Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 09.02.2017 23:19

To ja chyba też odpuszczę ten Ptuj, choć bardzo lubię tą drogę taka odskocznia od autostrad -pobudka bo zawsze jadę na noc.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 10.02.2017 01:18

dids76 napisał(a):Mam czas do 23 czerwca na przemyślenie trasy :oczko_usmiech:

I bieżącą analizę tego, co się dzieje po drodze. W zeszłym roku jechaliśmy w obie strony tradycyjnie MLP i nie było problemów. W tamtą na granicy Slo/Cro byliśmy chyba w okolicach 20 lipca koło 6 (nie pamiętam), a w drodze powrotnej-chyba koło 4 po południu. Też płynnie poszło prze teren budowy. W obu wypadkach podróż odbywała się w dni robocze.

Tomala1978 napisał(a):To ja chyba też odpuszczę ten Ptuj, choć bardzo lubię tą drogę taka odskocznia od autostrad -pobudka bo zawsze jadę na noc.

Jak widzisz-w zeszłym roku jechałem tamtędy i nie było problemów. W tym roku pewnie będzie podobnie. Zależy o której będziesz jechał i jaki to będzie dzień tygodnia.
blazej_k1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blazej_k1 » 10.02.2017 07:09

Jeśli ktoś lubi i jest przyzwyczajony do jazdy nocą. To lepiej jechać nocą na pewno jest mniejsze ryzyko korków. A na dodatek kwestia jazdy w tygodniu to też ma znaczenie na długość podróży
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.02.2017 07:32

kojacek napisał(a):Jeździłeś drogą 230 przez Radenci i Ljutomer a później wokół Varaždinu i wjeżdżałeś na A4 w stronę Zagrzebia?

ja jeździłem tędy (Radenci/Ljutomer) i polecam, w dodatku jeśli chce się przyoszczędzić na autostradzie w kierunku Zagrzebia można przemieszczać się równoległą drogą krajową, a jeśli się zaczyna robić na niej ciasno to wjechać na autostradę (wjazdy w kilk miejscowościach)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 10.02.2017 08:12

kojacek napisał(a):Jeździłeś drogą 230 przez Radenci i Ljutomer a później wokół Varaždinu i wjeżdżałeś na A4 w stronę Zagrzebia?

Ja tak jeżdżę od trzech lat ale od Ormoż jadę nie na Varażdin bo to dodatkowe kilometry tylko prosto w dół do drogi 35 i potem do autostrady przy Sv. Kriż Zacetrje. Mam przynajmniej pewność że od zjazdu na Ilz aż do autostrady mam pustą drogę i prawie żadnego ruchu na całej tej trasie, czy to w dzień czy w nocy, a w Słowenii w Radenci przy drodze mam winiarza z trunkiem pierwszego sortu :)
Tomala1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomala1978 » 10.02.2017 14:57

kojacek napisał(a):
dids76 napisał(a):Mam czas do 23 czerwca na przemyślenie trasy :oczko_usmiech:

I bieżącą analizę tego, co się dzieje po drodze. W zeszłym roku jechaliśmy w obie strony tradycyjnie MLP i nie było problemów. W tamtą na granicy Slo/Cro byliśmy chyba w okolicach 20 lipca koło 6 (nie pamiętam), a w drodze powrotnej-chyba koło 4 po południu. Też płynnie poszło prze teren budowy. W obu wypadkach podróż odbywała się w dni robocze.

Tomala1978 napisał(a):To ja chyba też odpuszczę ten Ptuj, choć bardzo lubię tą drogę taka odskocznia od autostrad -pobudka bo zawsze jadę na noc.

Jak widzisz-w zeszłym roku jechałem tamtędy i nie było problemów. W tym roku pewnie będzie podobnie. Zależy o której będziesz jechał i jaki to będzie dzień tygodnia.

Ja właśnie jadę w weekend , ruszam w piątek ok 20:00.
1mario_p
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1mario_p » 10.02.2017 15:57

Ja mam zamiar wyjechać w sobotę 15.07, ok 21:00.
Zastanawiam się jak wygląda sprawa z tankowaniem na objeździe, parę lat temu jedno z aut którymi jechaliśmy musiało tankować i był w nocy problem w Słowenii, automat w Gornej był zepsuty i musieliśmy czekać do 6:00 rano na otwarcie stacji. Dalej zamykają na noc?
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 10.02.2017 17:40

1mario_p użyj "szukajki" bo o tankowaniu na objeździe już było dużo.

Przed Mureck-iem Temmel i w Mureck-u Sussane Pein po 22-giej są automaty do tankowania. Dalej w Ptuju jest całodobowy Petrol BS Ptuj - Ormoška 26/b.
Grzegorz81
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz81 » 10.02.2017 22:10

Witam zmotoryzowanych CroManiaków,
powoli planuję trasę Knurowa do Chorwacji chociaż urlop zaczynam dopiero 24 czerwca, będzie to moja pierwsza tak długa trasa, raczej zdecyduję się na ominięcie Słowenii i teraz pytanie jaką polecacie trasę (mam LPG) z jakąś przerwą na obiad na Węgrzech ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.02.2017 22:19

Grzegorz81 napisał(a):Witam zmotoryzowanych CroManiaków,
powoli planuję trasę Knurowa do Chorwacji chociaż urlop zaczynam dopiero 24 czerwca, będzie to moja pierwsza tak długa trasa, raczej zdecyduję się na ominięcie Słowenii i teraz pytanie jaką polecacie trasę (mam LPG) z jakąś przerwą na obiad na Węgrzech ?

Witam.
W tym dziale >>> samochodem-trasy-noclegi-przepisy-uwagi-f4.html
zajdziesz odpowiednie wątki :idea:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 10.02.2017 23:38

1mario_p napisał(a):Ja mam zamiar wyjechać w sobotę 15.07, ok 21:00.
Zastanawiam się jak wygląda sprawa z tankowaniem na objeździe, parę lat temu jedno z aut którymi jechaliśmy musiało tankować i był w nocy problem w Słowenii, automat w Gornej był zepsuty i musieliśmy czekać do 6:00 rano na otwarcie stacji. Dalej zamykają na noc?

Tankowanie w Słowenii jest dość kosztowne. Lepiej zatankować przed autostradą w Austrii lub po zjeździe z autostrady, ale przed Słowenią. Tam podobno można nawet w środku nocy zatankować na automatycznej stacji. Tego ostatniego nie potwierdzę z własnego doświadczenia, ale na forum znajdziesz informacje na temat gdzie i jak ;)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 11.02.2017 19:49

Grzegorz81 napisał(a):Witam zmotoryzowanych CroManiaków,

Tylko czy z Knurowa opłaca się jechać przez Węgry?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.02.2017 20:11

Opłaca się jechać przez Węgry, nawet z Knurowa. Opłaca się ominąć Czechy i Austrię. Wystarczy popatrzeć ile jest punktów z problemami na jednym kierunku a ile na drugim i już masz odpowiedź.
Czy w tym wątku skarżą się czy szukają rozwiązań ci co jadą przez Słowację-Węgry-Chorwacja czy Czechy-Austria-Słowenia-Chorwacja. I chociaż wszystkie drogi spotykają się w ... Lućko, to skala i ilość problemów na dojeździe jest różna, z tym że przez Węgry praktycznie żadna.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.02.2017 20:27

Może dlatego że nigdy nie trafiłem na jakieś większe korki na trasie Cz-A-Slo zawsze wybieram tę trasę. Staram się też tak zaplanować wyjazd żeby nie jechać w czasie największego ruchu. Chociaż są sytuacje których nie przewidzisz.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.02.2017 22:46

dids76 napisał(a):Może dlatego że nigdy nie trafiłem na jakieś większe korki na trasie Cz-A-Slo zawsze wybieram tę trasę. Staram się też tak zaplanować wyjazd żeby nie jechać w czasie największego ruchu. Chociaż są sytuacje których nie przewidzisz.

Ja również nie trafiłem na korek który by nie dało się objechać, ale droga przez Brno-Wiedeń- Graz jest o bardzo dużym ruchu a parametry jej są z lat 60 więc źle się nią jedzie, nawet w nocy (niby mniejszy ruch). Jadąc przez Węgry jest dużo spokojniej, w zasadzie pustkowie i dojazd do Zagrzebia jest pustą drogą nawet w sezonie. Jeżeli porównać oba kierunki to węgierski jest relaksowy a nowa 86 to bajka (choć cz.płatna) w całości wyremontowana. Spróbuj a się przekonasz że warto.
Dalej od Zagrzebia wiadomo: Karlovać i darmowa D1.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 139
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone