Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2016 12:40

Kolejki są największe w soboty, w poniedziałek nie powinno być korków
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.05.2016 12:54

corsarz napisał(a):
dids76 napisał(a):Moja trasa z grubsza wygląda tak:
https://goo.gl/maps/kLrk55PeBSF2
W tym roku raczej zmienię końcówkę Austrii na coś takiego: https://goo.gl/maps/kLrk55PeBSF2

Na czym polega zmiana ? Bo dałeś 2x ten sam link...

Drugi wariant miał być taki https://goo.gl/maps/HQ2r6RAGXS72 :oops:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 29.05.2016 13:59

My w tym roku znowu sprawdzoną trasą od Ilz zjeżdżamy na Bad Radkensburg i potem przez Radenci, Ljutomer i granicę Chorwacką w Ormoż.
Przez dwa lata na tej granicy nawet pies z kulawą nogą się nie kręcił, nie mówiąc już o jakimkolwiek ruchu turystycznym, a że równowaga w przyrodzie musi być to potem od Lucko do Zadaru praktycznie jeden wielki korek był.
Niestety w tym roku znowu z piątku na sobotę wyjeżdżamy i muszę tak wycyrklować aby być pod Zagrzebiem wcześnie rano bo w sobotę znowu masakra będzie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.05.2016 15:59

Ja ruszam w piątek do południa, więc na granicy będę wieczorem. Więc powinien być luz, no i podróż do CRO bez pizzy w "Pri Miči" by mi nie przeszła :oczko_usmiech: :mrgreen:
zwil
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zwil » 30.05.2016 10:53

Witam, nie wiem czy to było czy nie.
Wracając z Chorwacji chcę zachaczyć na 2 noclegi nad balaton, więc jaką trasą najlepiej do Krakowa od Balatonu ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2016 11:18

zwil napisał(a):Witam, nie wiem czy to było czy nie.
Wracając z Chorwacji chcę zachaczyć na 2 noclegi nad balaton, więc jaką trasą najlepiej do Krakowa od Balatonu ?

Witam.
Google maps ... i jesł kilka tras
https://www.google.pl/maps/dir/Balaton/ ... 01!3e0!5i1
A można jeszcze np. przez Budapeszt, Miszkolc, Koszyce.
jurek65
Plażowicz
Trasa do Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurek65 » 05.06.2016 16:19

Witam . We wrześniu wybieramy się na Hvar . Jest to już czwarta podróż do Chorwacji , ale tym razem chciałem jechać taką trasą; ze Zwardonia kierunek przez Zilinę,na Bratysławę , Siófok i Letenye i w Chorwacji cały czas autostrada oczywiście do tunelu płatnego w Zagvozd-Baska Voda. Jest to troszkę dłuższa trasa , ale powinna być szybka bo prawie całość to drogi szybkiego ruchu i autostrady . Moje tytanie , czy ktoś kiedyś jechał tą trasa proszę o rady .Pozdrawiam. :papa:
Ural
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 05.06.2016 17:33

Wybór trasy jest dobry. Troszke więcej km nabijasz ale uważam, ze po lepszych drogach. Stali bywalcy Croatii jeżdżą trasą 86 z Bratysławy na Csorna do przejścia granicznego Redics.
MSC
Plażowicz
Re: Trasa do Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) MSC » 05.06.2016 17:45

Moja trasa to: Cieszyn - Czeski Cieszyn - Ołomuniec - Brno - Mikulov - Wiedeń - Graz i później Maribor, chociaż od pewnego czasu nie jeżdżę autostradą na Maribor, lecz zjeżdżam na miejscowości Ptuj i Lenart ( nie wiem, czy kolejność jest dobra ).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.06.2016 18:02

Super te wasze trasy, ale piszecie relację z wyjazdu? Jak nie to jesteście w niewłaściwym wątku. O trasach piszemy tutaj
samochodem-trasy-noclegi-przepisy-uwagi-f4.html
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 05.06.2016 18:13

Bardzo przepraszam kolegę Mariusza. Rzeczywiście przenieśmy się do wskazanego wątku. Raczy kolega Mariusz wybaczyć nowicjuszowi, :hut:
miras2804
Plażowicz
Trasa Krnov-Orebic sugestie

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras2804 » 05.06.2016 18:17

Witam,

planuje trasę od czeskiej granicy do miejscowości Orebić, wstępnie ustaliłem jej przebieg ale chciałbym od bardziej doświadczonych Cromaniaków usłyszeć wszelkie sugestie lub podpowiedzi co możnaby jeszcze zmienić aby ulepszyć przejazd :P
Więc tras początkowo standard-Mikulov-Wiedeń-Graz-Słowenia ominać drogi płatne - Zagrzeb-Karlovac dalej drogą nr 1 w kierunku Plitvickich Jezior. Jeziora planujemy zwiedzić od godziny 7 rano i dalej w trase drogą nr 1 aż do Sinj. Z Sinj odbić na autostradę i dalej w kierunku Orebić.
W Cro byłem trzykrotnie: KRK , Rovinj, Pag/Pag, przyznam szczerze, że najbardziej podobało mi się na Pagu i mam nadzieje, że Orebić jest miejscme podobnie urokliwym.

Jestem bardzo otwarty odnośnei przebiegu trasy i chętnie usłyszę opinię bardziej doświadczonych podrózników :)
alukanko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alukanko » 05.06.2016 18:55

Drogi Jurku ./ przepraszam za taki zwrot/ Nareszcie ktoś jedzie turystycznie a nie pędzi na złamanie karku chwaląc się na prawo i lewo jaki to kozak .

Trasa 86 jest przez Węgry lekko uciążliwa ale przecież to nie rajd.Ale jest z roku na rok coraz lepiej.
A ponad to Węgrzy budują tam autostradę i fragmentami już się jechało.
Zobaczę jakie w tym roku zrobili postępy
Polecam przez Redic i na skrót przez Słowenię.
Już 8 lat tę trasę przemierzam i w tym roku będzie 9-y raz .
danielroland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielroland » 05.06.2016 19:01

patrząc po oklejeniach szyb winietkami widzę ze raczej wszyscy jadą przez CZ a przecież na SK z Żyliny do Bratysławy jest super autostrada bezpośrednio do Wiednia a dalej to już wiadomo.
dids76
Koneser
Re: Trasa Krnov-Orebic sugestie

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.06.2016 19:05

Jeżdżę bardzo podobną trasą. Początek i koniec tylko inne :oczko_usmiech: Ruszam z Raciborza i jadę do portu w Splicie. Przez Chorwację zawsze jeżdżę drogą D1. Droga D1 z Karlovaca przez Plitvice i dalej na południe bardzo fajna. Najgorszy jak dla mnie odcinek Karlovac - Plitvice, dosyć spory ruch i mało miejsc do wyprzedzania, później już jest o wiele lepiej. Jeśli chcecie po całej nocy jazdy zwiedzać Plitvice a potem jechać dalej, to zastanówcie się nad noclegiem gdzieś tam. Plitvice to masz minimum 6 godzin chodzenia, a do Orebica jeszcze kawał drogi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 111
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone