Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ziemniak
Cromaniak
Re: Proszę o ocenę trasy Warszawa-Seget Donji

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 29.05.2017 14:14

IMO zdecydowanie S1 do granicy w Zwardoniu - tym bardziej, że na dniach otwierają D3 od granicy w Zwardoniu. Oczywiście zakup winiet Słowacji i Węgier przez internet? :)

https://www.eznamka.sk/selfcare/purchase/
https://ematrica.nemzetiutdij.hu/
Zosia i Piotrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zosia i Piotrek » 29.05.2017 14:56

Odcinek w Czechach jest darmowy, ale faktycznie lepiej w tym przypadku jechać na Zwardoń, reszta trasy podobna do mojej, tyle że ja wjeżdżam na 86 od razu, szkoda kilometrów nabijać w stronę Gyor i rozważyłbym jednak przejazd 86tką i krótkim objazdem Słowenii, po pierwsze bliżej, po drugie ciężko powiedzieć jak będą wyglądały kontrole na granicy Węgry-Chorwacja.
karolw88
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolw88 » 29.05.2017 15:05

ziemniak napisał(a):IMO zdecydowanie S1 do granicy w Zwardoniu - tym bardziej, że na dniach otwierają D3 od granicy w Zwardoniu. Oczywiście zakup winiet Słowacji i Węgier przez internet? :)

Tak winiety przez internet, żeby nie tracić czasu na postoje, szukanie itp. Dzięki za podpowiedź, oczywiście rozważę :)
karolw88
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolw88 » 29.05.2017 15:32

Zosia i Piotrek napisał(a):Odcinek w Czechach jest darmowy, ale faktycznie lepiej w tym przypadku jechać na Zwardoń, reszta trasy podobna do mojej, tyle że ja wjeżdżam na 86 od razu, szkoda kilometrów nabijać w stronę Gyor i rozważyłbym jednak przejazd 86tką i krótkim objazdem Słowenii, po pierwsze bliżej, po drugie ciężko powiedzieć jak będą wyglądały kontrole na granicy Węgry-Chorwacja.

Dzięki :)
proszę powiedz mi jak z drogami w Polsce do granicy w Zwardoniu ? Jak wygląda droga po jej przekroczeniu ? ostre zakręty itp ?
Czy ewentualnie ten krótki przejazd przez Słowenię jest darmowy ? I ważne pytanie, która droga przez Węgry jest lepsza jakościowo, ale też biorąc pod uwagę spalanie, ciężarówki itp - taką jak podałem wyżej czy trasa biegnąca przez Słowenię ?
Co masz na myśli z tymi kontrolami na granicy ?
Zosia i Piotrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zosia i Piotrek » 29.05.2017 21:06

proszę powiedz mi jak z drogami w Polsce do granicy w Zwardoniu

Akurat tutaj odpowiem Ci tylko częściowo ponieważ ja akurat mieszkam tuż obok Cieszyna, więc przez Polskę nie jadę, bo do granicy z Czechami mam 1 km :) stąd wiem które odcinki w przygranicznych Czechach są bezpłatne.
Jeśli chodzi o odcinek do Zwardonia do jest to dwupasmowa droga ekspresowa na prawie całej długości nie licząc zdaje się około 12 km w okolicach Węgierskiej Górki do Milówki. Dalej jest droga ekspresowa a po minięciu granicy, Słowacy oddają na dniach drogę ekspresową która łączy się z drogą nr 11 do Czadcy, więc bardziej opłaca się skorzystać z tej drogi niż "męczyć" się przez jednopasmową drogę w Czechach. Jedynie nie wiem jak bardzo korkuje się odcinek Węgierska Górka- Milówka na której nie ma drogi ekspresowej, pewnie wszystko zależy w jaki dzień w jakich godzinach tam trafisz :)

Czy ewentualnie ten krótki przejazd przez Słowenię jest darmowy ?

Tak jest darmowy pod warunkiem zastosowania się do opisu znajdującego się w tym wątku https://www.cro.pl/objazd-platnych-autostrad-w-slowenii-t28771.html jest to bardzo krótki i przyjemny odcinek.

która droga przez Węgry jest lepsza jakościowo, ale też biorąc pod uwagę spalanie, ciężarówki itp - taką jak podałem wyżej czy trasa biegnąca przez Słowenię ?

droga 86 to jest temat rzeka na tym forum, jest wydzielony temat dotyczący tej trasy także poczytaj :) jeśli chodzi o samochody ciężarowe to zależy w jakim dniu w jakich godzinach pojedziesz bo faktycznie jest to droga lubiana przez kierowców TIRów, z drugiej strony dzięki otwarciu M86 prawdopodobieństwo trafienia za TIRa zmniejsza się o połowę :). Nie zawsze jest to jednak złe bo dwa razy się uczepiłem, schowałem za takim i wg mnie pokonałem tą trasę szybciej niż jakbym się stresował i zwalniał w każdym miasteczku; nie wiedzieć dlaczego kierowcy TIRów mają w nosie ograniczenia :). Jedyne czego ja nie lubię w tej trasie to dzikie zwierzęta, które albo mnie wyjątkowo lubią albo ich jest tam dużo.

Co masz na myśli z tymi kontrolami na granicy ?

Poczytaj:
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/planujesz-urlop-w-chorwacji-przeczytaj,2512022,4199

Podobno mają być jakieś porozumienia na czas wakacji pomiędzy Chorwacją i Słowenią oraz Węgrami, ale jak znam podejście Węgrów do sytuacji z imigrantami to tych kontroli obawiam się bardziej niż na Słowenii. Najlepiej obserwuj forum i podejmiesz decyzję w oparciu o relacje innych, ja idę na pierwszy "odstrzał" bo nasz wyjazd już w połowie czerwca więc na pewno napiszę jak to wyglądało
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 30.05.2017 13:36

... jadę przez Słowację i Węgry ... granica H / Hr 4 lub 5 czerwca... to Wam przekażę co się działo ..

a poniżej namiar na ewentualny nocleg : http://www.seoski-turizam-crnko1.hr/

i o ile nie będzie wesela to się wyśpicie ... ale jest oryginalnie
Ostatnio edytowano 30.05.2017 13:42 przez oldGIZMO, łącznie edytowano 1 raz
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 30.05.2017 13:41

Będziemy czekać na info. Powodzenia.
pykos1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pykos1 » 31.05.2017 21:11

Witam Wszystkich.
Potrzebuję Waszej pomocy
Czy ktoś może mi wyznaczyć dokładnie taką trasę jak w linku poniżej tylko w odwrotną stronę (do Polski), oczywiście z uwzględnieniem objazdu w SLO ;)
Nie wiem co się stało z moim lapkiem ale przy każdejpróbie coś się pie...
Z góry dziękuję

https://www.google.pl/maps/dir/50.34036 ... 08!1m0!3e0
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.05.2017 21:14

Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 01.06.2017 06:29

Które odcinki na tej trasie są płatne?
https://www.google.pl/maps/dir/43.50275 ... 38!1m0!3e0
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 01.06.2017 06:48

Yanush napisał(a):Które odcinki na tej trasie są płatne?

Zaznacz sobie w googlach "UNIKAJ OPŁAT" to zobaczysz różnicę
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 01.06.2017 07:52

adrianek90 napisał(a):
Yanush napisał(a):Które odcinki na tej trasie są płatne?

Zaznacz sobie w googlach "UNIKAJ OPŁAT" to zobaczysz różnicę

OK. dzięki adrianek90 :) Jeśli Google są "na bieżąco" to wygląda, że tylko na Słowację i Cro trzeba winiety. :mrgreen:
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 01.06.2017 09:11

OK. dzięki adrianek90 :) Jeśli Google są "na bieżąco" to wygląda, że tylko na Słowację i Cro trzeba winiety. :mrgreen:

Skoro unikasz opłat to po co Ci winiety na Słowację?
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 01.06.2017 09:58

śmigacz napisał(a):

Skoro unikasz opłat to po co Ci winiety na Słowację?

A gdzie to wyraziłem?!
dyzio74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dyzio74 » 01.06.2017 10:47

Nie wiem co Yanush zaznaczyłeś w tych googlach, :mrgreen:
ale jesli Ci pokazało, że w Cro potrzebne Ci "winiety" to chyba google nie są na bieżąco.

Opłaty tak winiety no raczej nie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 164
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone