ljubimaja napisał(a):Proszę o informację jak wygląda przejazd przez Czechy - na mapach widzę, że jest kilkanaście remontów/prac drogowych - czy powodują one utrudnienia,objazdy?
przez jakie jedziesz przejście graniczne?
ljubimaja napisał(a):Proszę o informację jak wygląda przejazd przez Czechy - na mapach widzę, że jest kilkanaście remontów/prac drogowych - czy powodują one utrudnienia,objazdy?
Belvoir napisał(a):ljubimaja napisał(a):Proszę o informację jak wygląda przejazd przez Czechy - na mapach widzę, że jest kilkanaście remontów/prac drogowych - czy powodują one utrudnienia,objazdy?
Trzeba sobie włączyć w mapach google opcję
natężenie ruchu
W skrócie sytuacja jest kiepska, ruch jest wielki, bardzo dużo odcinków autostrad jest ze zwężeniami, często są korki spowodowane kolizjami.
Ale obserwując na bieżąco natężenie ruchu da się w większości przypadków korki ominąć. Sytuacja jest dynamiczna.
Najgorzej jest w dni robocze po południu, szczególnie w piątki. W soboty przed południem też nie jest dobrze.
Z drugiej strony nie należy wpadać w rozpacz i wymyślać w Czechach jakieś trasy przez wioski oraz miasta omijające autostrady.
Nic to nie da, bo zwykłymi drogami w Czechach jedzie się jeszcze gorzej niż remontowanymi autostradami. Kierowcy o wiele bardziej niż w Polsce przestrzegają ograniczeń prędkości, teren jest w większości zabudowany, w skrócie mówiąc nie poszaleje się,a można zapłacić spory mandat. Ponadto zwykłe drogi są również bardzo intensywnie remontowane
Jak ktoś jedzie w nocy lub w niedzielę nie musi się sytuacją drogową przejmować, ruch jest wtedy niewielki.
Choć zawsze jakiś wypadek na trasie może się zdarzyć.
kozak71 napisał(a):a z brna na drasenhofen mozna bez winiety ? rok temu objezdzalem kawalek brna, ale w tym roku widze zrobili droge " na niebiesko" , nie wiem to juz jest platny odvinek czy nie ?
kozak71 napisał(a):a z brna na drasenhofen mozna bez winiety ? rok temu objezdzalem kawalek brna, ale w tym roku widze zrobili droge " na niebiesko" , nie wiem to juz jest platny odvinek czy nie ?
MaReEK napisał(a):Dzięki za info, wg http://www.utinform.hu remont jest na odcinku od Gyor do miejscowości Kisber, zgadza się? Niedługo będę tam jechać, trzeba pomyśleć nad zmianą drogi 81 na 82...
Jaisu napisał(a):1. WWA -> OSTRAVA ->BRNO ->BRATYSŁAWA ->BUDAPESZT
Wydaje się to chyba najszybszą trasą
Jaisu napisał(a):3. Przez Cieszyn i Żyline
walp napisał(a):Jaisu napisał(a):1. WWA -> OSTRAVA ->BRNO ->BRATYSŁAWA ->BUDAPESZT
Wydaje się to chyba najszybszą trasą
Najszybsza, ale też najdłuższa. Najszybsza, pod warunkiem, że nie wpakujesz się w korek w Bratysławie.Jaisu napisał(a):3. Przez Cieszyn i Żyline
Ja preferuję trasę przez Żylinę i Cieszyn (krótsza o 100 km). Ostatnio, aby uniknąć korków w Bratysławie, z autostrady M1 zjechałem na Komarno. link
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi