Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 05.08.2015 09:20

Delikatesy napisał(a):zrozumiem w moim przypadku
bo mam wysokie auto + trumienka , zaliczy mnie do innej kategorii , ale są to wyjątki. 8O 8O 8O

Zawsze możesz wcisnąc guzik i przyjdzie obsługa, która ew. skoryguje kwotę.
Jak? Nie wiem, ale guzik jest... :wink:
Delikatesy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Delikatesy » 05.08.2015 10:06

el_guapo napisał(a):
Delikatesy napisał(a):zrozumiem w moim przypadku
bo mam wysokie auto + trumienka , zaliczy mnie do innej kategorii , ale są to wyjątki. 8O 8O 8O

Zawsze możesz wcisnąc guzik i przyjdzie obsługa, która ew. skoryguje kwotę.
Jak? Nie wiem, ale guzik jest... :wink:

No , no powiem tak , zagiołeś mnie na maksa , o guziku nie pomyślałem , a ostatnio przepłaciłem i to sporo.
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 07.08.2015 22:44

Witka Cromaniacy!

Start w zeszłym tygodniu o 17:45 w sobotę (planowałem około 14-15stej, ale fura zastrajkowała) jechałem do Cro trasą przez CZ-AU-Mureck-Lenart-Ptuj, ino zjechałem z autobahny w okolicy miejscowości Ilz. Trasę tą w porównaniu do SLK-HU muszę pochwalić z wielu względów. Fura - Ford S-Max 1,8TDCI; średnie spalanie - 5,7l/100km; średnia prędkość ponad 80km/h - jeżdżę przepisowo i grzecznie; starałem się piłować w okolicy 130-140km/h i nie więcej.

Najważniejsze dla mnie to całkowity czas przejazdu czyli około 17,5 godziny ze Skarżyska-Kamiennej do Vrsi w okolice Ninu. Rodzinka 2+3 więc zdarzało się mnóstwo postoi na siusiu, kawkę itp.; a najdłuższy zaliczyłem z mojego powodu na jakiejś chorwackiej stacji benzynowej z powodu nieprzemożonej chęci spania około półtorejgodzinnego.

Winiety
Czeska - kupiona na Shellu kole Bohumina; szybko i sprawnie; zapłacone kartą po kursie 0,1540 z konta zeszło 67,77PLN i dodam, że w banku ze żubrem nie mam żadnych prowizji dodatkowych, a w Ninie nawet jes bankomat Zagrebaćka Banka - znaczy dla mnie bez prowizji.

Austriacka - kupiona gotówką zaraz za granicą w takiej słynnej żółtej budzie; trafiłem na zmianę okołopółnocną i musiałem chwilę zaczekać; obsłużył mnie młody kolo władający chyba wszystkimi językami spotykanymi na tej trasie i po krótkiej chwili przestałem silić się na moje niemieckie wypociny, dostałem szybciej niż pomyślałem dwie dziesięciodniowe winiety :)

Paliwo
Niepotrzebnie tankowałem na Lotosie przed granicą po złodziejskiej cenie około 4,79 za zwykłego diesla. Myślałem, że stacja OMV w Hobersdorfie jest do 22-giej i walnąłem w naszym Lotosie pod korek niestety. Okazało się, że rzeczona OMV pracuje 24h, a ceny mają bardzo korzystne i dobiłem 'rakietowego' "MaxxMotion Diesla" - znaczy tego droższego za 1,254EURa (tutaj również rozprowadzają winietki). Następnie dobiłem w Ilz na Shellu zwykłego diesla (bo tam było drożej) za 1,129EURa za litra - warto zjechać z autobahny ;)

W zeszłym roku miałem do czynienia z czeską autostradą i niemiłe wspomnienia podtrzymuję. Betonka zalana asfaltem i cały czas dum-dum-dum, a jakieś 70km przed Grazem zwężka i remont; może dum-dum się skończy, ale korek lekko wnerwiający. Po lewej widziałem potężny korek wracających i przestrzegam wszystkich przed jazdą w którąkolwiek stronę z piątku na sobotę.

Pojechałem w Ausrtii przez Ilz i dalej na południe. Trochę śmiszne pola kukurydzy i "zapach" koni, ale w sumie fajne żywopłoty cięte co do milimetra. A w Mureck spotkałem auta widziane wcześniej na autobahnie, więc pewnie nie przyoszczędzili.
Zjeżdżając w okolicach Ptuja na ostatnią prostą na Słowenii widziałem potężny korek na autostradzie, więc pewnie kasa przez nich wydana nie była adekwatna do jakości podanej. Jedynym problemem było wjechanie w lewo z podporządkowanej, bo raczej nie przepuszczają po tej napince przeżytej w korku.

Pierwsza bramka chorwacka i... koooleeeejka. I nagle "Najlepsza z Żon" rzekła "No Cash" wskazując na lewo. To była bodaj najlepsza (z niewielu) reakcja pilota na całej trasie - puste automaty kasujące kartę bez PINu w kilka sekund 48Kun po kursie 0,5485 czyli 26,33PLNa i jadymy dalej bez kolejki.

Pozdrav
grzeslaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzeslaw » 11.08.2015 17:49

hej.
mam pytanie odnosnie tej stacji w Mureck. czy ona jest 24h? bede tam w okolicach polnocy i chcialbym tam zatankowac i kupic winietke. da rade czy raczej otwarta do 22 jak wiekszosc stacji w slowenji?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.08.2015 20:54

grzeslaw napisał(a):hej.
mam pytanie odnosnie tej stacji w Mureck. czy ona jest 24h? bede tam w okolicach polnocy i chcialbym tam zatankowac i kupic winietke. da rade czy raczej otwarta do 22 jak wiekszosc stacji w slowenji?

Nie jest czynna 24 godziny :roll:
Jest czynna od 5,30 do 22 :!:
http://www.tupalo.at/mureck/tankstelle-susanne-pein-e-u

Winietkę austriacką kup w Słowenii, najlepiej na granicy z Chorwacją :!:
Ostatnio edytowano 11.08.2015 21:20 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
mario766
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario766 » 11.08.2015 21:02

Soory kuwa o co chodzi ,że ludziska stoją 3,5 km w korku za gotówkę , a na płatnościach kart pusto ,
nie mają kart , czego się boją ?[/quote]

Prawdopodobnie o to chodzi że teraz płatność kartą jest obciążona dodatkowymi kosztami, albo od 01.czerwca albo od lipca, przynajmniej w Polsce, i mówię tu o kartach kredytowych, więc może dlatego nie chcą płacić kartami.
Zresztą jest to niezłe oszustwo po w zasadzie mamy podwójne opłaty, tzn. za przewalutowanie i za samą transakcję.

Pozdrav
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 11.08.2015 23:05

Jakie oszustwo, podwójne opłaty - masakra... ludzie się naczytają takich pierdół to i stoją w korkach.
mario766
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario766 » 12.08.2015 05:23

Lechoo napisał(a):Jakie oszustwo, podwójne opłaty - masakra... ludzie się naczytają takich pierdół to i stoją w korkach.

A nie ma podwójnych opłat w kartach kredytowych? To może czas przeczytać regulamin takiej karty.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.08.2015 06:59

Gizmowy napisał(a):Pojechałem w Ausrtii przez Ilz i dalej na południe. Trochę śmiszne pola kukurydzy i "zapach" koni, ale w sumie fajne żywopłoty cięte co do milimetra. A w Mureck spotkałem auta widziane wcześniej na autobahnie, więc pewnie nie przyoszczędzili.

mogę tylko potwierdzić, również tak spotkałem auta wcześniej mnie przed Ilz wyprzedzające, choć domyślam się, że wielu robi postoje w okolicy Graz lub Gralla, i to może opóźniać ich jazdę
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 12.08.2015 13:39

mario766 napisał(a):
Lechoo napisał(a):Jakie oszustwo, podwójne opłaty - masakra... ludzie się naczytają takich pierdół to i stoją w korkach.

A nie ma podwójnych opłat w kartach kredytowych? To może czas przeczytać regulamin takiej karty.

W sumie to nie temat o płaceniu kartą, więc powiem krótko. Kartą płatniczą za operacje bezgotówkowe nigdy nie naliczyło mi dodatkowej prowizji i tak pewnie jest w większości banków. Co do karty kredytowej to nie mam wystarczającego eksperiensju.

Zatem na bramce w bodajże Lućko ominąłem około setki samochodów i spędziłem na automacie "No Cash" około minuty płacąc szybko, sprawnie i niedrogo. Następnym razem bez wahania wybiorę "No Cash", jeśli będzie mi to pasowało.

te kiero napisał(a):
Gizmowy napisał(a):Pojechałem w Ausrtii przez Ilz i dalej na południe. Trochę śmiszne pola kukurydzy i "zapach" koni, ale w sumie fajne żywopłoty cięte co do milimetra. A w Mureck spotkałem auta widziane wcześniej na autobahnie, więc pewnie nie przyoszczędzili.

mogę tylko potwierdzić, również tak spotkałem auta wcześniej mnie przed Ilz wyprzedzające, choć domyślam się, że wielu robi postoje w okolicy Graz lub Gralla, i to może opóźniać ich jazdę

W sumie wychodzi pewnie na to samo, bo ja w Ilz sobie tankowałem i kawkowałem na Shellu i mają tam również winiety, więc opcja jazdy malowniczymi dróżkami coraz bardziej mi się podoba. Tylko trochę rura nam zmiękła w drodze powrotnej, jak zobaczyliśmy po drodze trzy samochody w kukurydzy. Zwolniłem, ale gdy zobaczyłem ludzi spokojnie stojących na poboczu uznałem, że opanowali sytuację i nie ma paniki.
jarod
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarod » 12.08.2015 14:00

mario766 napisał(a):Prawdopodobnie o to chodzi że teraz płatność kartą jest obciążona dodatkowymi kosztami, albo od 01.czerwca albo od lipca, przynajmniej w Polsce, i mówię tu o kartach kredytowych, więc może dlatego nie chcą płacić kartami.
Zresztą jest to niezłe oszustwo po w zasadzie mamy podwójne opłaty, tzn. za przewalutowanie i za samą transakcję.

Pozdrav

No jasne, żeby przyoszczędzić 10 zł na 300 km autostradzie lepiej postać w korku do bramek gotówkowych. Świat mnie co rusz zaskakuje. :D
Viech
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viech » 12.08.2015 14:10

Ja płaciłem kredytową / w Lucko oczywiście/ i nie naliczyło zadnych dodatkowych opłat. Za kunę wyszło 0.56 zł. Wszystko !!
michanio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michanio » 13.08.2015 21:38

Witam
Mam pytanko, czy kupię winiety na Czechy i Austrię na A1?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2015 21:47

Kupisz, ale nie ma to kompletnie sensu :? :evil: :twisted:

Czeską kup na pierwszej stacji benzynowej Shell po przejechaniu granicy, austriacką na granicy w Austrii

Chyba, że lubisz płacić prawie 100% drożej, to kup na A1 8)

Szczegóły w tym wątku:
gdzie-konkretnie-kupic-winiete-t43184-945.html
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 13.08.2015 22:02

Lednice napisał(a):Kupisz, ale nie ma to kompletnie sensu :? :evil: :twisted:

Czeską kup na pierwszej stacji benzynowej Shell po przejechaniu granicy, austriacką na granicy w Austrii

Chyba, że lubisz płacić prawie 100% drożej, to kup na A1 8)

Szczegóły w tym wątku:
gdzie-konkretnie-kupic-winiete-t43184-945.html

Ja na rzeczonej stacji płaciłem kartą i kurs nie był zbójecki. Co do obaw językowych dodam, że komunikacja Polaka z Czechem, zwłaszcza tym z pogranicza, przebiega tak jak np. z Ewą Farną czy Halinką Mlynkovą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone