Re: Którędy na Chr? Czechy,Austria..czy Słowacja i Węgry?
napisał(a) rstrzecha » 11.07.2015 21:49
krbaton napisał(a):weronikap napisał(a):Niedługo jadę na Chorwację i zastanawiam się którą trasę wybrać.
Wyjeżdżam z Tarnowa. Lepiej przez Słowację i Węgry, czy jednak Czechy, Austria, Słowenia? Internet pokazuje mi mniej więcej taki sam czas dojazdu (przez Czechy 20min krócej
), ale chodzi mi głownie o koszty autostrad, winiet itd. Którędy będzie "taniej" i wygodniej?
Przez Węgry ( Koszyce - Miszkolc ) masz tylko 2 winiety i na pewno brak korka na granicy H/HR
Przez Czechy - Austrię - Słowenię masz 3 winiety w tym słoweńską chyba 15 € za 7 dni ( można objechać ) i pewny korek na granicy SLO/HR
Wszystko dokładnie wyliczyłem i właśnie się waham. Trasa z ominięciem słoweńskiej autostrady wg gogla na sucho jest krótsza kilometrowo i czasowo od jazdy przez Węgry.
Co do korków. W zeszłym roku zaliczyłem Węgry w dwie strony, do Cro w nocy, do Pl za dnia. Powrót to korek na granicy HU-HR i potem w okolicach Budapesztu. Jak karma Cię poprowadzi, to i nawet najlepszy plan może się spieprzyć.
Na sucho, zakładając bez korków, to jednak ominięcie słoweńskich autostrad wychodzi najlepiej. Jadąc od Budy do Zagrzebia na chorwackich droogich autostradach zapłacisz ponad 40 zeta więcej niż jadąc od Słowenii. Do tego dochodzi jednak ciut więcej czasu i kmów - a te drugie przeliczają się na spalanie i kasę. Dodatkowo wg wersji wielu, nie tylko z tego forum, jakość paliwa w AU jest godna polecenia, a cena konkurencyjna do wielu krajów EU (petrol.pl) - to dodatkowy plus tej trasy.
Reasumując - w tym roku, jadę zaledwie po raz drugi do Cro, planuję drogę przez CZ-AU-SLO_bez_autostrad i tylko zastanawia mnie fenomen niezwykle popularnej trasy M-L-P czyli Mureck-Lenart-Ptuj zamiast przez Maribor, ale może kiedyś się doczytam. Obecnie jednak bliższy jestem Mariborowi.