Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2017 08:51

Tomala1978 napisał(a):Chyba to oleje i pojadę jak zwykle przez Czechy Austrię pomyślę nad ominięciem Brna i Olonuńca bo tam są największe postoje . A wjazd do CRO przez Cvetlin

W Ołomuńcu i Brnie nic się nie dzieje - chyba, że planujesz zjechać z autostrady do miasta.

oldGIZMO napisał(a):Droga przez Węgry ma sens o ile pojadę przez Cieszyn i Cadca - Żylina i dalej..
Jest jeszcze możliwość przez Czechy( Ostrawa ... Ostrawica )i Słowację wjeżdżając na autostradę w pobliżu miejscowości Bytcza przez Makov i tylko nie wiem jaka to droga względem jazdy ( np. roboty ) i opłat wygląda ; bo nie mam zamiaru opłacać czeskiego platka ...

Do Ostravicy jeżdżę dość regularnie. Jedzie się całkiem spoko, droga głównie przez lasy, pola, wioski. Od FM do granicy - bezpłatna (droga nr 56 i 35). Ruch - średni, fotoradarów nie przyuważyłem (poza tymi, które pokazują aktualną prędkość i nakazują zwolnić ale są tylko terenie zabudowanym), dopiero potem przed samą granicą, po połączeniu się z drogą nr 35, pojawia się więcej "tirów". Robót żadnych nie pamiętam - przy zalewie Šance trzeba uważać - od roku coś przy zalewie budują także plącze się tam trochę sprzętu i ciężarówek. Czy o to Tobie chodziło?
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 12.05.2017 11:52

Tak, o to mi chodziło. Dzięki wielkie i pozdrav.
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 12.05.2017 12:11

W Ołomuńcu i Brnie nic się nie dzieje - chyba, że planujesz zjechać z autostrady do miasta.

Wracając z majówki korki były od Wiednia praktycznie do Ołomuńca, potem trochę się poluzowało .
Od samego Wiednia chwila jazdy i stoimy i tak aż za Ołomuniec .
Myślę że jednak coś się dzieje :)
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 12.05.2017 13:34

Tomala1978 napisał(a):W Ołomuńcu i Brnie nic się nie dzieje - chyba, że planujesz zjechać z autostrady do miasta.

Wracając z majówki korki były od Wiednia praktycznie do Ołomuńca, potem trochę się poluzowało .

Dlatego ja wolę jeździć przez Słowację i Węgry DK86 :)
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 12.05.2017 14:11

No niby tak ale od Żyliny do samej granicy też się korkuje .
Jak chcemy kapać się w Adriatyku to swoje trzeba odstać tu czy tu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2017 14:54

Tomala1978 napisał(a):W Ołomuńcu i Brnie nic się nie dzieje - chyba, że planujesz zjechać z autostrady do miasta.

Eeeee, niemożliwe. To chyba ja mam takie szczęście albo Ty źle trafiłeś na godziny szczytu - kiedy jechałeś? Jedno jest pewne - tak, jak pisałem jakiś czas temu, w Brnie kończą parę rzeczy ale tragedii nie było bo ograniczało się to do zwężeń. W Ołomuńcu to samo - choć ja stałem dwa razy: zmieniali organizację ruchu (przerzucali wahadło na inną jezdnię) i jak mi tunel w Klimkovicích zamknęli... Od czerwca, w Brnie powinien być już spokój.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 12.05.2017 14:57

Pääkäyttäjä napisał(a): Od czerwca, w Brnie powinien być już spokój.

Dobra wiadomość :D
Dwa lata temu stałem tam w powrocie do domu (ale to był piątek), w ubiegły roku mimo remontów przejechaliśmy bez utrudnień. Co ciekawe w drodze do Chorwacji nie stałem tam nigdy.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 12.05.2017 15:04

ciekawe czy po otwarciu tego odcinka do Skalitego będzie on bezpłatny czy się pokombinują z winietkami...?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2017 15:11

Koenig napisał(a):
Pääkäyttäjä napisał(a): Od czerwca, w Brnie powinien być już spokój.

Dobra wiadomość :D
Dwa lata temu stałem tam w powrocie do domu (ale to był piątek), w ubiegły roku mimo remontów przejechaliśmy bez utrudnień. Co ciekawe w drodze do Chorwacji nie stałem tam nigdy.

Taki korek widziałem w Brnie w kwietniu. Przed Slatiną/Tuřanami, w miejscy gdzie droga się rozdziela. Tu to nic nowego, gdy są remonty. I dokładnie mam to samo - w drodze "tam", nigdy nie stałem. W drodze powrotnej - prawie zawsze.

slapanice_di.PNG
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 12.05.2017 20:09

Pääkäyttäjä napisał(a):

Eeeee, niemożliwe. To chyba ja mam takie szczęście albo Ty źle trafiłeś na godziny szczytu - kiedy jechałeś? Jedno jest pewne - tak, jak pisałem jakiś czas temu, w Brnie kończą parę rzeczy ale tragedii nie było bo ograniczało się to do zwężeń. W Ołomuńcu to samo - choć ja stałem dwa razy: zmieniali organizację ruchu (przerzucali wahadło na inną jezdnię) i jak mi tunel w Klimkovicích zamknęli... Od czerwca, w Brnie powinien być już spokój.

No jednak możliwe , jadąc do CRO nie stałem nigdzie były zwężenia i roboty ale luz jechało się super po 7 h jazdy byłem za granicą Chorwacką jechałem w nocy o 3 rano przepchałem granicę w Gornji . Wracałem w piątek 05.05. w ciągu dnia i to może był powód korków . Zaczęło się od Wiednia i skończyło dopiero za Ołomuńcem . Jazda 10 min i stoimy i takie interwały cały czas :)
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 13.05.2017 09:07

Witam. Po noclegu w Graz czy tak będzie dobrze jechać czy może ktoś coś podpowie innego https://goo.gl/maps/yowvZavy3mv . Może będzie mniejszy ruch na granicy, a będę 25. 06 w godzinach przedpołudniowych.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.05.2017 09:51

slawekkg napisał(a):Witam. Po noclegu w Graz czy tak będzie dobrze jechać czy może ktoś coś podpowie innego https://goo.gl/maps/yowvZavy3mv . Może będzie mniejszy ruch na granicy, a będę 25. 06 w godzinach przedpołudniowych.

25.06 nie powinno być wielkiego ruchu, ale ze względu na możliwe dokładniejsze kontrole na granicy mogą tworzyć się korki. Najlepiej po drodze sprawdzić HAK i Googlr Maps, co dzieje się na granicy w Macelj i na dojeździe do niej. Ja będę jechał 23.06 i na pewno tak zrobię :wink:
Sama trasa ok, tylko pozmieniałem Ci trochę punkty trasy co by po centrach miast nie prowadziło ;) https://goo.gl/maps/puZ1qiyNYty
Już za granicą Chorwacką można jechać inaczej https://goo.gl/maps/Xto8BgqZZd32 Tylko nie wiem czy jest sens, bo czasowo podobnie a z 30Kn drożej. Jak będzie się coś na granicy w Macelj działo to też skorzystam z przejścia w Cvetlin i do autostrady pojadę Twoją trasą. Chyba że wcześniej zmodyfikuję trasę i już w Słowenii pojadę na Ormož, wtedy bym musiał zrezygnować z pizzy w Pri Miči a nie wiem czy pozostała część ekipy się na to zgodzi :oczko_usmiech: :mrgreen:
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 13.05.2017 09:57

dids76 napisał(a):
slawekkg napisał(a):Witam. Po noclegu w Graz czy tak będzie dobrze jechać czy może ktoś coś podpowie innego https://goo.gl/maps/yowvZavy3mv . Może będzie mniejszy ruch na granicy, a będę 25. 06 w godzinach przedpołudniowych.

25.06 nie powinno być wielkiego ruchu, ale ze względu na możliwe dokładniejsze kontrole na granicy mogą tworzyć się korki. Najlepiej po drodze sprawdzić HAK i Googlr Maps, co dzieje się na granicy w Macelj i na dojeździe do niej. Ja będę jechał 23.06 i na pewno tak zrobię :wink:
Sama trasa ok, tylko pozmieniałem Ci trochę punkty trasy co by po centrach miast nie prowadziło ;) https://goo.gl/maps/puZ1qiyNYty
Już za granicą Chorwacką można jechać inaczej https://goo.gl/maps/Xto8BgqZZd32 Tylko nie wiem czy jest sens, bo czasowo podobnie a z 30Kn drożej. Jak będzie się coś na granicy w Macelj działo to też skorzystam z przejścia w Cvetlin i do autostrady pojadę Twoją trasą. Chyba że wcześniej zmodyfikuję trasę i już w Słowenii pojadę na Ormož, wtedy bym musiał zrezygnować z pizzy w Pri Miči a nie wiem czy pozostała część ekipy się na to zgodzi :oczko_usmiech: :mrgreen:

Witam. Dobrze wiedzieć, to przetrzesz drogę i może jakoś się dogadamy w sobotę wieczorem ja nocuję w Graz i w niedzielę rano po śniadanku ruszam dalej. Nigdy nie jechałem przez Cvetin zawsze na Macelj ale ze względu na kontrole trzeba bedzie coś zmodyfikować.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.05.2017 10:00

Też nigdy przez Cvetlin nie jechałem, raz tylko mijałem Macelji przez przejście w Rogatec.
Jak tamtędy pojadę to na 100% się odezwę :papa:
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 13.05.2017 10:03

Też myślałem nad Rogatec zobaczymy jak będzie w czerwcu. Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 158
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone