Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.03.2014 12:51

jara napisał(a):
Raul73 napisał(a):A ja z kolei obstaję przy trasie przez Węgry (M1-81-M7), niezależnie od dnia tygodnia i pory dnia.

Cenowo wychodzi tak samo, czasowo podobnie - a komfort jazdy jednak większy.

Muszę to przeanalizować. Ale jak coś, to będę pytał :smo:

Jarek, nie kombinuj za dużo. Wal jak w ubiegłym roku a po drodze zapraszam na piwo :oczko_usmiech: :mrgreen:
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 23.03.2014 14:24

Dokładnie najważniejsze jest dojechać jak i wrócić no i odpocząć ja chyba pojadę w poniedziałek na noc a powrót będzie w czwartek na noc przez Austrie mam do pokonania 1203km,przez Węgry i przez 81 to 1273 km. Z Cieszyna trzeba się trochę wlec czym dopadniemy do szybszej drogi,z kolei jak otworzą most w Mszanie to jazda z Katowic do Bratysławy będzie dużo szybsza a pozniej to jak już kto woli czy na Gyor czy 86 czy na Austrie.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 23.03.2014 14:30

dids76 napisał(a):Jarek, nie kombinuj za dużo. Wal jak w ubiegłym roku a po drodze zapraszam na piwo :oczko_usmiech: :mrgreen:

Urlop się zbliża, fajnie przed mapa posiedzieć :lol: . Za zaproszenie dziękuję i pozdrawiam :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.03.2014 14:44

andywiki napisał(a):z kolei jak otworzą most w Mszanie to jazda z Katowic do Bratysławy będzie dużo szybsza a pozniej to jak już kto woli czy na Gyor czy 86 czy na Austrie.

Co ma most w Mszanie do jazdy przez Bratysławę?

Ten most jest potrzebny tym, którzy jadą przez Czechy. Nikt nie będzie z Katowic jechał przez Czechy i Bratysławę, bo musiałby 2 winiety kupować.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 23.03.2014 15:09

A to ma ze jak go otworzą to się poleci cały czas autostradami na Austrie i tez na Bratysławę z Katowic można na Cieszyn jak i na Ostravę do Bratysławy jak byś nie wiedział i jest to 32 km różnicy na korzyść Cieszyna ale autostrada na korzyść Ostravy, acha a Cieszyn to tez czechy wiesz Raul73
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2014 15:31

Mam wrażenie, że coś pomieszałeś z Cieszynem i nie tylko :roll:

Jak już to Cieszyn jest w Polsce, a Czeski Cieszyn w Czechach,
czyli cały zespół miejski jest w 2 państwach 8)

Z Katowic na Bratysławę,
jedzie się 81 ( Wiślanką ) lub
można w Żorach zjechać z autostrady i potem dojechać do Cieszyna, potem do do Żyliny i wio na Bratysławę :wink:
Razem 347 km

Przez Ostrawę jest 383 km i dodatkowo czeska winietka do kupienia 8)
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 23.03.2014 15:40

Kolego Lednice Raul73 napisał ze Ten most jest potrzebny tym, którzy jadą przez Czechy.
A jadąc przez Ciszyn polski jak i czeski to tez jedziemy przez czechy tak ?
Z kilometrami nie sprawdzałem szczeliłem pisałem że można tendy jak i tendy przez Cieszyn bliżej ale nie wiadomo czy nie dłużej jak będą korki i remonty a autostrada może być szybciej.
Płacąc za winiete czeska możemy w Węgrzech jechać na 86 i tu nam winieta nie jest potrzebna ,więc jak kto woli.
Ostatnio edytowano 23.03.2014 16:10 przez andywiki, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2014 16:04

Korki mogą nas dopaść wszędzie 8)

Taa, grzać ile fabryka dała
autostradami przez Czechy i Słowację, płacąc za dodatkową winietkę i robiąc 40 km więcej,
po to, żeby potem jechać 86 na Węgrzech i stracić nadrobiony czas :?: :roll:
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 23.03.2014 16:13

andywiki po pierwsze ten most w Mszanie muszą otworzyć a to znając realia jeszcze potrwa i na pewno w tym sezonie do Bohumina autostradą nie dojedziesz.
Po drugie nie przesadzaj z tymi korkami i objazdami bo więcej czasu tracę i nerwów jadąc przez okolice Rybnika gdzie są w kilku miejscach rozpoczęte remonty niż od Cieszyna do Żiliny.Mimo wszystko jadę tą drogą gdzie nie ma remontów.
Będąc tutejszym mieszkańcem każdy wie przez co najlepiej jechać zależy to tylko gdzie kto mieszka wybór jest tylko taki czy leci się czeska auto cestą czy słowacką i z którego rejonu aglomeracji się jedzie i o jakiej porze startuje a jeśli jest to pożnę popołudnie albo wieczór to ruch jest umiarkowany i bezproblemowy.
Lednice może orientujesz się jak jest z przejazdem od Żor do Cieszyna czy w Pawłowicach można normalnie jechać na Hazlachy w zeszłym roku zaraz za zjazdem z Wiślanki coś tam robili ja przejechałem mimo znaków że są roboty a reszta moich znajomych pojechała za znakami objazdem aż do Strumienia i musiałem na nich w Boguszowicach dosyć chwilę czekać.
Ostatnio edytowano 23.03.2014 16:22 przez czekor68, łącznie edytowano 1 raz
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 23.03.2014 16:14

Oczywiście że korki mogą być wszędzie ale z tego co wiemy to większe prawdo podobieństwo korków czy remontów lub wleczenia się za Tirami jest z Cieszyna.
Jackar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jackar » 23.03.2014 16:16

To nie lepiej zamiast na Bratysławę, to A1 (most w Mszanie otwarcie w czerwcu) na Ostravę a później autostradą w Czechach do Brna i przez przejście graniczne w Mikulovie i dalej na Wiedeń. W każdym razie ja tak jeżdżę i w tym roku też tak pojadę (wyjazd z Gliwic).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2014 16:19

andywiki napisał(a):
A jadąc przez Ciszyn polski jak i czeski to tez jedziemy przez czechy tak ?

Jadąc przez polski Cieszyn jedziemy przez Polskę. :!:

Ale kilku czeskich nacjonalistów uważa tak jak ty i dla nich polski Cieszyn jest częścią Czech :wink:

Jak ktoś jedzie przez Czechy, to raczej z myślą o dalszej drodze przez Austrię :!:
Czyli Brno-Mikulov-Wiedeń
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 23.03.2014 16:19

Dobrze napisałeś czekor68 będąc tutejszym a most na sto mówią ze od czerwca będzie otwarty,wiem,wiem mówią,czyli widzę że jednak przez Cieszyn ten rejon poleca jazdę.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 23.03.2014 16:23

Kolego Lednice właśnie Raul73 napisał ze :

Ten most jest potrzebny tym, którzy jadą przez Czechy

Jakoś dziwnie to rozumiesz jak przejeżdzamy prze Cieszyny to póżniej i tak jedziemy przez Czechy

Dokładnie tak jak sie jedzie na Ostrave to już na pewno lepiej na Austrie.
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 23.03.2014 16:31

andywiki napisał(a):Dobrze napisałeś czekor68 będąc tutejszym a most na sto mówią ze od czerwca będzie otwarty,wiem,wiem mówią,czyli widzę że jednak przez Cieszyn ten rejon poleca jazdę.

Ja jeżdżę na Cieszyn i nie narzekam i wybieram Słowacje bo jadę na Węgry i 86. Przez Czechy do granicy słowackiej jedzie się trochę więcej niż przez Słowenię z Węgierskiego Redics do Mursko Średisce w Chorwacjialbo podobnie kilometrowo to wychodzi, jednak nie ma potrzeby kupowania winiet. Na granicy Słowackiej kupuje winietę i dopiero potem w Cakovac mam kolejny płatny odcinek ale to już chorwacja i każdy to zna. A jadąc na Ostravę to jest oczywiste że jest to droga którą większość potem jedzie na Wiedeń chociaż tak samo można jechać z Bratysławy jest wybór Austria lub Węgry.
Wszystkie opcje są dobre różnią się tylko tym że jedne są szybsze inne oszczędniejsze.
Co do nieszczęsnego mostu w Mszanie to nie orientuje się dokładnie kiedy ma być oddany, wczoraj byłem w Ostrawie na meczu Banika ze Spartą Praga jechałem od strony Wodzisławia do Bochumina i potem autostradą do Ostrawy ruch niewielki odcinek bezpłatny ale nie wiem jak jest dokładnie czy jest to dla wszystkich czy dla mieszkańców strefy przygranicznej bo gdzieś o takiej opcji słyszałem za Ostrawą jest już autostrada płatna.
Ostatnio edytowano 23.03.2014 16:49 przez czekor68, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone