adrianek90 napisał(a):Właśnie z tych powodów lepiej przez Węgry, jedynie nie odbijał bym na 81 w tej chwili zupełnie nie ma sensu, 86 jest dwupasmową drogą do Szombathely i dalej wyremontowaną do samej granicy w Redics.
Hej, ja w sierpniu wyruszam i za namową znajomych będę jechał przez węgry. Tylko że oni mnie ciągną do przejścia bezpośrednio na chorwację w Letenye. Z tego co widzę to w Redics można sobie trochę skrócić tą trasę. Jak wygląda tam odcinek na Słowenii przy przejściu w Redics? Nie ma tam pułapki płatnej drogi? Ewentualnie jakiś objazd?
Jechałem tą trasą w ubiegłym roku. W Słowenii na pierwszym rondzie skręcasz w lewo, bo jadąc prosto to wjedziesz na płatną autostradę. Wtedy jedziesz do miejscowości Lendava a tam na pierwszym rondzie w prawo, na drugim prosto. Generalnie kierujesz się na Mursko Sredisce. Potem na trzecim rondzie w prawo i na 4 w lewo. Ostatnie, czwarte rondo jest rondem, gdzie jak źle zjedziesz to wjedziesz na płatną autostradę, a trzeba skręcić na Mursko Sredisce w drogę nr 109. Przejedź sobie trasę słoweńską na Google Street View.
Dla mnie osobiście nie ma lepszej trasy obecnie niż przez Słowację, węgierską 86 i w/w odcinek słoweński. Na Węgrzech na 86tce praktycznie nie było ruchu. A teraz jak oddali nowy kawałek drogi ekspresowej to sama przyjemność z jazdy. Przejście graniczne w Mursko Sredisce w zasadzie bez kolejek. Potem na Cakovec i dalej na autostradę.