Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2015 22:23

No bo to są Polki z Czech 8)

Około 100 000 ludzi na Zaolziu mówi gwarą śląską, po naszymu 8)
Szansa, że to będzie sprzedawca winiet jest spora :wink:
Po prostu mówi się po polsku :!:

Z tego co oni mówią, mieszkańcy Czech, to największa siara jest, jak Polak do Czecha mówi po angielsku, oni wprost po cichu wyją ze śmiechu 8)
Przecież polski i czeski są do siebie bardzo podobne 8)

Znajomy pilot wycieczek opowiadał mi, jak pierwszy raz pojechał za granicę.
Jako młody-nawiedzony na przejściu granicznym w Kudowie zagadał do czeskich pograniczników po angielsku :!: 8)
Oni kompletnie zbaranieli :roll: Obok stał funkcjonariusz naszej Straży Granicznej i po cichu mu zaraz powiedział: gadaj ku.wa po polsku :!: :roll:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.08.2015 10:42

Gizmowy napisał(a):
Lednice napisał(a):Kupisz, ale nie ma to kompletnie sensu :? :evil: :twisted:

Czeską kup na pierwszej stacji benzynowej Shell po przejechaniu granicy, austriacką na granicy w Austrii

Chyba, że lubisz płacić prawie 100% drożej, to kup na A1 8)

Szczegóły w tym wątku:
gdzie-konkretnie-kupic-winiete-t43184-945.html

Ja na rzeczonej stacji płaciłem kartą i kurs nie był zbójecki. Co do obaw językowych dodam, że komunikacja Polaka z Czechem, zwłaszcza tym z pogranicza, przebiega tak jak np. z Ewą Farną czy Halinką Mlynkovą.

Ja tylko dodam, że na ten stacji pewnie 95% osób kupujących winiety to Polacy i nawet jakbyś nic im w żadnym języku nie powiedział to oni by i tak Ci dali winietę :)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 14.08.2015 21:10

piotrulex napisał(a):
Gizmowy napisał(a):

Czeską kup na pierwszej stacji benzynowej Shell po przejechaniu granicy, austriacką na granicy w Austrii

Szczegóły w tym wątku:

Ja na rzeczonej stacji płaciłem kartą i kurs nie był zbójecki. Co do obaw językowych dodam, że komunikacja Polaka z Czechem, zwłaszcza tym z pogranicza, przebiega tak jak np. z Ewą Farną czy Halinką Mlynkovą.

Ja tylko dodam, że na ten stacji pewnie 95% osób kupujących winiety to Polacy i nawet jakbyś nic im w żadnym języku nie powiedział to oni by i tak Ci dali winietę :)

Na stacji OMV w Wilfersdorsf obsługa to dziewczyny z Czech, komunikacja po naszemu bez uwag w obydwu kierunkach. Dwukrotnie w tym roku byłem i za każdym razem był inny duet.
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 18.08.2015 09:16

wielbiciel napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Gizmowy napisał(a):

Szczegóły w tym wątku:

Na stacji OMV w Wilfersdorsf obsługa to dziewczyny z Czech, komunikacja po naszemu bez uwag w obydwu kierunkach. Dwukrotnie w tym roku byłem i za każdym razem był inny duet.

Potwierdzam, siliłem się znowu na niemiecki przy zakupie kawy: jedna czarna, jedna z mlekiem. I za cholerę nie szło się dogadać, bo tamta mi chciała cappuccino wcisnąć. W końcu rzuciła w niebo: "Jeziuś, Maria!" i z córką padliśmy, znaczy ja starałem się zachować olimpijski spokój, ale córka ziała. Odtąd nie padło już ni jedno słowo po germańsku. A pani chcąc, nie chcąc została "laureatką najlepszego tekstu wyjazdu do Cro" ;)
Ostatnio edytowano 20.08.2015 12:53 przez Gizmowy, łącznie edytowano 1 raz
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 20.08.2015 12:51

.. się znaczy czeski film...
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 20.08.2015 12:58

Przecież polski i czeski są do siebie bardzo podobne 8)
.. z tym podobieństwem to różnie bywa, zresztą język czeski jest językiem " sztucznie storzonym" po pierwszej wojnie światowej, a zatem:
... proszę o przetłumaczenie zwrotu: - momentalne nieprzitomny .... 8O :papa:
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 20.08.2015 12:59

stworzonym miało być *
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2015 15:54

oldGIZMO napisał(a):Przecież polski i czeski są do siebie bardzo podobne 8)
.. z tym podobieństwem to różnie bywa, zresztą język czeski jest językiem " sztucznie storzonym" po pierwszej wojnie światowej, a zatem:
... proszę o przetłumaczenie zwrotu: - momentalne nieprzitomny .... 8O :papa:

Chwilowo nieobecny :D

PS:
Czeski został skodyfikowany na początku XV wieku, kiedy Polacy jeszcze pisali po łacinie :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 20.08.2015 16:07

Lednice napisał(a): ... zresztą język czeski jest językiem " sztucznie storzonym" po pierwszej wojnie światowej,

Chyba pomyliło się z czechosłowackim. :)
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 20.08.2015 19:39

po drugiej wojnie światowej, okazało się, że sfery wyższe posługują się tylko językiem niemieckim, a tylko niż chłopski, dawnym czeskim.. i trza było stworzyć coś własnego, narodowego....
Lednice, it's ok

to teraz kolejna zagadka.... my godomy prysznic, na woda z sita; a inni tusz, dusch .... a czymu ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2015 21:19

oldGIZMO napisał(a):po drugiej wojnie światowej, okazało się, że sfery wyższe posługują się tylko językiem niemieckim, a tylko niż chłopski, dawnym czeskim.. i trza było stworzyć coś własnego, narodowego....
Lednice, it's ok

to teraz kolejna zagadka.... my godomy prysznic, na woda z sita; a inni tusz, dusch .... a czymu ?

Czesi godajóm SPRCHA :D

Przesadzasz. Czesi mieli swoją arystokrację, bogatych mieszczan i już w Austro-Węgrzech dominowali we władzach lokalnych na terenie obecnej Republiki Czeskiej.
To nie byli tylko chłopi i robotnicy.
Czesi zdecydowanie przed 1918 rokiem byli antyniemieccy i to bardzo podkreślali.
Nie musieli niczego tworzyć po 1918, a tym bardziej po 1945
Gaber86
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gaber86 » 20.08.2015 21:25

Panie i Panowie proszę was o pomoc, którą trasę wybrać startuję w niedzielę o 3 rano mam 3 opcje:

Trasa nr 1: Siedlce przez Czechy, Austrię -> objazdem autostrady w Słowenii ->Ogulin
Trasa nr 2: Siedlce -> Cieszyn -> Żylina -> Bratysława -> Wiener Neustadt -> Słowenia z objazdem -> Ogulin
Trasa nr 3: Siedlce-> Lublin, Rzeszów, Ożenna -> Bardejów z objazdem autostrad w Słowacji -> Budapeszt cały czas autostradą -> Ogulin

Trasa nr 1 roboty drogowe w Czechach i Austrii, Ołomuniec roboty na zjeździe na Brno i jakieś objazdy, Wiedeń też roboty drogowe. Teoretycznie trasa najszybsza.
Trasa nr 2 roboty drogowe na S1 pomiędzy Bielsko Biała a Cieszynem. Wujek google podpowiada, że teoretycznie ta trasa jest 30-40 minut dłuższa od poprzedniej.
Trasa nr 3 roboty drogowe za Lublinem i w okolicach Rzeszowa, trasa dłuższa o ok, godzinę od trasy nr 1.

W tamtym roku jechałem przez Węgry i jechało się przyjemnie autostrada super, natomiast wracałem przez Czechy i Austrię i było średnio coraz zwężki, ograniczenia prędkości i to co Czesi nazywają autostradą...
Może ktoś orientuje się czy obecnie nie jest szybsza trasa nr 2 bo ilość robót na trasie nr 1 jest dość spora... ? Proszę o rady i sugestie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.08.2015 21:50

Gaber86 napisał(a):Trasa nr 2 roboty drogowe na S1 pomiędzy Bielsko Biała a Cieszynem.

Tam nie ma żadnych robót drogowych, które by mogły spowolnić ruch :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Tam w zasadzie nie ma robót drogowych, no chyba że coś tam grzebią na poboczu.

W niedzielę nic nie kombinuj, tylko jedź najszybszą trasę według google i się nie przejmuj żadnymi robotami drogowymi, bo nie ma tirów, a najbardziej "korkogenne" są tiry :!: :D
crokasia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) crokasia » 20.08.2015 22:00

Witam!

Mam pytanie, wybieram się za tydzień do Chorwacji trasą Czechy - Austria - Słowenia.
Czy są jakieś miejsca które trzeba omijać (oprócz tego, że będę omijać autostradę w Słowenii)?
Gdzie najlepiej się tankować (w zeszłym roku chyba była to Austria i Chorwacja)?

Z góry dzięki za wszystkie porady:)
Gaber86
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gaber86 » 20.08.2015 22:06

Informacje brałem z map google, także dziękuję za konkrety
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 103
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone