Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.02.2014 22:01

jara napisał(a):
dids76 napisał(a):
baunty napisał(a):Przez CZ A jednak jest najszybciej i najmniej męcząca trasa.

Wszystko zależy skąd ruszasz, dla tych z Rzeszowa raczej nie :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:

Ty to odcinka polskiego w ogóle nie bierzesz pod uwagę :mrgreen:

Dlatego dla mnie najlepszą opcją jest trasa Cz-A :oczko_usmiech: :mrgreen:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.02.2014 22:02

jara napisał(a):
dids76 napisał(a):

Wszystko zależy skąd ruszasz, dla tych z Rzeszowa raczej nie :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:

Bo on nie zdąży dobrze piątki zapiąć, a już jest w Czechach :mrgreen: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2014 22:32

Czasem można jechać na Śląsku drogą, która jest jednocześnie w Polsce i w Czechach :wink:

Obrazek
Dom po prawej jest w Czechach, po lewej jest w Polsce, droga jest jedna :roll:

Tak jest koło Cieszyna:
http://tiny.pl/q1z9q

a w okolicach Didsa dopiero jest jazz :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To koło Chałupek

U mnie opcja czeska w tej sytuacji najpierw musi być 8)
Choć nie wyklucza to dalszej drogi przez Słowację
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.02.2014 22:49

A tak z ciekawośći....

Jak takie miejsca z tych ostatnich fotek wyglądały przed Schengen? Albo przed 1990 r.

Czy tej drogi w ogóle nie było? Czy były szlabany i kontrole co kilkadziesiąt metrów? Czy granica była lekko przesunięta w stosunku do obecnej?
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.02.2014 22:51

jara napisał(a):
dids76 napisał(a):

Podkarpackie i jeszcze pewna część pd.wschodniej Polski to rzeczywiście przez Presov itd.
Południe i pd.wsch małopolski może też różnymi kombinacjami przez Słowację jechać, ale dla większości to chyba jednak nie jest po drodze.
Śląsk tu ma najlepiej :D

Jara tak nawiązując do polskich dróg.....,.Słowacja też nie jest słodka, zakrętów do. ch...
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.02.2014 22:55

Raul73 napisał(a):A tak z ciekawośći....

Jak takie miejsca z tych ostatnich fotek wyglądały przed Schengen? Albo przed 1990 r.

Czy tej drogi w ogóle nie było? Czy były szlabany i kontrole co kilkadziesiąt metrów? Czy granica była lekko przesunięta w stosunku do obecnej?

Przyłączam się do pytania :D
jak tam było za komuny?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2014 23:25

Za komuny było raczej ciężko 8)

Tam gdzie jest pierwsza fotka
Obrazek,
przy tej drodze, była budka czechosłowackich strażników i teren też gęsto patrolowali WOPiści.
Po prostu stali mieszkańcy drogi granicznej mieli przepustki i mogli pojechać do domu, ale już w głąb drugiego państwa nie.
Tak samo było koło Chałupek.
Tam raz pewnej kobiecie kury uciekły do Czech , ta za nimi poleciała w głąb CSRS i miała sprawę w sądzie :roll:
Poznałem raz pewną kobietę z Kaczyc koło Cieszyna, dla której płot przy posesji był granicą z Czechami :!:
Za płotem sąsiadka była w innym państwie i przez płot w czasach PRL i CSRS sobie wymieniały różne towary 8)

Po 1989 otwarto lokalne przejścia graniczne, tak zwanego małego ruchu granicznego.
Oficjalnie mieszkańcy strefy przygranicznej, szerokości kilkudziesięciu kilometrów, mogli przekraczać granicę tylko tam. W praktyce stali mieszkańcy zaraz przy granicy, za cichą zgodą pograniczników, mogli iść na kawę lub na piwo do sąsiada w PL lub CZ :roll:
Albo pomóc mu przy remoncie. 8)

Ale nadal obserwowano, czy nie jest ktoś obcy w okolicy 8)

Pamiętam jak chyba z 10 lat temu z siostrzeńcem zrobiliśmy sobie spacer koło tego domu.
Nie jest to zwykły dom. Dom jest w Polsce, a droga jest w całości w Czechach :!:
Obrazek
Obrazek

Wylegitymowała nas Straż Graniczna
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.02.2014 09:28

Dopowiem tylko że przez przejścia Małego Ruchu Granicznego ( czyli MRG-i) nie było wolno przewozić, czy raczej przenosić żadnych towarów. Mogłeś iść np do Czech na piwo i się go tam napić, ale już wnieść w butelce do RP nie :oczko_usmiech: . Byłem w SG jako funkcjonariusz służby kandydackiej w połowie lat 90, i nie raz panowie na szybko musieli wypić piwo (lub co gorsza wódkę :mrgreen: ) po stronie czeskiej. No i potem jeszcze zajść do domu bo od granicy do wioski było ok 2km :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 20.03.2014 10:17

dids76 to wybierasz się w tym roku do Chorwacji ? droga tak jak zwykle czy przez Węgry ?
Bo ja jak pojadę w lipcu to nadal nie wiem jaka drogę wybrać ???
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.03.2014 14:33

Niestety tegoroczna Chorwacja coraz bardziej się oddala :(
Jak bym pojechał to raczej tak jak w ubiegłym roku, czyli Cz- Austria i zjazd na B66 w Ilz - Słowenia przez Lenart i Ptuj - no i Chorwacja "starą drogą z noclegiem gdzieś w okolicach Plitvic.
Z drugiej strony cały czas Węgry i droga 86 mnie kusi :oczko_usmiech:
karalajna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karalajna » 20.03.2014 14:39

dids76 powiedz jak wygląda trasa z Ilz do Murecka? Objazd przez Lenart i Ptuj znam, ale tamtędy jeszcze nie miałam przyjemności jechać. Ile czasu mniej więcej zajmuje przejazd tamtędy?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.03.2014 15:03

dids76 napisał(a):Niestety tegoroczna Chorwacja coraz bardziej się oddala :(
Jak bym pojechał to raczej tak jak w ubiegłym roku, czyli Cz- Austria i zjazd na B66 w Ilz - Słowenia przez Lenart i Ptuj - no i Chorwacja "starą drogą z noclegiem gdzieś w okolicach Plitvic.
Z drugiej strony cały czas Węgry i droga 86 mnie kusi :oczko_usmiech:

ostatni raz jechałem w 2012 i jak możesz powiedz mi za Ptuj wg nowej mapy (na stronie http://www.dars.si/ ) droga do cro jest oznaczona na różowo i opis w legendzie "odcinki autostrad, które będą otwarte dla ruchu" coś się zmieniło? nowy asfalt wylali:)?

ps. też cały czas myślę o drodze na węgry ale tą znam i jest jazda bez mapy.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.03.2014 15:05

W ubiegłym roku czasowo wyszło mi tak samo autostradą, a jest 30km bliżej. Droga ciekawa, fajne widoki kilka serpentyn. Najlepiej jechać w dzień bo wtedy coś widać. Kilka fotek znajdziesz w mojej relacji tu:
bra-2013-czyli-powrot-do-korzeni-t42435.html
i tu:
bra-2013-czyli-powrot-do-korzeni-t42435-195.html
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.03.2014 15:06

srebny napisał(a):[
ostatni raz jechałem w 2012 i jak możesz powiedz mi za Ptuj wg nowej mapy (na stronie http://www.dars.si/ ) droga do cro jest oznaczona na różowo i opis w legendzie "odcinki autostrad, które będą otwarte dla ruchu" coś się zmieniło? nowy asfalt wylali:)?

ps. też cały czas myślę o drodze na węgry ale tą znam i jest jazda bez mapy.

W ubiegłym roku wszystko było "po staremu" i nic nie wskazywało aby miało się to w przyszłości zmienić.
karalajna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karalajna » 21.03.2014 12:16

dids76 napisał(a):W ubiegłym roku czasowo wyszło mi tak samo autostradą, a jest 30km bliżej. Droga ciekawa, fajne widoki kilka serpentyn. Najlepiej jechać w dzień bo wtedy coś widać. Kilka fotek znajdziesz w mojej relacji tu:
bra-2013-czyli-powrot-do-korzeni-t42435.html
i tu:
bra-2013-czyli-powrot-do-korzeni-t42435-195.html

no i postanowione jadymy bez prowincja ;) a tak wogle to super ralacja, gryfnie sie czyto ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone