Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PBC
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PBC » 08.06.2016 13:53

Witam. Widzę, że zdania na temat wyboru Słowacja/Czechy są dosyć podzielone. Niedługo po raz pierwszy jadę do Chorwacji (Pag) i również przede mną stanął ten dylemat. Wyjeżdżam rano 20.06 (poniedziałek) z Krakowa i muszę dostać się do Wiednia (zostaję na jeden nocleg). Mogę wybrać wariant Katowice-Ostrawa-Brno lub Żylina-Bratysława. Z Wiednia mam zamiar dostać się typowa trasą:Graz-niepłatne objazdy przez Słowenię-Zagrzeb. W czasie powrotu mam zamiar zatrzymać się w Budapeszcie, więc wracać będę na pewno przez Słowację co przeważa lekko sprawę na korzyść tego żeby w pierwszą stronę jechać również przez Słowację (jedna miesięczna winieta słowacka tańsza niż tygodniowe czeska i słowacka). Jednak nie będę oszczędzał paru złotych jeśli usłyszę od Was że chyba popularniejszy wariant czeski jest aktualnie lepszy. Jako ze jadę pierwszy raz to jestem totalnym żółtodziobem, z chęcią wysłucham wszelkich porad bardziej doświadczonych w trasach kierowców ;)
to ja ewa
Cromaniak
Re: Trasa Krnov-Orebic sugestie

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 08.06.2016 16:43

Beata W. napisał(a):Mój mąż jest też doświadczonym kierowcą ( a nawet kiedyś zawodowym autobusu) i zawsze sam jeździ i nie chce żadnej zmiany, ja natomiast w samochodzie też zawsze wszystkiego pilnuję i nie śpię. ....:papa:

To widzę ,że nie tylko ja tak mam .Zwłaszcza mężowego refleksu pilnuję,a jak widzę,że znużony jest z lekka - ciśnienie troszkę mu podnoszę.Ale tylko troszkę :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2016 17:02

ciśnienie troszkę mu podnoszę.Ale tylko troszkę :D

Wy kobiety, jesteście mistrzyniami w tym :wink:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 08.06.2016 17:58

szaki17 napisał(a):
ciśnienie troszkę mu podnoszę.Ale tylko troszkę :D

Wy kobiety, jesteście mistrzyniami w tym :wink:

Ja mam to szczęście w nieszczęściu, że moja jak przyśnie za Wrocławiem to śpi z przerwami do samego Peljesaca i mam święty spokój. Tylko 1500km muszę walić sam, a w tym roku niestety na raz :(
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 08.06.2016 18:03

PBC napisał(a):Witam. Widzę, że zdania na temat wyboru Słowacja/Czechy są dosyć podzielone. Niedługo po raz pierwszy jadę do Chorwacji (Pag) i również przede mną stanął ten dylemat. Wyjeżdżam rano 20.06 (poniedziałek) z Krakowa i muszę dostać się do Wiednia (zostaję na jeden nocleg). Mogę wybrać wariant Katowice-Ostrawa-Brno lub Żylina-Bratysława...

Ale lubisz szybko czy malowniczo-szybko? :wink:
Ja bym pojechał przez Słowację. Bliżej i parę groszy w kieszeni więcej. I ładniej.
Podpytaj jakichś ziomków jak to robią. :)
Np:
member6839/
albo
member1375/
PBC
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PBC » 09.06.2016 13:58

romuald22 napisał(a):Ale lubisz szybko czy malowniczo-szybko? :wink:
Ja bym pojechał przez Słowację. Bliżej i parę groszy w kieszeni więcej. I ładniej.
Podpytaj jakichś ziomków jak to robią. :)
Np:
member6839/
albo
member1375/

Dzięki za odpowiedź. Jeśli obie trasy porównywalne to raczej skłaniam się ku tej Słowacji. Niestety jako swieżo zarejestrowany użytkownik nie mogę wysłać wiadomości prywatnych, wiec może zapytam tutaj: Z Krakowa do Żyliny chcę dostać się trasą przez Chyżne - Czy to najlepsze rozwiązanie aktualnie?
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 09.06.2016 14:17

PBC napisał(a):Dzięki za odpowiedź. Jeśli obie trasy porównywalne to raczej skłaniam się ku tej Słowacji. Niestety jako swieżo zarejestrowany użytkownik nie mogę wysłać wiadomości prywatnych, wiec może zapytam tutaj: Z Krakowa do Żyliny chcę dostać się trasą przez Chyżne - Czy to najlepsze rozwiązanie aktualnie?

Powiedz dzień dobry, wpisz się w kalendarz, nakarm psa. :wink: :) I już będziesz miał 5 wpisów, a od tylu (chyba) "chodzą" PW.

Co do drogi to ja bym tak właśnie pojechał. Przez Żywiec i Zwardoń miałbyś jeszcze bliżej ale niekoniecznie szybciej.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.06.2016 14:29

PBC napisał(a):wiec może zapytam tutaj: Z Krakowa do Żyliny chcę dostać się trasą przez Chyżne - Czy to najlepsze rozwiązanie aktualnie?

Proponuję w Jabłonce jechać na Namestovo.
Troszkę szybciej się jedzie i Słowacy tak bardzo nie polują.
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 09.06.2016 14:33

anakin napisał(a): Proponuję w Jabłonce jechać na Namestovo.

Czy pojedzie na Namestovo czy Trstene to na jedno wychodzi, a przez Namestovo gorsza droga moim zdaniem.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.06.2016 14:38

nowotarżanin napisał(a):
anakin napisał(a): Proponuję w Jabłonce jechać na Namestovo.

Czy pojedzie na Namestovo czy Trstene to na jedno wychodzi, a przez Namestovo gorsza droga moim zdaniem.

No ja nie mówiłem, że bliżej. :mrgreen:
Nawierzchnia chyba jednak porównywalna..
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 09.06.2016 14:46

anakin napisał(a): Nawierzchnia chyba jednak porównywalna..

Nawierzchnia porównywalna, no może trochę gorsza na krótkim odcinku przy wjeździe do Namestova, napewno na trasie, którą zaproponowałeś będzie mniejsze natężenie ruchu :D
Meegg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Meegg » 11.06.2016 16:12

Witam, wybieramy się w tym roku po raz 3ci na Chorwację:) tym razem wybór padł na Hvar:)
I tutaj mojw pytanie, ostatnie dwa razy jechalismy Chyzne, Słowacja, Węgry obwodnica Budapesztu, M7 nad Balatonem i autostrada do Splitu. Ale tym razem google usilnie wysła mnie przez Ceszyn, Austrie, Slowenie? czy coś sie pozmienialo na drogach?

Jedziemy na noc, generalnie zależy mi na jak najszybszej trasie, hm, doradzicie cos?
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 11.06.2016 16:44

Meegg napisał(a):Witam, wybieramy się w tym roku po raz 3ci na Chorwację:) tym razem wybór padł na Hvar:)
I tutaj mojw pytanie, ostatnie dwa razy jechalismy Chyzne, Słowacja, Węgry obwodnica Budapesztu, M7 nad Balatonem i autostrada do Splitu. Ale tym razem google usilnie wysła mnie przez Ceszyn, Austrie, Slowenie? czy coś sie pozmienialo na drogach?

Jedziemy na noc, generalnie zależy mi na jak najszybszej trasie, hm, doradzicie cos?

Nic się nie pozmieniało, ale google generalnie jako najszybszą trasę pokazuje przez Austrię i Słowenię, ja cały czas jeżdżę przez Węgry i w tym roku również tak jadę.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 11.06.2016 19:46

Dziś jechałem z Piekar Śląskich do Lanternacamp koło Poreć. Wyjazd 7:30, na miejscu o 18. Czystej jazdy trochę ponad 9 godzin. Średnia z jazdy zgodnej z przepisami, to okrągłe 100km/h. W Czechach sporo krótkich zwężeń i częstych ograniczeń prędkości, ale jazda w miarę płynna, bez korków. W przeciwną stronę również korków nie było. Płyty to odcinek około 5km, spokojnie do przeżycia. W Austrii, czasem bezsensowne ograniczenia prędkości, lecz najlepsza nawierzchnia i jazda płynna. W Słowenii jest zamknięty odcinek autostrady. Objazd, to odcinek 10 km. przez wiochy 50-70km/h, bez korków. Po drodze kilka ulew w Austrii i Słowenii. Krótki za to intensywne. :papa:
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 13.06.2016 16:26

SingSing74 napisał(a):Dziś jechałem z Piekar Śląskich do Lanternacamp koło Poreć. Wyjazd 7:30, na miejscu o 18. Czystej jazdy trochę ponad 9 godzin. Średnia z jazdy zgodnej z przepisami, to okrągłe 100km/h. W Czechach sporo krótkich zwężeń i częstych ograniczeń prędkości, ale jazda w miarę płynna, bez korków. W przeciwną stronę również korków nie było. Płyty to odcinek około 5km, spokojnie do przeżycia. W Austrii, czasem bezsensowne ograniczenia prędkości, lecz najlepsza nawierzchnia i jazda płynna. W Słowenii jest zamknięty odcinek autostrady. Objazd, to odcinek 10 km. przez wiochy 50-70km/h, bez korków. Po drodze kilka ulew w Austrii i Słowenii. Krótki za to intensywne. :papa:

Czyli jechałeś autostradą przez całą Słowenię i tak jest lepiej niż np przez Zagrzeb i Rijekę ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 113
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone