Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 23.03.2014 16:47

@ czekor86 - tak z ciekawości, ile czasu Ci zajmuję dojazd od domu (rozumiem że startujesz z Rybnika) do Zagrzebia, jadąc przez Słowację i Węgry.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 23.03.2014 16:52

Czyli kolego czekor68 polecasz przez Cieszyn do Bratysławy a póżniej na 86 ja będę jechał w poniedziałek na noc i na pewno przez Węgry tylko którą droga to jeszcze nie wiem 81moze być szybciej ale trzeba winiete z kolei na 86 nie, jeszcze zastanowię.
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 23.03.2014 17:07

Jackar napisał(a):@ czekor86 - tak z ciekawości, ile czasu Ci zajmuję dojazd od domu (rozumiem że startujesz z Rybnika) do Zagrzebia, jadąc przez Słowację i Węgry.

To zależy czy jadę sam czy w kilka aut i jakie przerwy kto robi bo my prawie godzinny postój robimy w Szombatehely przy Tesco na zakupy tankuje też w Słoweni za przejściem gdzie kolejne pół godziny tracimy na jakiś posiłek i kawę w barze.Zajmuje mi to ok. 11 godzin .
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 23.03.2014 17:16

Dzięki. Ja jadąc przez CZ i A (z maksymalnie godzinnym postojem w Mikulovie) robię tę drogę w około 9-10 godzin. Czyli prawie podobnie.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 23.03.2014 17:18

czekor68 a to przejście jest otwarte cały czas czy tylko w sezonie od któregoś tam ? i jak wygląda droga z przejścia do autostrady A4 to znaczy można jechać płynie czy gdzieś nie stoją itp ?
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 23.03.2014 17:25

andywiki napisał(a):Czyli kolego czekor68 polecasz przez Cieszyn do Bratysławy a póżniej na 86 ja będę jechał w poniedziałek na noc i na pewno przez Węgry tylko którą droga to jeszcze nie wiem 81moze być szybciej ale trzeba winiete z kolei na 86 nie, jeszcze zastanowię.

Ja zawsze planuje wczasy tak że wyjeżdżam z soboty na niedzielę po 18 z Rybnika -Kamienia jadąc tylko moją rodzina 2+2 i moja zasłużona Skoda Fabią załadowaną na full w 12 h dojechałem do parkingu widokowego Gospy od Puta między Splitem a Szibenikem.
Oto te miejsce,
Załączniki:
16.JPG
11.JPG
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 23.03.2014 17:31

andywiki napisał(a):czekor68 a to przejście jest otwarte cały czas czy tylko w sezonie od któregoś tam ? i jak wygląda droga z przejścia do autostrady A4 to znaczy można jechać płynie czy gdzieś nie stoją itp ?

Jechałem tam 5 razy miśków nie spotkałem jadąc nocą ,przejście jest czynne na okrągło nawet fajne miasteczka tam jest z pomnikiem przy rzece upamiętniającym powódź jaka tam była kilka lat temu jeszcze parę ciekawych rzeczy do zobaczenia a tuż za przejściem po lewej stronie jest kantor ale nie obiecuję że teraz będzie czynny w nocy w sezonie na pewno.
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 23.03.2014 17:43

Do Cakovca jest kilkanaście km. droga nie jest szeroka i ma trochę zakrętasów ale bardzo mało aut .W Cakovcu wskakujesz na A4 i gnasz do Zagrzebia a potem już do miejsca docelowego.
Wiadomo jadąc autostradami np aż do Dubrovnika jak ja ostatnio jeżdżę można nawet i do 3 h zaoszczędzić a nawet więcej ale wtedy to już lepiej mieć CB żeby wiedzieć co sie dzieje na trasie przed nami.Ja wybieram wariant oszczędnościowy i wolniejszy bo autostradą 130km/h mi wystarcza i staram się nie przekraczać tej szybkości dzięki czemu średnie spalanie mam w okolicach 5,3 l/100km.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 23.03.2014 17:44

Dzięki bardzo czekor68.Pozdrawiam.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 23.03.2014 23:48

Widzę, że niektórym nie mieści się w głowie, że można kupić winietę na Czechy i Słowację jednocześnie, ale planując trasę trzeba uwzględnić kilka czynników. Przedstawię wam plan mojej trasy z 20 VII 2013 ze Zgierza do Makarskiej
1.Apartament jest od soboty
2.Brak możliwości wyjazdu w piątek
3.Po odstaniu w 2012 w Macelj trasa A-SLO odpada
4.Rozpatruje wszystkie warianty tras zliczając kilometry nie autostradą
5.Wybrałem najszybszy dojazd do Bratysławy A1 PL-CZ-Bratysława i dalej Węgry (86) Cakovec i Autostradami do Makarskiej. Razem 1414km czyli dokładnie tyle samo co przez Cz A i SLO.
Doliczając objazd autostrady w Słowenii wychodzi jeszcze dalej, nie mówiąc już o omijaniu Macelj
6.Wyjazd o 4.00
7.Tankowania LPG z odpoczynkami co 300km
8. 7.00 Jastrzębie Zdrój BP tankowanie ze śniadaniem
9.O 9.50 byliśmy w Bratysławie po drugim tankowaniu i odpoczynku
10.Węgry (86) nie były super płynne ok 3h, al
11. 14.30 Lućko
http://goo.gl/maps/D85I6
I to tyle szybkiej jazdy. Na 140km za Zagrzebiem w tunelu był wypadek i sobie postaliśmy ponad 2h.
Do Makarskiej dojechaliśmy na 22 punkt.
Dodam jeszcze, że jazda samochodem na gaz w soboty jest upierdliwa ze względu na długie kolejki do tankowania. Około 30 minut najmniej.

I nie wierzę, że można dojechać do Bratysławy szybciej przez Cieszyn niż przez Brno.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.03.2014 06:54

Lednice napisał(a):Korki mogą nas dopaść wszędzie 8)

Taa, grzać ile fabryka dała
autostradami przez Czechy i Słowację, płacąc za dodatkową winietkę i robiąc 40 km więcej,
po to, żeby potem jechać 86 na Węgrzech i stracić nadrobiony czas :?: :roll:

Dokładnie - fajne rozwiązanie! :D :D

andywiki napisał(a): większe prawdo podobieństwo korków czy remontów lub wleczenia się za Tirami jest z Cieszyna.

Wleczenia się? Jechałeś kiedyś tamtędy? Wiesz, jak TIR-owcy jeżdżą tą trasą? Spróbuj za nimi nadążyć!

Pisząć: jazda przez Czechy, miałem na myśli oczywiście jazdę przez Brno. Tu na forum trasa Cieszyn - Żylina - Bratysława nazywa się jazdą przez Słowację, bo tego krótkiego odcinka w Czechach nikt specjalnie nie liczy.

I taka mała uwaga, andywiki - gdybyś używał czasem znaków interpunkcyjnych, to łatwiej byłoby zrozumieć to, co napisałeś. (bez złośliwości :D )
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 24.03.2014 09:39

Wiesz co Raul73 jakoś ciężko nam się dogadać też Cię nie rozumie,i nie wiem czy używasz znaków interpukcyjnych , jeżdze czasem trasa przez Cieszyn i mi nie powiesz że nie jedzie Tir za Tirem i ciężko go wyprzedzić,albo coś robią i jest wahadło,ale NIEWAŻNE.
Podpisuje się pod tym co napisał Michalm2012
@ I nie wierzę, że można dojechać do Bratysławy szybciej przez Cieszyn niż przez Brno @

Acha jeszcze jedno co napisał : Lednice

@ Jak ktoś jedzie przez Czechy, to raczej z myślą o dalszej drodze przez Austrię :!:
Czyli Brno-Mikulov-Wiedeń @

Jak pisał Michalm2012 nie koniecznie jak Ty myślisz

Myślę że ile dróg tyle kierowców i nie ważne która drogę wybierzemy do przejazdu, najważniejsze by był Bezpiecznie.
Pozdrawiam kolegów.
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 24.03.2014 11:10

No i dyskusja co do drogi zawsze się tak samo Kończy .Grunt to udane wakacje i bezpieczna droga.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 24.03.2014 12:56

czekor68 czy Ty zawsze jeżdzisz 86 czy jechałeś może kiedyś 81 czy M0,bo ja się zastanawiam który z tych wariantów wybrać ?
I czy może orientujesz się gdzieś po drodze 86 jest McDonald's ?
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 24.03.2014 15:57

Michalm2012 napisał(a):I nie wierzę, że można dojechać do Bratysławy szybciej przez Cieszyn niż przez Brno.

Hej, ja do tej pory jechałem dwa razy przez Cieszyn i czas przejazdu wyszedł mi taki sam jak tobie przez Brno.
Wg mnie jedyny naprawdę powolny odcinek na tej trasie to Cieszyn - Zilina, autostrada od Ziliny do Bratysławy to bajka, bardzo mały ruch i niemalże prosta droga.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone