Winieta wegry na miesiac 4780
busa do 7 osob na D1
www.toll-charge.hu
scarab napisał(a):Witam,
Nie będzie to wprawdzie mój pierwszy wyjazd do Czarnogóry, ale co roku natrafiam na koszmarny odcinek drogi na Słowacji z betonowych płyt, chciałbym go w końcu ominąć, ale nie pamiętam gdzie dokładnie się znajduje :] Mogę prosić o przypomnienie? Moje miasta przelotowe to: Tychy, Cieszyn, Żylina, Martin, Bańska Bystrzyca, Zwoleń, Budapeszt, Mohacz, Osijek, Sarajewo i wlot do Czarnogóry przez kanion Piwy Chyba że możecie polecić jakąś lepszą trasę z pominięciem odcinków płatnych w Czechach, na Słowacji i Węgrzech?
scarab napisał(a):Odcinek płatny wiem jak ominąć, chodzi mi jednak o inny (dość długi) odcinek drogi na Słowacji z betonowych płyt, na którym wypadają plomby z zębów
sopelkolin napisał(a):Przepraszam jak powtórzę tą informację ale właściciele busów (sam jeżdżę t5) muszą uważać bo Węgrzy w tym roku tj. 2015 wprowadzili kategorię winiety D2 dla samochodów do 3,5 t ale mogących przewozić więcej niż 7 osób! Tak więc wybierając się w tym roku BUSEM na Chorwacje i jadąc przez Węgry należy przygotować sobie 9 560 HUF (!) na miesięczną winietę.
Pozdr
Forzajuve napisał(a):Witam!
Wybieramy się z okolic Gdańska na nasz pierwszy rodzinny wyjazd do Chorwacji( Ližnjanska cesta 119, 52204 Ližnjan).Pobyt mam zarezerwowany od 16 lipca od godziny 14 i moje pytanie jest jaką obrać trasę i o której najlepiej wyjechać,planujemy nocleg gdzieś w Czechach(jakieś propozycje od kogoś kto ma taką trasę za sobą)Gdzie kupić winiety po drodze.Bardzo dziękuję za pomoc naprawdę się przyda w pierwszym takim wyjezdzie:)
pozdrawiam
sopelkolin napisał(a):Przepraszam jak powtórzę tą informację ale właściciele busów (sam jeżdżę t5) muszą uważać bo Węgrzy w tym roku tj. 2015 wprowadzili kategorię winiety D2 dla samochodów do 3,5 t ale mogących przewozić więcej niż 7 osób! Tak więc wybierając się w tym roku BUSEM na Chorwacje i jadąc przez Węgry należy przygotować sobie 9 560 HUF (!) na miesięczną winietę.
anakin napisał(a):Mogących przewozić ( liczba dopuszczalna wpisana w DR) czy przewożących (liczba osób przebywających w samochodzie)?
Bo wg mnie to zasadnicza różnica....
Kategoria D2 jest przeznaczona dla pojazdów przewożących powyżej 7 osób, a także campery oraz pojazdy ciężarowe ( kratka ) do 3,5 tony.
Źródło.
A&S napisał(a):Co te kraje tak kombinują? Najpierw A i ich eko-winieta jak ktoś na kratkę a teraz Węgry.. Chyba wiedzą jak ludzie lubią suvy zwłaszcza z kratkami to trzepią na nich kasę...
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi