Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Delikatesy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Delikatesy » 31.07.2015 11:15

Gizmowy napisał(a):Oki, postaram się zdać krótką, ale rzeczową relację.

A jedziesz przez Węgry czy Słowenię ?
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 31.07.2015 11:57

mzwp napisał(a): ...
Trasa przez Czechy, Austrię, Słowenia z objazdem autostrady przez Lenart, Ptuj.
...

Delikatesy napisał(a):A jedziesz przez Węgry czy Słowenię ?

Zerknij w wypowiedź mzwp powyżej - zamierzam jechać podobnym do niego szlakiem i w podobnych godzinach, tylko z soboty na niedzielę.
Delikatesy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Delikatesy » 31.07.2015 12:38

Gizmowy napisał(a):
mzwp napisał(a): ...
Trasa przez Czechy, Austrię, Słowenia z objazdem autostrady przez Lenart, Ptuj.
...

Delikatesy napisał(a):A jedziesz przez Węgry czy Słowenię ?

Zerknij w wypowiedź mzwp powyżej - zamierzam jechać podobnym do niego szlakiem i w podobnych godzinach, tylko z soboty na niedzielę.

Z soboty na niedzielę to spokojnie będzie
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 31.07.2015 12:54

Taką mam nadzieję :D
AgataHubert
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgataHubert » 31.07.2015 13:37

Na gorąco z powrotu z Cro :hut:
Wyjazd z Sibenika ok. 11 wczoraj
autostrada luz, do Lućko 3,5 km korka ( no cash- luz)
granica Cro-luz
granica Slo- ok. 1km korek
objazd przez Lenart, Ptuj- luz
autostrady w A- luz, uważajcie na zwężkach, na końcach są ustawione FOTO, strzelają z tyłu, ale jedzie się dobrze 80km/h ograniczenia
no i autostrady w Cz- masakra, w stronę domu na zwężkach tylko po jednym pasie ( za Brnem godz.22.00 - 3,5 km korka- 30 min. w plecy, następna zwężka znowu z 20 min. stania), w stronę Cro są po dwa pasy więc jedzie się dużo lepiej. :papa:
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 31.07.2015 13:58

AgataHubert napisał(a):Na gorąco z powrotu z Cro :hut:
Wyjazd z Sibenika ok. 11 wczoraj
autostrada luz, do Lućko 3,5 km korka ( no cash- luz)
granica Cro-luz
granica Slo- ok. 1km korek
objazd przez Lenart, Ptuj- luz
autostrady w A- luz, uważajcie na zwężkach, na końcach są ustawione FOTO, strzelają z tyłu, ale jedzie się dobrze 80km/h ograniczenia
no i autostrady w Cz- masakra, w stronę domu na zwężkach tylko po jednym pasie ( za Brnem godz.22.00 - 3,5 km korka- 30 min. w plecy, następna zwężka znowu z 20 min. stania), w stronę Cro są po dwa pasy więc jedzie się dużo lepiej. :papa:

no cash - czym się to je dokładnie.... zapodaj proszę przepis . Ale ta opcja - bramki, jest nieco bliżej niż te z płacidłem....
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.07.2015 14:15

oldGIZMO napisał(a):
no cash - czym się to je dokładnie.... zapodaj proszę przepis . Ale ta opcja - bramki, jest nieco bliżej niż te z płacidłem....

To bramki automatyczne z możliwością płacenia tylko kartą. Na powrocie przed Lučko, trochę wcześniej trzeba zjechać https://goo.gl/maps/QLNOS
AgataHubert
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgataHubert » 31.07.2015 17:41

widzę że dids76 już Tobie odpowiedział.
po prostu odpowiednio wcześniej musisz zjechać na prawy pas autostrady, płacisz kartą i nie stoisz w korkach :mrgreen:
wszystko widać na zdjęciu
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 01.08.2015 17:44

dids76 napisał(a):
oldGIZMO napisał(a):

To bramki automatyczne z możliwością płacenia tylko kartą. Na powrocie przed Lučko, trochę wcześniej trzeba zjechać https://goo.gl/maps/QLNOS

a na tych dwóch lewych pasach to taki via toll czy też można płacić kartą ?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.08.2015 18:12

jak zapisano na tablicach Gotovina i zapewne nie chodzi o Ante Gotovinę... tylko gotówkę :wink:
jest 1 bramka Enc,
pisałem nieco wcześniej, że jak podasz tam kartę, to być może przejdzie w budce, jeżeli mają terminal, bo raczej nikt nie będzie Cię cofał 2km wcześniej
aneta_r
Turysta
Re: aktualizacja stanu węgierskiej drogi nr 86

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_r » 04.08.2015 11:47

Bardzo dużo informacji tutaj, doszłam parę stron wstecz, ale nie mogę doszukać się informacji,jak jechać przez Węgry (z Łodzi) do Zadaru? Podpowiecie?
Z góry dziękuję.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 04.08.2015 12:01

aneta_r napisał(a):Bardzo dużo informacji tutaj, doszłam parę stron wstecz, ale nie mogę doszukać się informacji,jak jechać przez Węgry (z Łodzi) do Zadaru? Podpowiecie?
Z góry dziękuję.

Bo to nie jest wątek o tym jak jechać.

Wspominam dawne czasy, kiedy nie było google.maps, targeo, itp. nie było nawigacji, a jedynym pomocnikiem kierowcy była mapa, względnie atlas...i wiecie co, było lepiej! Tabuny niezaradnych i nieprzygotowanych do wyjazdów ludzi zostawały w swoich pierdzidołkach. Nawet teraz, w dobie internetu i planerów podróży prowadzących "za rączkę", pojawiają się pytania "jak jechać"...aż strach człowieka oblatuje, że mamy tak niezaradnych życiowo rodaków, którzy nie potrafią w google.maps zaplanować trasy z uwzględnieniem drogi "86".
aneta_r
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_r » 04.08.2015 12:08

el_guapo napisał(a):
aneta_r napisał(a):Bardzo dużo informacji tutaj, doszłam parę stron wstecz, ale nie mogę doszukać się informacji,jak jechać przez Węgry (z Łodzi) do Zadaru? Podpowiecie?
Z góry dziękuję.

Wspominam dawne czasy, kiedy nie było google.maps, targeo, itp. nie było nawigacji, a jedynym pomocnikiem kierowcy była mapa, względnie atlas...i wiecie co, było lepiej! Tabuny niezaradnych i nieprzygotowanych do wyjazdów ludzi zostawały w swoich pierdzidołkach. Nawet teraz, w dobie internetu i planerów podróży prowadzących "za rączkę", pojawiają się pytania "jak jechać"...aż strach człowieka oblatuje, że mamy tak niezaradnych życiowo rodaków, którzy nie potrafią w google.maps zaplanować trasy z uwzględnieniem drogi "86".

Dziekuję 8)
jur3k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jur3k » 04.08.2015 12:13

el_guapo napisał(a):
Z góry dziękuję.

Podpisuję się "dwiema ręcoma" pod tym, co napisałeś. Niestety żyjemy w takich czasach, że ludzie coraz częściej nie wiedzą nawet jak korzystać ze zwykłej mapy, nie mówiąc już o atlasie książkowym...
W ten weekend byłem w górach i na szlaku zaczepiła nas para w wieku ok 40 lat! - mieli wydrukowaną mapę z googli ze szlakiem, jednym szlakiem :lol: i ... nie wiedzieli skąd wyszli, co minęli, na co się kierować... Jak wyciągnąłem mapę i pokazałem im możliwości jakie są w danym momencie, to stwierdzili że nic z tego nie rozumieją i będą wracać :lol: Na pytanie dokąd nie znali odpowiedzi :)

Ludzie, ruszcie głową - to nie boli.
aneta_r
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_r » 04.08.2015 13:12

jur3k napisał(a):
el_guapo napisał(a):
Z góry dziękuję.

Podpisuję się "dwiema ręcoma" pod tym, co napisałeś. Niestety żyjemy w takich czasach, że ludzie coraz częściej nie wiedzą nawet jak korzystać ze zwykłej mapy, nie mówiąc już o atlasie książkowym...
W ten weekend byłem w górach i na szlaku zaczepiła nas para w wieku ok 40 lat! - mieli wydrukowaną mapę z googli ze szlakiem, jednym szlakiem :lol: i ... nie wiedzieli skąd wyszli, co minęli, na co się kierować... Jak wyciągnąłem mapę i pokazałem im możliwości jakie są w danym momencie, to stwierdzili że nic z tego nie rozumieją i będą wracać :lol: Na pytanie dokąd nie znali odpowiedzi :)

Ludzie, ruszcie głową - to nie boli.

Jaka zgoda forumowa!! Az milo :lol:
No ruszam głową, zgodnie z poradą i rzeczywiście nie boli! Ale dalej nie wiem, jaką drogę wybrać. Może ktoś mniej złośliwy zechce mi pomóc? Chyba po to to forum jest, żeby sobie wzajemnie pomagać, a nie prawić złośliwości. Czy się mylę?
Bardzo dziękuję. Pozdrawiam, Aneta
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 100
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone