Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miromir
Globtroter
Re: Dojazd do CRO i utrudnienia 2017 - konkrety.

Nieprzeczytany postnapisał(a) miromir » 29.06.2017 05:57

Wie może ktoś jak wyglądają roboty na trasie przy Brnie, Mikulov, i Graz ew. inne....szczególnie w porze nocnej?...

Jadę 21.07....o ulubionej porze z piątku na sobotę :hut:
blazej_k1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blazej_k1 » 29.06.2017 07:16

Witam
Jadę już szósty raz do Chorwacji, i w tym roku chcemy sobie urozmaicić podróż jadąc przez Balaton. Wyjazd w poniedziałek rano aby nad balatonem być około 15. Jadę z Oławy okolice Wrocławia. Plan jest taki aby A4 do Gliwic później Rybnik, Ołumuniec, Brno, Bratysława, Balaton. Ktoś jechał taką trasą, albo możne polecić coś innego?Czy można ominąć czechy i czy to będzie taniej ?
Dziękuje z góry za pomoc.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 29.06.2017 07:28

blazej_k1 napisał(a): Plan jest taki aby A4 do Gliwic później Rybnik, Ołumuniec, Brno, Bratysława, Balaton. Ktoś jechał taką trasą, albo możne polecić coś innego?
Dziękuje z góry za pomoc.

Rozważ Krapkowice - Racibórz - Bogumin. Taniej i ominiesz korkujący się węzeł Sośnica.
Pozdrawiam
blazej_k1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blazej_k1 » 29.06.2017 08:06

Witam
Chcę unikać krętych dróg w Czechach pierwszy raz jak jechałem to leciałem w nocy przez Głuchołazy w Czechach burza i ulewa że auto mi ściągało z błotem .
I lubię takie przeboje ale nie w drodze na wakacje. Od tamtej pory bocznymi drogami nie jeżdżę na wakacje. ;-)
Ale dzięki za odpowiedz.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.06.2017 08:18

blazej_k1 napisał(a):Witam
Chcę unikać krętych dróg w Czechach pierwszy raz jak jechałem to leciałem w nocy przez Głuchołazy w Czechach burza i ulewa że auto mi ściągało z błotem .
I lubię takie przeboje ale nie w drodze na wakacje. Od tamtej pory bocznymi drogami nie jeżdżę na wakacje. ;-)
Ale dzięki za odpowiedz.

Jeżeli pojedziesz trasą jaką Ci zaproponował kolega wyżej to na żadne zakręty i dziwne drogi w Czechach nie trafisz. Po ok 2 km od przekroczenia granicy zaczyna się autostrada :oczko_usmiech:
Od zjazdu w Krapkowicach do granicy droga też ok.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 29.06.2017 08:21

dids76 napisał(a):Jeżeli pojedziesz trasą jaką Ci zaproponował kolega wyżej to na żadne zakręty i dziwne drogi w Czechach nie trafisz. Po ok 2 km od przekroczenia granicy zaczyna się autostrada :oczko_usmiech:
Od zjazdu w Krapkowicach do granicy droga też ok.

Trasę właśnie Ty mi zaproponowałeś. :D Teraz proszę jeszcze o podpowiedź w kwestii zakupu czeskiej winiety po przekroczeniu granicy. Będzie tam jakaś stacja benzynowa czy muszę zjechać do miejscowości Bogumin?
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 29.06.2017 08:29

W poniedziałek służbowo jadę do Rumunii, więc obadam trasę bo jadę tak:
Katowice - Ostrava - Brno - Bratysława - Budapeszt - Szeged i dalej do Rumunii. wrzucę tu jakieś info o stanie dróg
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.06.2017 08:32

Zależy o której tam będziesz. Niedaleko wjazdu na autostradę jest stacja Transeurope, otwarta od 5 do 22. Trzeba przejechać nad autostradą i na pierwszym rondzie zjechać pierwszym zjazdem. Zostaje też były Shell na autostradzie, tylko że tam ostatnio były problemy z dostępnością winiet.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2017 10:05

Ona już nazywa sie EuroOil - Transeurope to firma transportowa :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.06.2017 10:28

Pääkäyttäjä napisał(a):Ona już nazywa sie EuroOil - Transeurope to firma transportowa :mrgreen:

Wiem że Transeurope to firma transportowa, mają też swoją stację paliw niedaleko od wjazdu na D1 w Bohuminie. Stacja czynna od 5:00 do 22:00. Jak ktoś do Czech wjeżdża DK78 od Chałupek to jest to alternatywa do zakupu winiet dla EuroOil. Można nawet z D1 zjechać tam po winiety :oczko_usmiech:
Stacja jest w tym miejscu https://goo.gl/maps/Md3xmvfDR2C2
Rafi70
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi70 » 29.06.2017 10:35

Na Euroil za winietę jak nie masz koron kasują 20eur zamiast 17.Alternatywą jest płacenie kartą. Jechałem do Cro 15.06 i niestety przekonałem się na własnej skórze
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 29.06.2017 10:55

Pääkäyttäjä napisał(a):
Tomala1978 napisał(a):Witam, ponownie wyjazd już niedługo a widzę że prze z Czechy to nie będzie za wesoło .

W piątek i poniedziałek może tak być. Wracałem w zeszły piątek z Ołomuńca i stałem przez pięć minut na zwężeniu (w stronę Polski). W poniedziałek pod Brnem był horror, w następne dni OK.

Właśnie martwi mnie ten piątek bo to dzień wyjazdu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2017 11:05

dids76 napisał(a):Wiem że Transeurope to firma transportowa, mają też swoją stację paliw niedaleko od wjazdu na D1 w Bohuminie. Stacja czynna od 5:00 do 22:00. Jak ktoś do Czech wjeżdża DK78 od Chałupek to jest to alternatywa do zakupu winiet dla EuroOil. Można nawet z D1 zjechać tam po winiety :oczko_usmiech:
Stacja jest w tym miejscu https://goo.gl/maps/Md3xmvfDR2C2

Pisałem o tej stacji wcześniej :) Niechcący wprowadziłbym ludzi w błąd - stacja to Transeurope. Przy tej samej ulicy, kawałek dalej, jest jeszcze jedna stacja, właśnie EuroOil, czynna całą dobę i również blisko zjazdu z D1 - gość też sprzedaje winiety ;)
saperus8
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) saperus8 » 29.06.2017 12:06

Ja też ruszam z Oławy ale 26 .08 zależy mi na jak najszybszym dojeździe ale koniecznie przez Węgry .I tak kombinuje i jednak wychodzi mi że muszę jechać- Czechy,Słowacja,Węgry,i Split:) Może jakieś podpowiedzi jak z Dolnego Śląska przez Węgry .Martwią mnie te Czachy.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 29.06.2017 12:15

saperus8 napisał(a):Ja też ruszam z Oławy ale 26 .08 zależy mi na jak najszybszym dojeździe ale koniecznie przez Węgry .I tak kombinuje i jednak wychodzi mi że muszę jechać- Czechy,Słowacja,Węgry,i Split:) Może jakieś podpowiedzi jak z Dolnego Śląska przez Węgry .Martwią mnie te Czachy.

Czemu przez Węgry? Chcesz uniknąć winiet ? Moim zdaniem najszybciej chyba polecisz Czechy, Austria, Słowenia i Chorwacja.
W sumie skoro i tak na Śląsk jedziesz, to potem masz już wybór czy trasą przez Węgry czy Austrię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 170
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone