napisał(a) tuciek » 25.04.2017 22:01
Witam.
Na wstępie serdeczne powitanie dla wszystkich Cromaniaków, jestem nowy na forum jednakże znam je już co nieco, bo od kilku tygodni czytam to forum zawzięcie przygotowując się do pierwszego wyjazdu do Chorwacji.
Moje pierwsze pytanie dotyczy właśnie drogi, którą mam zamiar obrać. Jadę z Wyszkowa ok 50km na północ od Warszawy. Po wnikliwej analizie skłaniam się za wariantem Czechy-Austria-Słowenia z objazdem płatnej autostrady. Celem mojej podróży jest Pakostane. Wariant ten przekonuje mnie głównie ze względu na jakość dróg i prosty, nieskomplikowany przejazd (tak przynajmniej mi się wydaje) . Jak wspomniałem jest to moja pierwsza podróż do Cro i chcę ją odbyć możliwie w najprostszy sposób tym bardziej, że jadę z dwójką dzieci - 3 i 7 lat. Na forum pełno jest rozważań na temat wariantów dróg przez Słowację, Węgry etc. jednak większość opiera się na minimalizowaniu kosztów przejazdu z uniknięciem odcinków płatnych. Z tego co widziałem koszt winiet na Czechy i Austrię jest dla mnie akceptowalny tak więc ten aspekt pomijam.
Wyjazd planuję w godzinach popołudniowych w poniedziałek tak by na granicy Pl-Cz być około północy, kiedy zacznie obowiązywać winieta 10-dniowa;) Liczę na to, że jazda w nocy pozwoli uniknąć korków, dzień tygodnia też chyba nie jest mocno oblegany?
Niestety nie mogę dodać linka do trasy jednak jest ona pewnie wszystkim dobrze znana A1-Ostrawa-Brno-Wiedeń-Graz-objazd MLP w Słowenii-Pakostane.
Proszę o opinię na temat trasy, możliwych utrudnień i ewentualne rady od bardziej doświadczonych wielbicieli wyjazdów do pięknej Chorwacji.
Pozdrawiam.