Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.06.2016 13:53

tomeq77 napisał(a):Jak, Panowie i Panie, wygląda sprawa winiet w Czechach?
Wg tej mapki jadąc od Boboszowa przez Svitavy jedynym odcinkiem płatnym jest Brno-Mikulov lub Brno-Brzecław.

Jak je bezboleśnie ominąć?

Twoja mapka pokazuje tylko sieć autostrada i dróg ekspresowych w Czechach.
Tu masz mapkę z płatnymi odcinkami http://www.ceskedalnice.cz/image/zpoplatnene-velka.png

Prawdę powiedziawszy, gdybym jechał przez Boboszów to też zastanowiłbym się nad ominięciem płatnego odcinka w Czechach :wink:
tomeq77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomeq77 » 15.06.2016 13:55

Hvala!
mzwp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mzwp » 15.06.2016 14:03

Trasy już nie zmieniam.

W zeszłym roku z Katowic do Baśki jechało mi się bardzo dobrze przez CZ, AUT, SLO więc nie chce mi się kombinować przez Węgry, biorąc pod uwagę jak blisko do granicy CZ mam.

Wiadomo, że to tylko teoria, ale samo stwierdzenie, że nie powinno być gorzej w niedzielę o 3 niż w sobotę o 3 na granicy HR, jadę prze MLP, bo rzeczywiście nie jest to nic trudnego.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Oczywiście jak dojadę do Dubrownika, zdam relację.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2016 14:18

dids76 napisał(a):
Prawdę powiedziawszy, gdybym jechał przez Boboszów to też zastanowiłbym się nad ominięciem płatnego odcinka w Czechach :wink:

Przy podróży trwającej ponad tydzień:

Odcinek słoweński - 60 kilometrów autostrady razy 2 - razem 120 kilometrów - 30 euro opłaty ( około 130 złotych ) -
Odcinek czeski - 120 kilometrów autostrady razy 2 - razem 240 kilometrów - 440 koron opłaty ( około 70 złotych )

Moim zdaniem przy kilka razy tańszej winiecie po prostu nie opłaca się wlec po pipidówkach :wink:

Czekam na pomysły, jak ominąć płatne odcinki w Austrii :wink: 8)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.06.2016 14:22

Lednice napisał(a):
tomeq77 napisał(a):Jak, Panowie i Panie, wygląda sprawa winiet w Czechach?
Wg tej mapki jadąc od Boboszowa przez Svitavy jedynym odcinkiem płatnym jest Brno-Mikulov lub Brno-Brzecław.

Jak je bezboleśnie ominąć?

A po co omijać czeskie autostrady :?: :?: :?:

Winietka nie jest droga, w stosunku do słoweńskiej tania,
a jazda przez czeskie wioski i miasteczka oraz miasta ze średnim tempem 50 km/h to moim zdaniem strata czasu i nerwów :roll:
Szczególnie to drugie :wink:

Tomeq77 pyta, jak ominąć jedyny płatny odcinek na trasie Boboszów - Svitavy - Brno - Mikulov
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.06.2016 14:27

Lednice napisał(a):Czekam na pomysły, jak ominąć płatne odcinki w Austrii :wink: 8)

Z pamięcią coś kiepsko?
Pisałem już kiedyś o tym jak to sobie malowniczo i krajobrazowo pomykałem przez Austrię do Chorwacji poza autostradami ale zostałem przez ciebie skrytykowany za bezsens takiego podróżowania. Dodam, ze nie robiłem tego z oszczędności.
No ale wiadomo - coś takiego to wg ciebie bez sensu. Bo ty robisz inaczej i wszyscy tak powinni robić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2016 15:07

Każdy przedstawia tu swoje przemyślenia, nikt z nas nie jest w stanie zabronić jechać tak, a nie inaczej :roll:
Każdy ma prawo przedstawić swoje argumenty za daną trasą i skrytykować inne warianty :!:

Chodzi jedynie o to, żeby czytający forum poznali różne trasy, dowiedzieli się różnych pomysłach 8)

Każdy sam podejmuje decyzję ( no, może za niego zdecydować żona :wink: )
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.06.2016 15:20

Lednice napisał(a):Chodzi jedynie o to, żeby czytający forum poznali różne trasy, dowiedzieli się różnych pomysłach 8)

Założenie słuszne.
Problem w twoim przypadku polega na tym, że ty właśnie pomysły innych krytykujesz, a narzucasz swoje.
Zrozumiesz to w końcu???

Wkleję jeszcze twoja ulubioną emotikonę którą używasz w odpowiedzi na czyjeś zapytanie - :roll: .
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 15.06.2016 15:50

Cała dyskusja cel ma chwalebny ale ... moim zdaniem nie zawiera jedynej słusznej odpowiedzi. Każdy z Nas startuje w innym czasie, z innego miejsca i do innego pkt. docelowego.I to są determinanty jaką trasę wybierzemy. Szczerze mówiąc nie widzę np. trasy na Istrię przez Słowację i Węgry aby uniknąć korków w CZ czy w Wiedniu. Ci którzy traktują ten wątek jako podpowiedź w stawianych sobie pytaniach w trakcie przygotowania (słowo klucz) do wyjazdu z pewnością znajdą przydatne info. i sami podejmą decyzje. Wszyscy mamy swoje przyzwyczajenia (co do trasy). O utrudnieniach w CZ i A wiemy i przerabiamy je co roku. Trasa alternatywna ma także swoje Zady i Walety :wink: . Wiemy także, że duuuże znaczenie ma pora dnia i sam dzień tygodnia, w którym jedziemy. I nie zależnie ile przeczytamy mniej lub bardziej merytorycznych dyskusji decyzje podejmujemy sami. Ja preferuję trasę przez CZ, A i SLO i to nie zależnie czy jadę na Istrię czy dalej na południe. Każdy wie co woli i czego potrzebuje a tu po prostu dzielmy się informacjami na spokojnie. Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2016 16:03

Crocodyl napisał(a):Cała dyskusja cel ma chwalebny ale ... moim zdaniem nie zawiera jedynej słusznej odpowiedzi. Każdy z Nas startuje w innym czasie, z innego miejsca i do innego pkt. docelowego.I to są determinanty jaką trasę wybierzemy. Szczerze mówiąc nie widzę np. trasy na Istrię przez Słowację i Węgry aby uniknąć korków w CZ czy w Wiedniu. Ci którzy traktują ten wątek jako podpowiedź w stawianych sobie pytaniach w trakcie przygotowania (słowo klucz) do wyjazdu z pewnością znajdą przydatne info. i sami podejmą decyzje. Wszyscy mamy swoje przyzwyczajenia (co do trasy). O utrudnieniach w CZ i A wiemy i przerabiamy je co roku. Trasa alternatywna ma także swoje Zady i Walety :wink: . Wiemy także, że duuuże znaczenie ma pora dnia i sam dzień tygodnia, w którym jedziemy. I nie zależnie ile przeczytamy mniej lub bardziej merytorycznych dyskusji decyzje podejmujemy sami. Ja preferuję trasę przez CZ, A i SLO i to nie zależnie czy jadę na Istrię czy dalej na południe. Każdy wie co woli i czego potrzebuje a tu po prostu dzielmy się informacjami na spokojnie. Pozdrawiam.

Dokładnie tak 8)
I nikt nikomu nic nie narzuca :!: 8)

Jak komuś się nie podoba krytyka, to trudno. Jest wolność słowa :lol:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.06.2016 16:08

Lednice napisał(a):I nikt nikomu nic nie narzuca :!: 8)

Czytam twoje posty od kiedy się tutaj zarejestrowałeś. To co napisałeś powyżej to czysta hipokryzja. Ale próbuj dalej.
Na koniec oczywiście - :roll:
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 15.06.2016 16:18

Lednice napisał(a):I nikt nikomu nic nie narzuca :!: 8)

Nie narzuca bo nie może. Aż "strach się bać" jakby mógł a chętnych trochę by się znalazło. Prawda Panie Tadeuszu :wink:
I mam pewien problem
Lednice napisał(a): Jak komuś się nie podoba krytyka, to trudno. Jest wolność słowa :lol:

czy słowo krytyka pasuje do tego wątku. Czy my się mamy dzielić doświadczeniami czy "nawracać" na swoją "jedyna i słuszną" drogę :?:
No i czy jest ta wolność słowa czy już jest jak w TVP? Dajmy spokój Panowie, życia szkoda :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2016 16:36

Ja uważam że bronienie "swojej" trasy jest oczywistą oczywistością,
tak samo jak krytykowanie tego, co się nie podoba przy innych trasach :roll:

Każdy z czytelników ma swój rozum :roll:
Przynajmniej tak mi się wydaje :wink:

Obrażanie się na krytykę to przedszkole :wink:

Moim zdaniem taka forumowa "burza mózgów" tylko pomoże osobom, które zastanawiają się nad wyborem trasy :roll:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.06.2016 17:38

Lednice napisał(a):Ja uważam że bronienie "swojej" trasy jest oczywistą oczywistością,
tak samo jak krytykowanie tego, co się nie podoba przy innych trasach :roll:

Co to znaczy "bronienie" swojej trasy? 8O Dla mnie zaszufladkowanie się.
Sam jeździłem wieloma trasami do Cro. Od pełnego przekroju autostrad po przeróżne pipidówy. Żadnej nie będę "bronił", ani żadnej nachalnie polecał. Co najwyżej mogę podzielić się subiektywnymi spostrzeżeniami na temat którejś z nich.
A ty jak Rejtan...

Lednice napisał(a):Moim zdaniem taka forumowa "burza mózgów" tylko pomoże osobom, które zastanawiają się nad wyborem trasy :roll:

Albo ich kompletnie zbałamuci...
Lednice napisał(a):Jak komuś się nie podoba krytyka, to trudno. Jest wolność słowa :lol:

Eee no...Jasne
Zawsze możesz wpaść do jakiegoś Klubu Miłośników Wyspy (...) i pokrytykować. W wątkach muzycznych i sportowych też jest duże pole do popisu. Zawsze można sobie ulżyć.
Jest wolność słowa. Na pewno osiągniesz swój cel.

Lednice napisał(a):Obrażanie się na krytykę to przedszkole :wink:

W przedszkolu krytyka zawsze wyprzedzała obrażanie się.

Lednice napisał(a):Każdy z czytelników ma swój rozum :roll:
Przynajmniej tak mi się wydaje :wink:

Jesteś pewien tych zdań? Bo czasem można odnieść wrażenie, że uważasz odwrotnie.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 15.06.2016 18:18

Panowie, bo wpadnie tu mod i posprząta. Trzymajmy się tematu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 116
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone