Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2014 22:43

Raul73 napisał(a):
Jackar napisał(a):
Podsumowując, dla mnie przy moim trybie jazdy, miejscu zamieszkania, czasu wyjazdu to trasa przez Czechy i Austrię

Ale szanuję opinie jeżdżących przez Węgry, szczególnie czekor 86 i dids są przekonywujący i dobrze uzasadniają tą trasę

Bo tak naprawdę przy takiej odległości różnice czasowe/kilometrowe/kwotowe są przy tych trasach tak minimalne, że którejkolwiek byś nie wybrał - będzie dobrze.

Dlatego dobrze, że nie próbujemy się tu licytować i na siłę namawiać jedni drugich, a rozsądnie argumentujemy. :D

Nie wiem, jak u innych, ale u mnie przy wyborze trasy decyduje też trochę zwykłe przyzwyczajenie i sentyment. Od początku jeżdżę do Chorwacji przez Żylinę i Bratysławę i dla mnie postój na Slovnafcie w Żylinie, zalup winiety w Svrcinovcu czy tankowanie na Zlatych Pieskach to część wakacji. I nie chcę tego zmieniać. :D

Dokładnie :wink:

Przyzwyczajenie i sentyment,
czasem jeszcze coś innego, np. odwiedziny po drodze rodziny czy znajomych 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2014 22:47

Raul73 napisał(a):
Lednice napisał(a):

To jest BYŁE :!:
przejście w Świerczynowcu, zostały tylko budynki,
w całej strefie Schengen nie ma przejść granicznych między państwami wewnątrz strefy,

No całe szczęśćie, że napisałeś, bo by się nikt nie zorientował. 8) 8)

Z Wikipedii: "Przejście graniczne – ustalone na drodze umów międzypaństwowych miejsce na granicy pomiędzy państwami służące do jej przekraczania zarówno przez podróżnych, jak i pojazdy."

Przejścia graniczne nadal są - tylko kontroli na nich nie ma!

To tak dla jasnośći.

Nie masz racji, w strefie Schengen możesz przejechać przez granicę w dowolnym miejscu, np. przez twoją działkę do działki sąsiada w drugim kraju :!: :D

Oczywiście, jak da się przejechać :D

Przejścia graniczne są w całości zlikwidowane między państwami wewnątrz strefy

Np. tu nie było przejścia granicznego przed wejściem Polski i Czech do strefy Schengen, a teraz jest normalna droga przez granicę ( miejscowość Marklowice koło Zebrzydowic ) :!:
Obrazek
Granica to ta biała linia
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.03.2014 22:51

Lednice napisał(a):

Albo są w każdym miejscu, gdzie się komu spodoba.

Na jedno wychodzi. W każdym razie "przejscie graniczne w Svrcinovcu" błędem nie jest - bo ono nadal tam jest, tyle, że nie ma kontroli.

Pamiętaj też, że w każdej chwili kontrolę można przywrócić!

Z tej samej Wiki: "Pomiędzy państwami Unii Europejskiej nienależącymi do strefy Schengen na przejściach granicznych stosuje się uproszczone procedury odprawy podróżnych polegające na zaniechaniu kontroli lub sprawdzeniu wyłącznie dokumentów. Nie dokonuje się natomiast odprawy celnej, aczkolwiek może być dokonana kontrola celna towarów handlowych."

Ważne, że w Svrcinovcu można kupić winietę - i próbujemy ustalić, czy o to miejsce chodziło Jarze
Ostatnio edytowano 25.03.2014 22:56 przez Raul73, łącznie edytowano 2 razy
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 25.03.2014 22:53

Raul73 napisał(a):
Lednice napisał(a):

Albo są w każdym miejscu, gdzie się komu spodoba.

Na jedno wychodzi.

Ważne, że w Svrcinovcu można kupić winietę - i próbujemy ustalić, czy o to miejsce chodziło Jarze

O to mi chodzi. I żeby usatysfakcjonować Tadeusza jestem gotów nazwać Svrcinoviec byłym przejściem granicznym. :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.03.2014 22:56

jara napisał(a):O to mi chodzi.

No to kupujemy winiety w tym samym miejscu! :papa: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2014 22:57

No to wszystko jasne :D

Tam jest kilka budek za budynkami dawnego przejścia.

Innych budek z winietkami aż do Żyliny nie ma 8)

PS: lepiej kupować za euro :roll:
Płaci się tyle, ile winietka naprawdę kosztuje

Czesi i Polacy generalnie kantują przy sprzedaży austriackich i słowackich winietek, kurs wymiany mają bardzo dowolny :roll:
Obojętnie PZMot czy budka w Cieszynie
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 25.03.2014 22:59

Raul73 napisał(a):
jara napisał(a):O to mi chodzi.

No to kupujemy winiety w tym samym miejscu! :papa: :papa:

Nie, to ja raz kupiłem tam gdzie Ty kupowałeś już wiele razy :smo: . Ale mam widoki na więcej :lol:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 25.03.2014 23:00

Lednice napisał(a):PS: lepiej kupować za euro :roll:
Płaci się tyle, ile winietka naprawdę kosztuje

Zgadza się.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2014 23:04

Raul73 napisał(a):
Z tej samej Wiki: "Pomiędzy państwami Unii Europejskiej nienależącymi do strefy Schengen na przejściach granicznych stosuje się uproszczone procedury odprawy podróżnych polegające na zaniechaniu kontroli lub sprawdzeniu wyłącznie dokumentów. Nie dokonuje się natomiast odprawy celnej, aczkolwiek może być dokonana kontrola celna towarów handlowych."

W tej samej wikipedii na innej stronie piszą:
W związku z przystąpieniem Polski do Strefy Schengen, z dniem 21 grudnia 2007 zlikwidowano przejścia graniczne na granicy z Niemcami, Czechami, Słowacją i Litwą. Utrzymywana jest wyłącznie infrastruktura niezbędna do sprawnego przywrócenia kontroli granicznej w szczególnych przypadkach, jednak formalnie nie są to już przejścia graniczne :!: :!: :!:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przej%C5%9 ... zne_Polski

Potocznie nadal się czasem pisze o przejściach granicznych, siła przyzwyczajenia :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.03.2014 23:05

Lednice napisał(a):
Czesi i Polacy generalnie kantują przy sprzedaży austriackich i słowackich winietek, kurs wymiany mają bardzo dowolny :roll:
Obojętnie PZMot czy budka w Cieszynie

Zgadza się - za pierwszym razem chciałem kupić słowacką winietę na Orlenie w Cieszynie - cena mnie o mało nie przewróciła :D :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2014 23:15

Generalnie to jest granda i kryminał :roll:

Winietka to nie jest to samo co piwo w sklepie 8)
To jest opłata administracyjna, ustalona przez dane państwo
i powinna kosztować w Polsce czy w Czechach tyle ile w Austrii czy na Słowacji,
według średniego kursu NBP czy czeskiego banku narodowego 8)

Cwaniaczki kupują winietki austriackie i słowackie w Świerczynowcu, w budkach i sprzedają je po swoim kursie :?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.03.2014 23:25

Zgadzam się.

Ale Słowacy też święci nie są.

Węgierska winieta w Rajce po stronie słowackiej kosztuje całe 1 euro więcej niż nominalnie 300 metrów dalej. Niby niewiele, ale przy cenie 7 euro za winietę to tak mało nie jest. Tym bardziej, że to nie jest nalepka, a zwykly zadrukowany kawałek papieru.
Hireneusz75
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hireneusz75 » 26.03.2014 08:28

[quote="Raul73"]Hireneusz75 - Wow, niezła objazdówka!!

Opisane przez ciebie trasy przerobiłem, ale nie na jednym wyjeździe.

Dziękuje za pocieszenie :wink: , i podpowiedz o za haczeniu o Vukovar, mam nadzieje że cztery dni jazdy na taką objazdówkę wystarczy :wink: tak czy inaczej pokonanie trasy na peljesac na raz to dla mne troszkę za dużo tym bardziej jadąc wszędzie w ciemno :oczko_usmiech: jest ryzyko jest zabawa :mrgreen:
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 26.03.2014 08:40

Raul73 napisał(a):
Jackar napisał(a):Podsumowując, dla mnie przy moim trybie jazdy, miejscu zamieszkania, czasu wyjazdu to trasa przez Czechy i Austrię
Ale szanuję opinie jeżdżących przez Węgry, szczególnie czekor 86 i dids są przekonywujący i dobrze uzasadniają tą trasę

Bo tak naprawdę przy takiej odległości różnice czasowe/kilometrowe/kwotowe są przy tych trasach tak minimalne, że którejkolwiek byś nie wybrał - będzie dobrze.

Dlatego dobrze, że nie próbujemy się tu licytować i na siłę namawiać jedni drugich, a rozsądnie argumentujemy. :D

Nie wiem, jak u innych, ale u mnie przy wyborze trasy decyduje też trochę zwykłe przyzwyczajenie i sentyment. Od początku jeżdżę do Chorwacji przez Żylinę i Bratysławę i dla mnie postój na Slovnafcie w Żylinie, zalup winiety w Svrcinovcu czy tankowanie na Zlatych Pieskach to część wakacji. I nie chcę tego zmieniać. :D

U mnie takim rytuałem jest obiad w formie pikniku na Zlatych Pieskach (zaraz po tankowaniu :) )
Dodatkowym powodem wyboru drogi przez Węgry było to że kiedy ruszałem do Cro pierwszy raz miałem 13 letni samochód i w razie awarii wolałem cenniki węgierskich niż austriackich warsztatów. Obecnie mam auto kilka lat młodsze ale i tak dla mnie ten argument wciąż ma jakieś znaczenie.
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 26.03.2014 13:14

No racja , ja za regenerowany alternator serwisie forda do starego mondeo zapłaciłem 375 Euro. Dobrze ze odholowanie i nocleg pokryło assistance z PZU bo inaczej to była by całkiem masakra
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone