Re: Którędy na Chr? Czechy,Austria..czy Słowacja i Węgry?
napisał(a) qbat » 07.07.2015 23:14
weronikap napisał(a):Niedługo jadę na Chorwację i zastanawiam się którą trasę wybrać.
Wyjeżdżam z Tarnowa. Lepiej przez Słowację i Węgry, czy jednak Czechy, Austria, Słowenia? Internet pokazuje mi mniej więcej taki sam czas dojazdu (przez Czechy 20min krócej
), ale chodzi mi głownie o koszty autostrad, winiet itd. Którędy będzie "taniej" i wygodniej?
Pewnie już na tym forum wylano megabajty literek w temacie, która trasa lepsza, ale co tam - dorzucę swoje "3 grosze"
Sprawdziłem organoleptycznie obie trasy - dwa razy jechałem przez Słowację i Węgry, w tym roku dla odmiany pojechałem przez Czechy, Austrię, Słowenię. Gdybym miał wybierać przy następnej okazji, to wybrałbym przez Słowację i Węgry (o ile nie byłoby jakiś dramatycznie korkujących remontów itp.). Główne powody to jakość dróg i mniejszy koszt winiet. Owszem, można się bawić w te objazdy austostrady słoweńskiej, ale moim zdaniem to podważa sens wybierania tej trasy, która w zamierzeniu ma być nieco krótsza i szybsza. No i jak się przy takim wariancie porówna długości odcinków trasy bez autostrad, to wychodzi mniej więcej na to samo. Z tym że przez Węgry i Słowację ruch mniejszy, bo nie ma Czechów, Austriaków, Niemców - jakoś mam subiektywne wrażenie, że jest spokojniej. Przy czym przy Budapeszcie potrafi się korkować, stąd lepiej ścinać trasę np. drogą 81 przez Gyor i Szekesfehervar.
W praktyce bardzo dużo zależy od dnia tygodnia i pory dnia, kiedy się jedzie, postojów itp. Te nawigacje (łącznie z google) pokazują czas ciągłej jazdy przy założeniu ciągłego ruchu zgodnie z ograniczeniami, więc warto sobie dołożyć jakiś bufor np. 1h. Poza tym przecież nie o to chodzi, żeby się ścigać z czasem - mnie zazwyczaj te trasy do pierwszego noclegu schodziły tak po 8,5 h z postojami, zarówno jedną jak i drugą trasą. "Na raz" nie jeżdżę - to ponad moje siły
.