Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rstrzecha
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rstrzecha » 12.07.2015 19:12

No właśnie nie, ino Ilz-Mureck-Lenart-Ptuj. Do tej pory myślałem dość schematycznie, że należy jechać do samego końca autobahnem i przed samą granicą zjechać w drogę 69 i to uważałem za niepotrzebne nadkładanie drogi.

Kurka wodna, promotor... zapomniałem ;)
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 12.07.2015 19:26

Czyli lekka tylko modyfikacja popularnego objazdu, a już myślałem, że jesteś w awangardzie :wink:
... a promotorem się nie przejmuj, załatwimy to :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.07.2015 19:30

Przypominam, że o objeździe Słowenii jest inny wątek :idea:
rstrzecha
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rstrzecha » 13.07.2015 08:53

te kiero napisał(a):jeśli przed Grazem, to my z didsem i paroma innymi userami jeździmi mw tak, ale to dalej przez M-L-P;

O, to to właśnie.

Janusz Bajcer napisał(a):Przypominam, że o objeździe Słowenii jest inny wątek :idea:

Oki, pelasam, świeży jestem. Reasumując.

Trasę przez CZ-AU-SLO(Ilz-Mureck-Lenart-Ptuj) Wujek Google wyliczył mi na 1200kmów i niecałe 12 godzin jazdy w okolice Zadaru ze Sko w Świętokrzyskim. Także z przyjemnością sprawdzę ten wariant, oczywiście lekki strach przed nowym jest, zwłaszcza że jadę na jeden samochód i polegam sam na sobie i na tym, co tu wyczytam.
AnnaF
Podróżnik
Re: Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnnaF » 13.07.2015 08:55

Witam, pierwszy raz będę jechała do Vodice. Znalazłam taką trasę z Warszawy.
Warszawa - Częstochowa - Siewierz - A1 - Ostrava - Brno - Wiedeń - Graz - Słowenia (można ominąć autostradę przez Mureck - Lenart - Ptuj) - Vodice
Poproszę o podpowiedź : czy na trasie przez Austrię znajdują się płatne tunele albo wysokie góry?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2015 09:02

AnnaF napisał(a):Poproszę o podpowiedź : czy na trasie przez Austrię znajdują się płatne tunele albo wysokie góry?

Na podanej trasie przez Austrię nie ma płatnych tuneli. :idea:
Wysokie góry widać z autostrady. :wink:
AnnaF
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnnaF » 13.07.2015 09:56

Dzięki wielkie
ataj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ataj » 13.07.2015 11:40

Nicolae napisał(a):Jeżeli w dowodzie wpisane mamy N1 (ciężarowy do 3,5t) lub że pojazd jest przeznaczony do przewozu więcej niż 7 osób to kupujemy winietkę D2

Pani z PZM potwierdziła
sopelkolin
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sopelkolin » 13.07.2015 12:51

anakin napisał(a):
sopelkolin napisał(a):Przepraszam jak powtórzę tą informację ale właściciele busów (sam jeżdżę t5) muszą uważać bo Węgrzy w tym roku tj. 2015 wprowadzili kategorię winiety D2 dla samochodów do 3,5 t ale mogących przewozić więcej niż 7 osób! Tak więc wybierając się w tym roku BUSEM na Chorwacje i jadąc przez Węgry należy przygotować sobie 9 560 HUF (!) na miesięczną winietę.

Mogących przewozić ( liczba dopuszczalna wpisana w DR) czy przewożących (liczba osób przebywających w samochodzie)?
Bo wg mnie to zasadnicza różnica....

Kategoria D2 jest przeznaczona dla pojazdów przewożących powyżej 7 osób, a także campery oraz pojazdy ciężarowe ( kratka ) do 3,5 tony.

Źródło.

Niestety ale PZMtravel wprowadza swoim zapisem w blad :( Chodzi o samochody MOGACE przewozic powyzej 7 osob (oczywiscie pasazerskie do 3,5 t) Cytuje za oficjalnym zrodlem wegierskim: vehicles with a seating capacity of more than 7 persons
(przepraszam za pisownie ale to wynika ze wzgledow technicznych ;))
Pawloo
Autostopowicz
Wróciłem z CRO trasa przez Słowację - Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawloo » 13.07.2015 15:34

Dla zainteresowanych garść info z trasy PL->Słowacja->Węgry->Cro wyjazd/powrót 1 tydzień lipca '15
- Słowacja przejazd via Bratysława spoko, winietka do kupienia na OMV w Cadca, ale dla nocnych przejazdów zwróćcie uwagę na datę skasowania, ja jechałem w piątek o 23 w Ćadcy, i pani skasowała mi ważność od piątku, podczas gdy na autostradę w Zilinie wjechałem już w sobotę
- Granica w Rajce i opłata na M15 i M1 - niestety na 100% płatny jest odcinek M15 i M1 można ominąć via Rajka i Mosonmagyaróvár, ja jechałem do granicy i zaraz po przekroczeniu zjechałem na Rajka, ale ku mojemu zaskoczeniu odcinek ten (ok. 400m) oznaczony był jako płatny ! a po zjeździe na Rajka był znak końca opłaty więc poddaję pod wątpliwość, ze M15 do 1-szego zjazdu jest bezpłatna, może lepiej zjechać na węźle Jarovice
- droga 86 - cała 86 jest bezpłatna nawet odcinki ekspresowe, ale na odcinku Kormend Lenti jest remont i są wahadła, poza tym wcześniejsze odcinki 86 są dziurawe i mają ograniczenia do 70, jednak jadąc nocą można "podczepić" się pod grupkę jadącą dynamicznie,
- autostrada CRO - w zasadzie nie ma co tu pisać poza tym że przed wjazdem na bramki (przed bramkami jest ograniczenie prędkości na sporym odcinku) spotkałem się z kontrolą radarową
papse
Cromaniak
Re: Wróciłem z CRO trasa przez Słowację - Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 13.07.2015 15:41

Do Czadca wjechałeś od Cieszyna czy Żywca?
Pawloo
Autostopowicz
Re: Wróciłem z CRO trasa przez Słowację - Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawloo » 13.07.2015 15:50

Od Cieszyna
O&M
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) O&M » 13.07.2015 16:33

AnnaF napisał(a):Znalazłam taką trasę z Warszawy.
Warszawa - Częstochowa - Siewierz - A1 - Ostrava - Brno - Wiedeń - Graz

W 2011, 12 i 13 jechałem tą trasą tylko z Siewierza na Cieszyn. Czy ten Odcinek A1 w Pl jest płatny?
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 13.07.2015 19:13

A1 na Śląsku jest bezpłatna.
O&M
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) O&M » 13.07.2015 20:37

Dzięki. O ile pamiętam nawigacja (automapa/google) prowadziła przez Cieszyn, teraz google pokazuje właśnie A1. To nowa trasa?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 90
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone