Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2015 12:10

Delikatesy napisał(a):
A płatność kartą na bramkach nie jest droższa niż za gotówkę , jak wracałem w tamtym roku , po sprawdzeniu wyciągu opłata była wyższa niż normalnie , tylko teraz nie wiem czy może moje autko
( C 4 PICASSO GRAND wraz z bagażnikiem dachowym )zostało zaliczone do innej grupy czy rzeczywiście jest drożej

Na 100% te same stawki są za płatność kartą czy gotówką :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 29.07.2015 12:13

Delikatesy napisał(a):A płatność kartą na bramkach nie jest droższa niż za gotówkęj

Cennik jest jeden, niezależnie od formy platnosci.
Delikatesy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Delikatesy » 29.07.2015 12:38

To o co chodzi z tymi kolejkami na bramkach , jak wspomniałem w tamtym roku płaciłem kartą i nikogo nie było natomiast za gotówkę
kolejka ze 2 km.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.07.2015 12:47

Delikatesy napisał(a):To o co chodzi z tymi kolejkami na bramkach , jak wspomniałem w tamtym roku płaciłem kartą i nikogo nie było natomiast za gotówkę
kolejka ze 2 km.

Chodzi o to że płacąc gotówką wychodzi teoretycznie taniej bo nie ma doliczanych opłat za płatność kartą i przeliczeń po kursie. Ci co stoją w tych kolejkach do gotówkowych nie liczą ceny straconego czasu i wypalonego paliwa albo na siłę chcą wydać pozostałą gotówkę.

A picasso z bagażnikiem na 100% zaliczyło Ci do II grupy.
Delikatesy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Delikatesy » 29.07.2015 12:51

Za tydzień ściągnę bagażnik , będzie ok I grupa
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 29.07.2015 19:17

Witam,
Wracałem w sobotę autostradą 1 i zobaczyliśmy że na jej końcu jest rozdział pasów do bramek po prawej, kolejne bramki (po lewej) były po ok 1 km. Mieliśmy dylemat co do wyboru bramki ze względu na formę płatności. Czy na wszystkich bramkach można zapłacić kartą?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.07.2015 19:24

daniel1961 napisał(a):Witam,
Wracałem w sobotę autostradą 1 i zobaczyliśmy że na jej końcu jest rozdział pasów do bramek po prawej, kolejne bramki (po lewej) były po ok 1 km. Mieliśmy dylemat co do wyboru bramki ze względu na formę płatności. Czy na wszystkich bramkach można zapłacić kartą?

Zapewne chodzi Ci o N.P. Zagreb Lućko i N.P. Demerje (No Cash)?
Na jednych i drugich płaciłem również kartą, tyle że na tych dalszych (Zagreb Lućko) oznaczonych jako Cash, obsługujący przyjął kartę niezbyt zadowolony, mówiąc gotovina (zrobiłem tak tylko jeden raz, będąc pierwszy raz, potem tylko zjazd na No Cash).
Ale czy We wszystkich budkach Cash mają terminale, potwierdzić nie mogę.
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 29.07.2015 19:26

Czyli ten zestaw bramek po prawej?
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 29.07.2015 19:29

Jak jest luz przed bramkami to można coś jeszcze szukać, my dojechaliśmy do nich w korku i w zestawie z przyczepą, więc przeskok na inną mało realny. Doszedłem do wniosku że najwyżej gość będzie gonił po terminal, bo co mi mogą zrobić?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.07.2015 19:31

daniel1961 napisał(a):Czyli ten zestaw bramek po prawej?

ten po prawej tylko na kartę lub enc, budek z obsługą tam nie ma
daniel1961
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daniel1961 » 29.07.2015 19:36

Dzięki za info, z pewnością się przyda za rok, plan już w opracowaniu.
mzwp
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mzwp » 30.07.2015 13:13

Witam.

Moje małe spostrzeżenia z pierwszej wycieczki do Chorwacji. Być może komuś się przyda.

Wyjazd z Katowic 17.07 (piatek) o godzinie 19.

Trasa przez Czechy, Austrię, Słowenia z objazdem autostrady przez Lenart, Ptuj.

Przejazd przez Czechy bezproblemowy. Austria, jedyna niedogodność, to remont we Wiedniu, ale pomimo licznych zwężeń - brak stania w korku, po prostu jazda z niższą prędkością ( byłem tam o 24).

Objazd w Słowenii - polecam. Szkoda € na kawałek autostrady. Moim zdaniem trudno pomylić drogę, zwłaszcza, że jechało w sumie około 20 samochodów w tym kierunku:)

8 km przed granicą, po "powrocie" na właściwą trasę stałem 20 minut, po czym jak się ruszyło to przejechałem "od strzała" ( godzina 3:10).

Jeśli chodzi o przejazd przez CRO - bezproblemowy. Na bramkach czas oczekiwania 5 do max 10 minut, więc luz.

W Baska Voda byłem o 9:30. Jazda generalnie cały czas zgodnie z przepisami.

Powrót:

Wyjazd z Baska 27.07 ( poniedziałek) o godzinie 20:40.
Do Austrii pusto, praktycznie zerowy ruch. Jedyny napotkany problem, to spory korek za Brnem w kierunku Ostrawy. Zwężka do jednego pasa i przytkało się tak, ze około 20 minut stałem na wyłączonym silniku.
W Katowicach byłem o 11:30.

Moim zdaniem trasa bardzo przyjemna. Jedyny warunek to kontrola własnego organizmu, tzn. jak łamie spanie, to postój na szybką drzemkę, nie ma co ze sobą walczyć, ale to chyba oczywiste.
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 31.07.2015 08:04

Całkiem dobre info, zwłaszcza że jutro zamierzam ruszyć tą trasą ino ze Świętokrzyskiego, ale mniej więcej o tej samej porze, no może ciut wcześniej, i w okolice Zadaru więc bliżej z deka.

Bardzo dobry czas przejazdu moim zdaniem, ciekawe ile mnie zejdzie.

Pozdrówka ;)
Delikatesy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Delikatesy » 31.07.2015 09:17

Gizmowy napisał(a):Całkiem dobre info, zwłaszcza że jutro zamierzam ruszyć tą trasą ino ze Świętokrzyskiego, ale mniej więcej o tej samej porze, no może ciut wcześniej, i w okolice Zadaru więc bliżej z deka.

Bardzo dobry czas przejazdu moim zdaniem, ciekawe ile mnie zejdzie.

Pozdrówka ;)

Jak dojedziesz to daj znać , ja wyjezdzam za tydzień też w piątek
Gizmowy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gizmowy » 31.07.2015 10:10

Oki, postaram się zdać krótką, ale rzeczową relację.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone