Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2015 22:08

Gdzie do Chorwacji crokasiu :?: :roll:

Bo jak np. na Istrię czy na wyspę Krk to omijanie autostrady w Słowenii nie ma sensu :roll:

Na każdej drodze do Chorwacji nie ma miejsc budzących przerażenie, wszystkie są bezpieczne :wink:

W Austrii można tankować tanio i bardzo drogo, jak kto lubi :roll:
Jak nie znamy waszej trasy, to nikt wam nie napisze gdzie tankować
crokasia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) crokasia » 20.08.2015 22:17

Jadę do Splitu. Przez Czechy (a1), później Austrię w stronę Graz - Mureck i autostradą w Chorwacji.
crokasia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) crokasia » 20.08.2015 22:25

I jeszcze jedno trochę banalne pytanie, winiety są 10 dniowe. Czyli jeżeli wyruszę w sobotę wieczorem to winieta będzie ważna do poniedziałku czy wtorku przyszłego tygodnia? One są liczone godzinowo czy od dni?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2015 22:28

W Austrii opłaca się tankować, ale nie na autostradach, jest drożej około 30-40 centów na litrze :roll:

Trasa jest bezpieczna, trochę się można wkurzyć na roboty drogowe w Czechach, ale to już taki folkor 8)

Jak winieta jest ważna 10 dni, a pierwszym dniem ważności jest sobota, to będzie ważna do poniedziałku :!:

Godzin nikt nie liczy :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 21.08.2015 08:35

Lednice napisał(a): ... jak np. na Istrię czy na wyspę Krk to omijanie autostrady w Słowenii nie ma sensu :roll ...

Z Istrią oczywiście się zgodzę, omijanie nie ma sensu. Zwykle wracamy z Istrii i ciągniemy całą długością autostrady więc i te 15E można zapłacić

Nie rozumiem dlaczego sugerujesz, że jadąc na Krk omijanie jej nie ma sensu? Nie wydaje mi się aby moja wieloletnia trasa była bez sensu ...
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 21.08.2015 11:00

no, ok z tym czeskim językiem, widocznie przewodnik głupoty gadał..
.. i żeby było jasne ..... i z pianką , nie mam nic do Nich.. i od nich , nawet mandatu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2015 15:08

piotrulex napisał(a):
Lednice napisał(a): ... jak np. na Istrię czy na wyspę Krk to omijanie autostrady w Słowenii nie ma sensu :roll ...

Z Istrią oczywiście się zgodzę, omijanie nie ma sensu. Zwykle wracamy z Istrii i ciągniemy całą długością autostrady więc i te 15E można zapłacić

Nie rozumiem dlaczego sugerujesz, że jadąc na Krk omijanie jej nie ma sensu? Nie wydaje mi się aby moja wieloletnia trasa była bez sensu ...

Każda ma swój sens, dla ciebie ma, dla mnie nie ma 8)

Jak jadę z wyspy Krk przez Zagrzeb, to płacę za chorwackie autostrady, mam sporą szansę stać w korkach koło Zagrzebia i w Macelj, a potem albo trzeba bulić 15 euro za kawałek słoweńskiej autostrady albo tracić czas na objazd :roll:

Jak jadę z wyspy Krk przez Lublanę, to płacę 8 kun za autostradę z Rijeki i kupuję za 15 euro słoweńską winietką, ruch jest o wiele mniejszy, szansa na korki o wiele mniejsza.
No ale każdy ma swój sens 8)
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 21.08.2015 15:54

crokasia napisał(a):Jadę do Splitu. Przez Czechy (a1), później Austrię w stronę Graz - Mureck i autostradą w Chorwacji.

Stacja OMV w Hobersdorf - tanie paliwo, kupisz winiety, obsługa mówi po czesku. Jedyną wadą płatna toaleta.
crokasia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) crokasia » 21.08.2015 21:13

Dzięki za info! :)
lukaszbb
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszbb » 22.08.2015 07:25

Witam

Zwracam się do WAS ekspertów.

Jedziemy pierwszy raz z Krakowa na wyspę KRK. Przeszukałem sporo wątków i postów ale znalazłem bardzo stare posty więc obawiam się że trasa mogła ulec zmianie. Także nie bijcie, że pytam.

Jaka jest optymalna trasa z Krakowa na KRK ? Tak dokładnie. Początkowo planowaliśmy przez Słowację i Węgry. Wariant raczej ekonomiczny. Chcieliśmy wyjechać w niedzielę wieczorem. Czytałem też że dużo ludzi wybiera wyjazd w poniedziałek wieczorem bo wtedy nie ma korków. Bardzo proszę o rzetelne informację bo wyjazd last minute a my w czarnej ... :)
nowotarżanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowotarżanin » 22.08.2015 08:09

Witaj,
od pewnego czasu jeżdżę z Nowego Targu do Chorwacji trasą przez Węgry i nie narzekam, co prawda w inny rejon bo do Dalmacji, ale odcinek słowacko-węgierski jest taki sam. W tym roku co prawda na odcinku słowackim było kilka wahadeł z uwagi na remonty drogi, ale generalnie bez większych utrudnień, winiety tylko na Słowację i Węgry no i oczywiście w Cro opłaty na bramkach.
https://www.google.pl/maps/dir/Krak%C3% ... 45.0942462
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.08.2015 08:17

lukaszbb napisał(a):Witam

Zwracam się do WAS ekspertów.

Jedziemy pierwszy raz z Krakowa na wyspę KRK. Przeszukałem sporo wątków i postów ale znalazłem bardzo stare posty więc obawiam się że trasa mogła ulec zmianie. Także nie bijcie, że pytam.

Jaka jest optymalna trasa z Krakowa na KRK ? Tak dokładnie. Początkowo planowaliśmy przez Słowację i Węgry. Wariant raczej ekonomiczny. Chcieliśmy wyjechać w niedzielę wieczorem. Czytałem też że dużo ludzi wybiera wyjazd w poniedziałek wieczorem bo wtedy nie ma korków. Bardzo proszę o rzetelne informację bo wyjazd last minute a my w czarnej ... :)

dokładnie optymalna trasa;
jednak z uwagi na tegoroczne remonty w CZ na wielu odcinkach, pojechałbym jednak w ten sposób, jeśli nie chcesz przez H;
Twój wybór...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2015 09:29

Jak wyjazd w poniedziałek wieczorem, to nie ma co się specjalnie przejmować korkami i remontami 8)

Ja bym pojechał tak:
https://www.google.pl/maps/dir/Krak%C3% ... 942462!3e0

Raczej w nocy każda trasa jest bez korków :wink:
Każda z trzech podanych w nocy będzie OK :D
lukaszbb
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukaszbb » 22.08.2015 10:04

nowotarżanin napisał(a):Witaj,
od pewnego czasu jeżdżę z Nowego Targu do Chorwacji trasą przez Węgry i nie narzekam, co prawda w inny rejon bo do Dalmacji, ale odcinek słowacko-węgierski jest taki sam. W tym roku co prawda na odcinku słowackim było kilka wahadeł z uwagi na remonty drogi, ale generalnie bez większych utrudnień, winiety tylko na Słowację i Węgry no i oczywiście w Cro opłaty na bramkach.

Dziękuję za odpowiedzi. Najbardziej z tych wszystkich pasuje mi twoja trasa. Podejrzewam tez ze najmniej oplat. Ile wychodza cie oplaty za te winiety i bramki na tej trasie ? Jednak wyjedziemy w niedziele wieczorem i powrot planujemy w sobote.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 22.08.2015 11:45

Witam,
Mam takie pytanko czy w ostatnim czasie ktoś z forumowiczów jechał drogą 82 lub 81 przez Węgry ??
Proszę o jakieś uwagi związane z tymi drogami.
Dzięki :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 104
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone