Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kuba26
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba26 » 03.06.2017 21:33

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Myślę że to dobra alternatywa dla A i Cz :) . Patrząc na Twoje sugestie zastanawiam się tylko jak wygląda stan drogi 81? Czy jest to raczej prosta droga przez pola z ładna nawierzchnią czy raczej kręta ścieżka pomiędzy wnioskami?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.06.2017 07:39

kuba26 napisał(a):Dziękuję bardzo za odpowiedź. Myślę że to dobra alternatywa dla A i Cz :) . Patrząc na Twoje sugestie zastanawiam się tylko jak wygląda stan drogi 81? Czy jest to raczej prosta droga przez pola z ładna nawierzchnią czy raczej kręta ścieżka pomiędzy wnioskami?

winietę na SK kupisz na całodobowej OMV w Cadcy;
winietę na H kupisz w całodobowym punkcie na przejściu granicznym w Rajce

DK81 bdb jakości, prościutka droga z kilkoma miejscowościami, miejscami śmiało można przyspieszyć
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 04.06.2017 20:17

Szanowni Koledzy i Koleżanki w ubiegłym roku jechałem trasą Chyżne -Dolny Kubin Bańska Bystrica - Sahy i było bez winiet / w Bańskiej Bystrica drobny objazd koło lotniska / . Czy w tym roku jest podobnie , czytam ale się nie mogę doczytać na forum
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 04.06.2017 21:13

Witajcie.
Jestem w Pisaku i winien Wam jestem informacje z trasy.
Rybnik, Cieszyn, Cadca , Żylina, Bratyslawa, Węgry ( M1 przez MO na M7 ) HR - 4 i 1 do Piska, Dalmacja.... start 4 VI 2017 godz. 6: 15 przyjazd 19:30.
Trasa do Bratysławy: dwa zwężenia ca 50 km i 40 km przed Bratysławą za MOP Hradek; nie liczę facetów malujących wiadukt z zajęciem dwóch pasów;
Węgry prawie płynnie do M7; później ca 40 km krok za krokiem, akurat Budapesztanom się zachciało nad Balaton ..... wszystkim!!!!!!????????????????????
Przejście graniczne; wybrałem stare; trochę trwało.... niż obudziłem pograniczników; Hungar obejrzał paszporty, spytał dokąd ,
Chorwat też zażyczył sobie paszporty.... wystawiłem już nogę z auta, kiedy jego wzrok przenikliwy padł na przednią szybę, za którą umiejscowiłem magnetyczną "kroplę" bo z tyłu mi nie trzyma ; jak to w trabancie :); i szybko zapytał ... iz Polska ? na co odparłem inteligentnie ... nooooooooooooooooooooo; machnął ręką i pociśli my dalej;
W Chorwacji chyba mają zatrudnionego jakiegoś " dręczyciela kierowców"; ograniczeń do 100 - mnogo i bez rozsądnego uzasadnienia;
Mała Kapela - jeden tunel czynny dla dwóch kierunków i następny tunel też dla dwóch kierunków ... może w sezonie udrożnią..
. i jeszcze jeden obrazek z trasy w Chorwacji.... zrolowany samochód; być może kierowca zasnął i przerolował przez bariery rozdzielające ...
Rozsądnego wojażowania... po to są Odmorista i hotele by wrzucić bieg rozsądkowi...
Podsumowując:
Jechałem w zasadzie bez problemów; mała ilość samochodów, bo poza sezonem przeca;
Granicę H/Hr przekraczałem nietypowo; stare przejście;
1298,6 km w 13 godz. 15 min. średnia 98 km/h i niezbyt przekraczałem dozwoloną ;)
czysta jazda 12 godz. 12 min - średnia 104;
W dzień , przy małej ilości samochodów/ w nocy nie podołałbym, wzrok jest old
Pozdrawiam oG
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 04.06.2017 21:21

Tak tylko dla sprostowania.1298,6km czystej jazdy w 12h 12minut daje średnią 106,446km/h
kuba26
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuba26 » 04.06.2017 21:30

te kiero napisał(a):
kuba26 napisał(a):Dziękuję bardzo za odpowiedź. Myślę że to dobra alternatywa dla A i Cz :) . Patrząc na Twoje sugestie zastanawiam się tylko jak wygląda stan drogi 81? Czy jest to raczej prosta droga przez pola z ładna nawierzchnią czy raczej kręta ścieżka pomiędzy wnioskami?

winietę na SK kupisz na całodobowej OMV w Cadcy;
winietę na H kupisz w całodobowym punkcie na przejściu granicznym w Rajce

DK81 bdb jakości, prościutka droga z kilkoma miejscowościami, miejscami śmiało można przyspieszyć

Dziękuję serdecznie z pewnością skorzystam ;)
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 04.06.2017 21:44

Michalm2012 napisał(a):Tak tylko dla sprostowania.1298,6km czystej jazdy w 12h 12minut daje średnią 106,446km/h

komputer podał 104 ... i niechaj tak pozostanie.. :)
alemusial
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alemusial » 06.06.2017 18:14

HMM, u mnie 1 raz na Chorwację, bus 7 osób, 3 dzieci, zależy na jak najszybszym dojechaniu, wybrałem opcję
https://goo.gl/maps/t48RQXLhLaq
co o tym sądzicie?
Czy rzeczywiście odcinek słowacki w nocy jest tak ryzykowny ze względu na zwierzęta? Google pokazuje do Sahy 5h jazdy, zastanawiam się czy nie wyjechać ok 15.00 i większość Słowacji za dnia przejechać.
Ps wyjeżdżam w sobotę 10.06.
ps2 apropos winiet na Węgrzech dla busa do 3,5t ale mogącego przewieźć 9 osób mimo że będzie w środku tylko 7 to dla Węgier winieta D1 czy D2
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 06.06.2017 18:38

Możesz jechać przez Komarno, w sumie niewiele nadłożysz drogi, a od Bańskiej Bystrzycy masz R1 - drogę szybkiego ruchu do Nitry, a później 64 do Komarno. Chyba, że chcesz uniknąć winietki na Słowacji, to ten wariant odpada.
Ostatnio edytowano 06.06.2017 19:21 przez nowotarżanin, łącznie edytowano 1 raz
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 06.06.2017 18:44

alemusial napisał(a):zależy na jak najszybszym dojechaniu, wybrałem opcję
co o tym sądzicie?
Czy rzeczywiście odcinek słowacki w nocy jest tak ryzykowny ze względu na zwierzęta?

Trasa optymalna, ale:
1) Góry, lasy, pola - góry wysokie, lasy gęste, pola rozległe - a zwierzyna dzika lubi się szwendać po nocy > przez Słowację ja jechałbym tylko za dnia.
2) Zalinkowana trasa między Bańską a Zwoleniem prowadzi przez R1 > ja bym nie kupował winiety na marne 10 km płatnej drogi i objechał ten odcinek bokiem
alemusial
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alemusial » 06.06.2017 19:20

hmm ale później i tak jadę płatną M7 z Budapesztu do Letenye wiec winieta i tak potrzebna będzie
alemusial
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alemusial » 06.06.2017 19:25

pomyłka zaszła, chodziło mi o Węgry....kurcze zmęczony jestem
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 06.06.2017 19:27

Witam. dwa lata pod rząd jeździłem tą trasą: https://goo.gl/maps/eRVXQGXzGkw ale w tym roku troszkę przerażają mnie roboty po drodze. Nocleg w mam zarezerwowany w Graz i dalej M-L-P. Może ktoś jechał w ostatnich dniach i może coś więcej powiedzieć czy mocno się korkuje. Wyjazd 24. 06. Z góry dziękuję pozdrawiam.
gigi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gigi » 07.06.2017 00:06

Zastanawiam się czy w tym roku dla odmiany nie przejechać Czechy bez winietki...

W związku z tym która trasa jest lepsza, ma mniej wiosek, miasteczek po drodze i generalnie bardziej wygodna i mniej męcząca:
1. Lubawka-Hradek-Svitavy-Brno-Mikulov
czy
2. Lubawka-Hradek-Pardubice-Igława-Znojmo?
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 07.06.2017 06:13

alemusial napisał(a):HMM, u mnie 1 raz na Chorwację, bus 7 osób, 3 dzieci, zależy na jak najszybszym dojechaniu, wybrałem opcję
co o tym sądzicie?
Czy rzeczywiście odcinek słowacki w nocy jest tak ryzykowny ze względu na zwierzęta? Google pokazuje do Sahy 5h jazdy, zastanawiam się czy nie wyjechać ok 15.00 i większość Słowacji za dnia przejechać.
Ps wyjeżdżam w sobotę 10.06.
ps2 apropos winiet na Węgrzech dla busa do 3,5t ale mogącego przewieźć 9 osób mimo że będzie w środku tylko 7 to dla Węgier winieta D1 czy D2

Ile osób jedzie nie ma znaczenia...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 166
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone