25 minut, w tym 2 godz. 20 min. postojów. Prędkość raczej przepisowa. Jako że to niedziela u nas i na Słowacji ruch spokojny, na Węgrzech jakby jakaś zaraza ich wybiła - pusto.
Słowacy jeżdżą przepisowo do bólu, Węgrzy trochę mniej.
W poniedziałek trasa Nagykanizsa - M7 Letenye - A4 Zagrzeb - A1 Šestanowac - do 8 - i magistralą do Podacy.
Tempo nadal wakacyjne. Czas 8 godzin 5 minut, w tym postoje godzina 14 min.
Chorwaci i reszta towarzystwa w Chorwacji (Węgrzy, Słowacy, Polacy) jeżdżą zdecydowanie mniej przepisowo. Nieraz jako jeden z niewielu trzymałem się w miarę przepisowej prędkości.
Granica w Letenye w poniedziałek rano bez problemów - 3 czy 4 auta przede mną, rzut okiem na paszporty w pierwszej budce. W drugiej machnięcie ręką.
Spory ruch na A4 (poniedziałek), ale wszystko szło płynnie. Na A1 trochę mniejszy do rozjazdu na A6, a potem to już z górki, z normalnym ruchem.
miromir
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miromir » 30.06.2017 06:07

AdamBeata napisał(a):
miromir napisał(a):Wie może ktoś jak wyglądają roboty na trasie przy Brnie, Mikulov, i Graz ew. inne....szczególnie w porze nocnej?...

My wyjeżdżamy z Wrocławia dokładnie tydzień po was, też w piątek wczesnym wieczorkiem. Co roku tak samo jeżdżę i od Lucko w sobotę rano jest masakra więc w tym roku będę celował aby tam być naprawdę zaraz po wschodzie słońca bo robię jak co roku 1500km na jeden strzał i ten sobotni poranek jest wyniszczający w jednym wielkim korku do samego Zadaru.

Nocą to nawet przy robotach i innych utrudnieniach jedzie się w miarę dobrze. Wiedeń pewnie bankowo dalej rozkopany będzie ale chętnie posłucham co jeszcze może czekać na trasie.

Dlatego planuje granice chorwacką przekraczać ok 2..3 w nocy i Lucko zaliczyć niewiele później....a dalej ..to już wakacje ;-)
Bardziej martwię się wpisami o robotach w Brnie i Graz...ale macie racje w nocy może pójdzie bezproblemowo..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2017 07:52

Jak w nocy nikt nie w nic nie przydzwoni, to przez Czechy jedzie się płynnie.
Graz i Wiedeń przed porannym szczytem też był względnie przejezdny, więc w nocy tym bardziej nie powinno być problemu.
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 30.06.2017 09:25

W zeszły piątek a właściwie z piątko na sobotę w nocy jechał mój znajomy trasą Czechy , Austria itd. Przejazd bez większych problemów, zwiększone nasilenie ruchu tylko przy większych miastach typu Wiedeń . Przez Czechy wolniej ale bez stania w korku .
hazok
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hazok » 30.06.2017 09:34

Witam wszystkich zakochanych w Chorwacji. Temat jest dosyć obszerny i przeczytanie całego wątku zajmie troche czasu. Mam szybkie pytanie co sadzicie o tej trasie. Na HR jade pierwszy raz wyjazd wtorek 25.07 g.18.00 trasa przez Zwardoń-Bratysława-Rajka-Nagykanizsa-Letanya-Zagrzeb-Karlovac- dalej 23- i prosto na povljane. Czego mogę sie spodziewać na trasie? dodam że zawodowo jezdzę na RO wiec słowacja ,węgry niczym mnie nie zaskoczą.Z góry dziekuję za opinie. Pozdrawiam
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 30.06.2017 09:39

hazok napisał(a):Witam wszystkich zakochanych w Chorwacji. Temat jest dosyć obszerny i przeczytanie całego wątku zajmie troche czasu. Mam szybkie pytanie co sadzicie o tej trasie. Na HR jade pierwszy raz wyjazd wtorek 25.07 g.18.00 trasa przez Zwardoń-Bratysława-Rajka-Nagykanizsa-Letanya-Zagrzeb-Karlovac- dalej 23- i prosto na povljane. Czego mogę sie spodziewać na trasie? dodam że zawodowo jezdzę na RO wiec słowacja ,węgry niczym mnie nie zaskoczą.Z góry dziekuję za opinie. Pozdrawiam

Bardzo dobry wybór wg mnie.Ja w tym roku mam zaplanowaną taką samą trasę. Z tego co czytam na forum i na fb w obecnej chwili chyba najszybsza trasa z południa Polski
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 30.06.2017 11:40

coglin napisał(a):W niedzielę (25.06) jechałem trasą Kraków - Sucha Beskidzka - Żywiec - Zwardoń - Czadca - Żylina - Trenczyn - Bratysława - M15 - kawałek M1 - w Mosonmagyaróvár odbicie na 86 - Csorna - M86 do Hegyfalu - 84 do mniej więcej Hegyközség - tam odbicie na Kám - od Kam 8 do Vasvár - 74 do Nagykanizsa gdzie miałem nocleg.
Tempo wakacyjne. Zajęło mi to 10 godzin 25 minut, w tym 2 godz. 20 min. postojów. Prędkość raczej przepisowa. Jako że to niedziela u nas i na Słowacji ruch spokojny, na Węgrzech jakby jakaś zaraza ich wybiła - pusto.
W poniedziałek trasa Nagykanizsa - M7 Letenye - A4 Zagrzeb - A1 Šestanowac - do 8 - i magistralą do Podacy.
Chorwaci i reszta towarzystwa w Chorwacji (Węgrzy, Słowacy, Polacy) jeżdżą zdecydowanie mniej przepisowo. Nieraz jako jeden z niewielu trzymałem się w miarę przepisowej prędkości.
Granica w Letenye w poniedziałek rano bez problemów - 3 czy 4 auta przede mną, rzut okiem na paszporty w pierwszej budce. W drugiej machnięcie ręką.
Spory ruch na A4 (poniedziałek), ale wszystko szło płynnie. Na A1 trochę mniejszy do rozjazdu na A6, a potem to już z górki, z normalnym ruchem.

Jest jakiś konkretny powód dlaczego jechałeś taką trasą? A nie klasycznie Kraków-Sahy-obwodnica Budapesztu-Zagrzeb-riwiera Makarska.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 30.06.2017 11:46

eStefan napisał(a):
coglin napisał(a):W niedzielę (25.06) jechałem trasą Kraków - Sucha Beskidzka - Żywiec - Zwardoń - Czadca - Żylina - Trenczyn - Bratysława - M15 - kawałek M1 - w Mosonmagyaróvár odbicie na 86 - Csorna - M86 do Hegyfalu - 84 do mniej więcej Hegyközség - tam odbicie na Kám - od Kam 8 do Vasvár - 74 do Nagykanizsa gdzie miałem nocleg.

Jest jakiś konkretny powód dlaczego jechałeś taką trasą? A nie klasycznie Kraków-Sahy-obwodnica Budapesztu-Zagrzeb-riwiera Makarska.

Jak sądzę chodziło o przejechanie przez SK autostradami i jak też tak zamierzam jechać (znając jakość dróg w SK)..
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 30.06.2017 12:21

AdamBeata napisał(a):

Już w kilku miejscach na tym forum opisywany był sposób uniknięcia sobotniej masakry, pisał o tym min.: dids76 a ja potwierdzam bo sam to testowałem. Wystarczy ominąć Lućko, a potem w Karlovacu odbić na D1 i przez Plitvice i Gracac do Zadaru, czy innej Lokalizacji na południu. Trasa jest minimalnie dłuższa, ale można ominąć "stojącą" autostradę. Z mojego doświadczenia: w 2013 od Lucko na Murter (ok. 320 km) jechałem (stałem) zakorkowaną autostradą 10 godzin :evil: A w 2015 jechałem na Pag do Povljany i ominąłem Lucko, a od Karlovaca pojechałem D1 - zajęło mi to 4 godziny z dwoma krótkimi przerwami a trasa prawie identyczna niecałe 300 km. Autostrada wtedy stała a na D1 był tylko nieco większy ruch do Plitvic, a później bardzo luźno.
Tak więc zdecydowanie polecam taki wariant, gdy autostrada jest zakorkowana :)
coglin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coglin » 30.06.2017 12:32

@eStefan:
Obwodnica Budapesztu - Sahy - Kraków będzie w drodze powrotnej. Z noclegiem koło Budapesztu.
Konkretnego powodu nie ma :) Tak wyszło. Trochę sugestie z forum - trasa przez Węgry 86, trochę miejsce noclegu, trochę przejazd przez Słowację i wyszła jakaś taka trasa.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 171
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone