Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bimbasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bimbasz » 08.07.2015 06:04

Winieta wegry na miesiac 4780
busa do 7 osob na D1
www.toll-charge.hu
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2015 06:26

scarab
Autostopowicz
Droga z płyt na Słowacji jak ominąć

Nieprzeczytany postnapisał(a) scarab » 08.07.2015 20:30

Witam,
Nie będzie to wprawdzie mój pierwszy wyjazd do Czarnogóry, ale co roku natrafiam na koszmarny odcinek drogi na Słowacji z betonowych płyt, chciałbym go w końcu ominąć, ale nie pamiętam gdzie dokładnie się znajduje :] Mogę prosić o przypomnienie? Moje miasta przelotowe to: Tychy, Cieszyn, Żylina, Martin, Bańska Bystrzyca, Zwoleń, Budapeszt, Mohacz, Osijek, Sarajewo i wlot do Czarnogóry przez kanion Piwy :) Chyba że możecie polecić jakąś lepszą trasę z pominięciem odcinków płatnych w Czechach, na Słowacji i Węgrzech? :)
Sylwetka...
Koneser
Re: Droga z płyt na Słowacji jak ominąć

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 08.07.2015 21:05

scarab napisał(a):Witam,
Nie będzie to wprawdzie mój pierwszy wyjazd do Czarnogóry, ale co roku natrafiam na koszmarny odcinek drogi na Słowacji z betonowych płyt, chciałbym go w końcu ominąć, ale nie pamiętam gdzie dokładnie się znajduje :] Mogę prosić o przypomnienie? Moje miasta przelotowe to: Tychy, Cieszyn, Żylina, Martin, Bańska Bystrzyca, Zwoleń, Budapeszt, Mohacz, Osijek, Sarajewo i wlot do Czarnogóry przez kanion Piwy :) Chyba że możecie polecić jakąś lepszą trasę z pominięciem odcinków płatnych w Czechach, na Słowacji i Węgrzech? :)

Płatny odcinek na Słowacji jest pomiędzy Bańską ... a Zwoleniem a można (a nawet trzeba) go ominąć Tak przejrzyj wątek.
scarab
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) scarab » 08.07.2015 21:08

Odcinek płatny wiem jak ominąć, chodzi mi jednak o inny (dość długi) odcinek drogi na Słowacji z betonowych płyt, na którym wypadają plomby z zębów :roll:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 08.07.2015 21:13

scarab napisał(a):Odcinek płatny wiem jak ominąć, chodzi mi jednak o inny (dość długi) odcinek drogi na Słowacji z betonowych płyt, na którym wypadają plomby z zębów :roll:

A to nie kojarzę, lecę od Chyżnego E77 przez Bańską do Sahy .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2015 06:52

te płyty między Martin a Bańską Bystrzycą (droga 65), jechałem w zeszłym roku, myślałem, że mi koła odpadną
ataj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ataj » 09.07.2015 15:14

sopelkolin napisał(a):Przepraszam jak powtórzę tą informację ale właściciele busów (sam jeżdżę t5) muszą uważać bo Węgrzy w tym roku tj. 2015 wprowadzili kategorię winiety D2 dla samochodów do 3,5 t ale mogących przewozić więcej niż 7 osób! Tak więc wybierając się w tym roku BUSEM na Chorwacje i jadąc przez Węgry należy przygotować sobie 9 560 HUF (!) na miesięczną winietę.

Pozdr

Czyli citroen C8 zarejestrowany na 8 osób to już D2? Pytam bo wprawdzie w środku tylko 5 foteli, to w dowodzie jest na 8.
Forzajuve
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Forzajuve » 10.07.2015 13:35

Witam!
Wybieramy się z okolic Gdańska na nasz pierwszy rodzinny wyjazd do Chorwacji( Ližnjanska cesta 119, 52204 Ližnjan).Pobyt mam zarezerwowany od 16 lipca od godziny 14 i moje pytanie jest jaką obrać trasę i o której najlepiej wyjechać,planujemy nocleg gdzieś w Czechach(jakieś propozycje od kogoś kto ma taką trasę za sobą)Gdzie kupić winiety po drodze.Bardzo dziękuję za pomoc naprawdę się przyda w pierwszym takim wyjezdzie:)
pozdrawiam
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 10.07.2015 15:15

Forzajuve napisał(a):Witam!
Wybieramy się z okolic Gdańska na nasz pierwszy rodzinny wyjazd do Chorwacji( Ližnjanska cesta 119, 52204 Ližnjan).Pobyt mam zarezerwowany od 16 lipca od godziny 14 i moje pytanie jest jaką obrać trasę i o której najlepiej wyjechać,planujemy nocleg gdzieś w Czechach(jakieś propozycje od kogoś kto ma taką trasę za sobą)Gdzie kupić winiety po drodze.Bardzo dziękuję za pomoc naprawdę się przyda w pierwszym takim wyjezdzie:)
pozdrawiam

Wyjedź rano, żeby w Łodzi być przed południem. Najlepsza trasa to A1 do Czech Austria i Słowenia przez Lublanę. W środku tygodnia nie powinno być korków. Z Łodzi do Mikulova jedzie się max 6h.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 10.07.2015 15:21

sopelkolin napisał(a):Przepraszam jak powtórzę tą informację ale właściciele busów (sam jeżdżę t5) muszą uważać bo Węgrzy w tym roku tj. 2015 wprowadzili kategorię winiety D2 dla samochodów do 3,5 t ale mogących przewozić więcej niż 7 osób! Tak więc wybierając się w tym roku BUSEM na Chorwacje i jadąc przez Węgry należy przygotować sobie 9 560 HUF (!) na miesięczną winietę.

Mogących przewozić ( liczba dopuszczalna wpisana w DR) czy przewożących (liczba osób przebywających w samochodzie)?
Bo wg mnie to zasadnicza różnica....

Kategoria D2 jest przeznaczona dla pojazdów przewożących powyżej 7 osób, a także campery oraz pojazdy ciężarowe ( kratka ) do 3,5 tony.

Źródło.
ataj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ataj » 10.07.2015 16:53

anakin napisał(a):Mogących przewozić ( liczba dopuszczalna wpisana w DR) czy przewożących (liczba osób przebywających w samochodzie)?
Bo wg mnie to zasadnicza różnica....

Kategoria D2 jest przeznaczona dla pojazdów przewożących powyżej 7 osób, a także campery oraz pojazdy ciężarowe ( kratka ) do 3,5 tony.

Źródło.

Według mnie to też różnica, bo równie dobrze bus dziewięcioosobowy, który wiezie trzy osoby może jechać na D1. A może za bardzo się zagłębiam :wink: , jednak w razie czego nie chciałabym się tłumaczyć węgierskiej policji. Chyba napisze mejla do pzm, żeby mieć pewność.
A&S
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A&S » 10.07.2015 17:14

Co te kraje tak kombinują? Najpierw A i ich eko-winieta jak ktoś na kratkę a teraz Węgry.. Chyba wiedzą jak ludzie lubią suvy zwłaszcza z kratkami to trzepią na nich kasę. Czekam aż Ci odpowiedzą w PZM co z osobowkami do 3,5 DMC.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 10.07.2015 17:23

A&S napisał(a):Co te kraje tak kombinują? Najpierw A i ich eko-winieta jak ktoś na kratkę a teraz Węgry.. Chyba wiedzą jak ludzie lubią suvy zwłaszcza z kratkami to trzepią na nich kasę...

W swoim pytaniu zawarłeś na nie odpowiedź. A robi co może aby zmniejszyć ruch tranzytowy w wakacje, a dla upartych nakłada dodatkowe "myto" w formie eko-winiet, które dodatkowo jest trudne do wykupienia w drodze tranzytowej. I nie myślę tu, że to jest skierowane tylko w rydwany z PL ale we wszystkie nie z A.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.07.2015 17:25

Problem mnie nie dotyczy, bo nie jeżdżę takim samochodem, ale ciekawy jestem interpretacji tego zapisu,
bo na wszystkich stronach węgierskich dotyczących matric, w angielskim tłumaczeniu jest:
D2 - Automobiles for more than 7 persons

Ja bym to interpretował, że dla pojazdów przeznaczonych do przewozu więcej niż 7 osób,
niekoniecznie w danej chwili przewożących taką liczbę osób. :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone