oldGIZMO napisał(a):Eksperci HolidayCheck.pl, serwisu społecznościowego dla podróżujących, sprawdzili, jak tego lata będzie wyglądać podróż samochodem do popularnej wśród polskich turystów Chorwacji.
Według ekspertów HolidayCheck.pl, podróżujący powinni przygotować się na utrudnienia zwłaszcza na przejściu granicznym Dragonja, które znajduje się na głównej trasie na Istrię, na przejściu w Obrezje (autostrada Zagrzeb - Ljubljana) oraz Macelj (trasa Zagrzeb - Ptuj - Maribor).
oldGIZMO napisał(a):Dodatkowo, jeśli nic nie zmieni się zasadniczo na światowych rynkach paliw, to w sezonie letnim 2017 trzeba będzie zapłacić w Chorwacji za paliwo więcej średnio o 0,5 kuny za benzynę E95 i Diesla oraz o 0,9 kuny za LPG.
Pääkäyttäjä napisał(a):oldGIZMO napisał(a):Dodatkowo, jeśli nic nie zmieni się zasadniczo na światowych rynkach paliw, to w sezonie letnim 2017 trzeba będzie zapłacić w Chorwacji za paliwo więcej średnio o 0,5 kuny za benzynę E95 i Diesla oraz o 0,9 kuny za LPG.
Heheheh, póki co - paliwa tanieją.
kojacek napisał(a):Pääkäyttäjä napisał(a):oldGIZMO napisał(a):Dodatkowo, jeśli nic nie zmieni się zasadniczo na światowych rynkach paliw, to w sezonie letnim 2017 trzeba będzie zapłacić w Chorwacji za paliwo więcej średnio o 0,5 kuny za benzynę E95 i Diesla oraz o 0,9 kuny za LPG.
Heheheh, póki co - paliwa tanieją.
Bo dobra wiadomość to zła wiadomość. Głosząc złe wiadomości wychodzi się na większego znawcę.
Nawiasem mówiąc-trzeba być genialnym ekspertem, aby teraz wypowiadać się o cenach paliw za kilka miesięcy i na dodatek podawać dokładne ich zmiany
adrianek90 napisał(a):O tym uszczelnieniu granic i korkach już chyba wszystko zostało napisane, a teraz trzeba tylko czekać aż życie pokaże jak jest naprawdę.
O podwyżkach cen za autostradę i paliwo też już ktoś pisał.
Generalnie w planach urlopowych to raczej nic nie zmienia.
Na granicy Austria/Czechy to wyrywkowo. W majówkę też jechałam i ani w jedną ani w drugą stronę nas nie zatrzymywano ale np. w roku ubiegłym na powrocie tak - kontrola dokumentów i rzut oka do auta kto jedzie. Ciągnęliśmy i przyczepę i tam nie mieli ochoty zaglądać.Tomala1978 napisał(a): ... Jechałem na majówkę do CRO i kontrole na granicy Chorwacja Słowenia są niestety , skanowanie dowodów .
W drodze powrotnej na granicy Austria Czechy celniczka też poprosiła o dowody i sprawdzała kto jedzie w samochodzie .
gusia-s napisał(a):Na granicy Austria/Czechy to wyrywkowo. W majówkę też jechałam i ani w jedną ani w drugą stronę nas nie zatrzymywano ale np. w roku ubiegłym na powrocie tak - kontrola dokumentów i rzut oka do auta kto jedzie. Ciągnęliśmy i przyczepę i tam nie mieli ochoty zaglądać.Tomala1978 napisał(a): ... Jechałem na majówkę do CRO i kontrole na granicy Chorwacja Słowenia są niestety , skanowanie dowodów .
W drodze powrotnej na granicy Austria Czechy celniczka też poprosiła o dowody i sprawdzała kto jedzie w samochodzie .
Tomala1978 napisał(a):Mam jeszcze pytanie, czy odcinek w Czechach od granicy w Gorzyczkach do Frydek Mistek jest płatny .
Planuję jechać ze Śląska przez Węgry i Żylinę ale lepiej mi wjechać w Gorzyczkach niż pchać się przez Bielsko i Zwardoń .
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi