Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 11.05.2017 07:33

Witam.
Czy ktoś ma najświeższe wiadomości co do odcinka trasy Zwardoń - Żylina.... kopią jeszcze i są zwężenia, objazdy ?
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 11.05.2017 09:31

Nie wiem czy kopią ale rozmawiałem z gościem który jechał na majówkę przez Węgry i mówił że droga od Żyliny w kierunku Polski to dramat . Z Żylina do Zwardonia jechał prawie 3h . Już sam nie wiem czy droga przez Węgry ma sens .
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 11.05.2017 11:56

Droga przez Węgry ma sens o ile pojadę przez Cieszyn i Cadca - Żylina i dalej..
Jest jeszcze możliwość przez Czechy( Ostrawa ... Ostrawica )i Słowację wjeżdżając na autostradę w pobliżu miejscowości Bytcza przez Makov i tylko nie wiem jaka to droga względem jazdy ( np. roboty ) i opłat wygląda ; bo nie mam zamiaru opłacać czeskiego platka ...
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 11.05.2017 12:06

Chyba to oleje i pojadę jak zwykle przez Czechy Austrię pomyślę nad ominięciem Brna i Olonuńca bo tam są największe postoje . A wjazd do CRO przez Cvetlin
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.05.2017 12:22

Tomala1978 napisał(a):Chyba to oleje i pojadę jak zwykle przez Czechy Austrię pomyślę nad ominięciem Brna i Olonuńca bo tam są największe postoje . A wjazd do CRO przez Cvetlin

Lepiej niż przez Rogatec? Dlaczego akurat tam granica?
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 11.05.2017 12:34

Jadę objazdem autostrady w Słowenii przez Mureck , Ptuj i tam na przejście nie autostradowe Cvetlin.
Na Gorni Maceli pewnie będzie ciasno .
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 11.05.2017 12:35

Przez Rogatec nie jechałem , można też wziąć pod uwagę .
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 11.05.2017 13:04

te kiero napisał(a):tylko jak już będziesz jechał na "żywca" i wyznaczysz drogę z tym objazdem autostrady przez Dolga Vas to nie przeraź się jak zobaczysz znaki informujące o koniecznych winietach, jest ich kilka od samej granicy przy drodze i rondach

Rondach ???
Kluczowe po wjeździe do Słowenii jest chyba to pierwsze rondo żeby nie wjechać na autostradę - https://www.google.pl/maps/place/9220+D ... 16.4470003.
Droga od granicy do tego ronda nie wymaga winiet .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2017 14:06

piotrulex napisał(a):
Tomala1978 napisał(a):Chyba to oleje i pojadę jak zwykle przez Czechy Austrię pomyślę nad ominięciem Brna i Olonuńca bo tam są największe postoje . A wjazd do CRO przez Cvetlin

Ja jechalem w zeszłym roku przez Rogatec i dalej nazad do Krapiny - na granicy pusto. W samym Rogatecu trochę rozkopane ale szału nie było.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.05.2017 14:19

Pääkäyttäjä napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Ja jechalem w zeszłym roku przez Rogatec i dalej nazad do Krapiny - na granicy pusto. W samym Rogatecu trochę rozkopane ale szału nie było.

Jak obstawiasz, o ile czasu dłuższa jest ta droga od standardowej autostradowej zakładając, że na obu trasach nie ma korków i ruch jest płynny?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2017 14:39

piotrulex napisał(a):Jak obstawiasz, o ile czasu dłuższa jest ta droga od standardowej autostradowej zakładając, że na obu trasach nie ma korków i ruch jest płynny?

Jechałem chyba 45 minut dłużej (w Ptuju tankowałem wtedy LPG - czyli plus minus 10 do tego trzeba doliczyć), dużo kręcenia się po lokalnych drogach, światła, ograniczenia prędkości, czasem jakiś sprzęt wolnobieżny. Może i cały czas się jedzie ale jak patrzę w historię trasy, to prędkość przejazdu średnia wyszłą jakieś 35 km/h.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 11.05.2017 14:56

piotrulex napisał(a):

Jadąc objazdem MLP wygodniej się jedzie przez Cvetlin. Przez Rogatec więcej obszaru zabudowanego z wąskimi drogami. Jechałem obiema trasami i wybieram Cvetlin.
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 12.05.2017 01:32

oldGIZMO napisał(a):Witam.
Czy ktoś ma najświeższe wiadomości co do odcinka trasy Zwardoń - Żylina.... kopią jeszcze i są zwężenia, objazdy ?

Witam,

Szczegółowe info oraz zdjęcia na temat autostrady D3 na odcinku Zwardoń - Żylina są dostępne na forum skyscrapercity i dialnice.info, poniżej link.
Odcinek Zwardoń - Svrčinovec tj. do drogi nr 11 biegnącej do czeskiej granicy zostanie otwarty prawdopodobnie na przełomie maja i czerwca 2017

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 8&page=136
http://dialnice.info/gallery/album.php?album_id=147
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.05.2017 06:43

max21 napisał(a):
te kiero napisał(a):tylko jak już będziesz jechał na "żywca" i wyznaczysz drogę z tym objazdem autostrady przez Dolga Vas to nie przeraź się jak zobaczysz znaki informujące o koniecznych winietach, jest ich kilka od samej granicy przy drodze i rondach

Rondach ???
Kluczowe po wjeździe do Słowenii jest chyba to pierwsze rondo żeby nie wjechać na autostradę - https://www.google.pl/maps/place/9220+D ... 16.4470003.
Droga od granicy do tego ronda nie wymaga winiet .

a gdzie człowieku napisałem, że droga do pierwszego ronda wymaga winiet!!! czytaj ze zrozumieniem;
po prostu są wcześniej znaki informujące o winietach i w przeszłości bywały na forum osoby siejące panikę, że trzeba mieć winietę od znaku, co jest bzdurą.

pisząc o ronadach, miałem na myśli jeszcze jedno trochę dalej tutaj, kierujące na Mursko Srediste, ale Ty pewnie wiesz lepiej, sądzisz że straciłem pamięć po kilkanastu dniach od przejechania tego odcinka? jesteś w błędzie
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 12.05.2017 08:42

Sezamek1 - dzięki; pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 157
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone