Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2017 17:52

maciejdm1 napisał(a):Własnie interesuje mnie odcinek Praga -Brno oraz od Pragi przez M.Boleslav do granicy w Zawidowie . Znajomi , z którymi jadę ,tę trasę obrali.Ja jeździłem zawsze przez Boboszów ,Ołomuniec . Jako, że często jeździsz po Czechach,którą trasę byś polecił?
Jadę 15 lub 16 lipca.

W paru miejscach na D1 między Brnem a Pragą jest kilka zwężeń do jednej jezdni.
Wszystkie te prace mają się częściowo zakończyć w październiku.

W niedzielę z Pragi całą ekipą lecimy do Haarlem. My z NJ i Ołomuńca jednak jedziemy do Pragi pociągiem.
Przed godziną w radiu F1 słyszałem, że na zwężeniu na D1 zepsuła się ciężarówka. Osobiście jak nie muszę, to autem do Pragi nie jadę :) Autostrada D1 to najbardziej obciążona trasa w Czechach.

Jak chcecie jechać przez Zawidów - nie lepiej będzie Wam śmignąć przez Niemcy i Austrię?
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 20.06.2017 21:38

Pääkäyttäjä napisał(a):Jak chcecie jechać przez Zawidów - nie lepiej będzie Wam śmignąć przez Niemcy i Austrię?

Dwa lata temu posłuchałem znajomych i poleciałem właśnie przez Zawidów,Pragę... nigdy więcej :x

W tym roku też sam rozważam trasę niemiecką autobahną, trochę dalej ale odpada za to czeska winieta za to dochodzi płatny tunel, ponadto jako w gratisie mamy w pompie Ołomuniec, Brno i Wiedeń...
Pytanie tylko czy nie korkuje się zbytnio w sezonie na tych płatnych tunelach?
zbartek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbartek » 21.06.2017 07:00

Witam. Którą trasę wybrać jadąc z Wrocławia... Boboszów- Brno? czy lepiej będzie przez Gliwice i Ostrawę?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 21.06.2017 07:03

zbartek napisał(a):Witam. Którą trasę wybrać jadąc z Wrocławia... Boboszów- Brno? czy lepiej będzie przez Gliwice i Ostrawę?

Tu są dwie "szkoły" na ten temat. Jeśli chcesz bez opłat i trochę pokręcić to via Boboszów, jeśli szybciej ale odpłatnie, to autostradą.
Jechałem przez Boboszów kilka razy, ale wieczorem/nocą albo wcześnie rano. W ciągu dnia, to może być uciążliwe.
Ostatnio edytowano 21.06.2017 07:06 przez walp, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.06.2017 07:03

zbartek napisał(a):Witam. Którą trasę wybrać jadąc z Wrocławia... Boboszów- Brno? czy lepiej będzie przez Gliwice i Ostrawę?

dojazd-z-zachodniej-polski-do-chorwacji-t17808.html
simon174
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) simon174 » 21.06.2017 07:06

Hej
Mogę Ci polecić drogę na A4 kierunek Gliwice później zjazd na A1 kierunek Brno są tam co prawda utrudnienia ale z tego co wyczytałem oraz jak śledzę na kamerkach to sie da przejechać. Jeżdżę tą trasa od 8 lat i nigdy nie było większych problemow.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2017 08:47

D1 między Ostrawą a Brnem dziś rano (do 9.00):

- zamknięty północny tunel Klimkovice (w stronę Brna), ruch przeniesiony do drugiego, ograniczenie do 60 km/h
- roboty przed Ołomuńcem na wysokości Lipnika n/B: bez problemu
- trwa koszenie traw przed samym Ołomuńcem: zwężenie do prawego pasa, ale nic się nie dzieje, ruch płynny
- między Wyszkowem a Brnem "dopravni komplikace": zwężenia, powolna jazda, na nitce w stronę Brna OK, w drugą stronę korek spowodowany stłuczką (sznur aut sięgał aż Šlapanic, wg info - aż 10 km); na objazd nie ma co liczyć - on też stoi
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 21.06.2017 09:45

Na A4 teraz jakieś większe roboty pod Opolem są i tam dość mocno czasami się korkuje.
Przez Boboszów i Brno lepiej na wieczór jechać, w dzień Czechy są dość uciążliwe. Ja tamtędy jeżdżę zawsze ale wyjeżdżam z reguły Wrocławia około 18. Z tym, że z Boboszowa też są dwie trasy. Jedni jeżdżą na Ołomuniec i Brno - wtedy kupujesz winietę, a inni czyli np. ja walą na Svitavy i Brno. Wtedy możesz się obyć bez czeskiej winiety. Obwodnica Brna jest teraz bezpłatna, a ten niewielki płatny odcinek Rajhrad - Pohorelice objeżdżasz drogą równoległą.
shady91
Autostopowicz
Re: aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Nieprzeczytany postnapisał(a) shady91 » 21.06.2017 12:53

W niedziele w Czadcy nie ma w ogole korkow, przy takiej trasie jak chcesz jechac @js305 i do tego w niedziele to bym polecal jechac przez cieszyn i przez trzyniec, zyskasz jakies 10-15 minut niz jakbys jechal nawet nowa droga zwardon-skalite.
js305
Globtroter
Re: aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Nieprzeczytany postnapisał(a) js305 » 21.06.2017 14:02

shady91 napisał(a):W niedziele w Czadcy nie ma w ogole korkow, przy takiej trasie jak chcesz jechac @js305 i do tego w niedziele to bym polecal jechac przez cieszyn i przez trzyniec, zyskasz jakies 10-15 minut niz jakbys jechal nawet nowa droga zwardon-skalite.

Czyli z B-B polecieć drogą S52 na Cieszyn? Nie potrzeba tam winietki?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2017 15:55

Na chwilę obecną, Brno i Ołomuniec przejezdne. Zobaczymy, jak będzie jutro...
miszelos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miszelos » 22.06.2017 16:16

Ktoś pisał na temat otwarcia autostrady do Zwardonia, to już podobno otworzyli:

dziennikzachodni.pl/motofakty/aktualnosci/a/slowacka-autostrada-d3-w-strone-zwardonia-otwarta-zdjecia,12167410/

Ktoś z Was już jechał?

PS. Dziwne, ale nie widać tej drogi na google maps...
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 22.06.2017 16:42

miszelos napisał(a):Ktoś pisał na temat otwarcia autostrady do Zwardonia, to już podobno otworzyli:

dziennikzachodni.pl/motofakty/aktualnosci/a/slowacka-autostrada-d3-w-strone-zwardonia-otwarta-zdjecia,12167410/

Ktoś z Was już jechał?

PS. Dziwne, ale nie widać tej drogi na google maps...

zilina-zywiec-jaka-droga-t28973-255.html
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 27.06.2017 12:53

Pääkäyttäjä napisał(a):D1 między Ostrawą a Brnem dziś rano (do 9.00):

- zamknięty północny tunel Klimkovice (w stronę Brna), ruch przeniesiony do drugiego, ograniczenie do 60 km/h
- roboty przed Ołomuńcem na wysokości Lipnika n/B: bez problemu
- trwa koszenie traw przed samym Ołomuńcem: zwężenie do prawego pasa, ale nic się nie dzieje, ruch płynny
- między Wyszkowem a Brnem "dopravni komplikace": zwężenia, powolna jazda, na nitce w stronę Brna OK, w drugą stronę korek spowodowany stłuczką (sznur aut sięgał aż Šlapanic, wg info - aż 10 km); na objazd nie ma co liczyć - on też stoi

Witam, ponownie wyjazd już niedługo a widzę że prze z Czechy to nie będzie za wesoło .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2017 13:15

Tomala1978 napisał(a):Witam, ponownie wyjazd już niedługo a widzę że prze z Czechy to nie będzie za wesoło .

W piątek i poniedziałek może tak być. Wracałem w zeszły piątek z Ołomuńca i stałem przez pięć minut na zwężeniu (w stronę Polski). W poniedziałek pod Brnem był horror, w następne dni OK.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 169
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone