Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.06.2015 18:31

inkaaa25 napisał(a):trasa z Warszawy do plitvickich jezior.
1. Kawałek Czech (cieszyn) - Słowacja - Węgry

czy jak pokazuje google najszybciej

2. czechy-austria-słowenia ?

jakby kupować winiety w kazdym z krajów to różnica miedzy trasami ok 150 PLN
a czasowo 2 h szybciej opcją 2.

jak pojedziesz objazdem M-L-P przez Słowenię, to Ci winieta nie będzie potrzebna wtedy koszty winiet mn podobne będą;
optymalna trasa to wariant nr2, trasę nr1 sprawdzisz za rok
th_omas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) th_omas » 17.06.2015 19:57

Witam serdecznie - jeżeli chodzi o podróż to do Makarskiej w w 2009 roku jechałem z Katowic na Ustroń do Żyliny dalej na Słowacką autostradę (winietę wieczorem kupiłem za przejściem w Zwardoniu w małej budce) na Bratysławę i dalej pchałem się właśnie na węgierska 86 (kupiłem winietę bo nie wiedziałem że jej nie potrzeba). W tamtym czasie źle wspominam trase nr 86 - remonty, wahadełka, spory ruch (środek lipca, noc). Lekko przy końcówce zabłądziliśmy i ukazała nam się Słoweńska Lendava - udało się bez winiety przelecieć na cro i dalej autostradą do celu. Droga powrotna to omijanie bocznymi drogami płatnej Słoweńskiej autostrady - nawet było ciekawie w ciągu dnia spokojna ok 1,5 godzinna jazda (o ile dobrze pamiętam czas). Dalej przez Austrię (winieta kupiona na stacji po kilku kilometrach autostrady bez winiety) - na Graz, Wiedeń i Bratysławę (nie wiem dlaczego tak ale było dosyć szybko i sprawnie. W 2011 pojechaliśmy do Crikvenicy - ten sam początek - Zwardoń, Żylina (i tu już owa budka na winietke była zamknięta winieta kupiona kilka km dalej) z tym że już nie 86 a autostrada na Gyor (winieta w zasadzie na przejściu) z odbiciem na Szekesfeherval i dalej E71 na wybrzeże. Droga powrotna to Słowenia z winietą, Austria i Czechy (jakoś te czeskie autostrady mi się strasznie dłużyły).
W tym roku będzie Supetar - wyjazd 10 lipca i tu pytanie - czy Czechy, Austria omijanie winiet na Słowenii to dobry wybór czy lecieć na Węgry przez Słowację?? Kolejne pytanko jak z przeprawą promową ze Splitu - dosyć szybko i sprawnei czy w tym okresie (myślę że sobota południe, środek lipca) sprawnie to idzie czy raczej trzeba swoje odstać?? Dodam że na pokładzie 6 osób w tym 2 letnia córeczka.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.06.2015 08:13

Jeśli byś jechał przez Słowację i Węgry, to pamiętaj że przed granicą Słowacko - Węgierską musisz zjechać z autostrady lub kupić winietę na Węgry. Od 2015 roku odcinek od granicy do zjazdu na drogę 86 jest płatny.
Z Katowic moim zdaniem najlepiej A4, A1 i do Czech. Aż za Brno masz autostradę (fakt że trochę remontów w tym roku).
W sezonie możesz trochę postać. Pomiędzy Splitem a Supetarem kursują dwa promy (co najmniej w 2013 roku tak było), jeden większy a drugi mniejszy. W 2013 wracałem z Brač na początku lipca i na jeden prom się nie zmieściłem (miałem pecha że przypłynął ten mniejszy), więc 1,5 godziny musiałem czekać w porcie.
th_omas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) th_omas » 18.06.2015 08:57

I chyba tak zrobię - dokładnie to z Niezdary - na A1 w kierunku Czech i dalej na południe....no to z tymi promami to w pełni sezonu może być ciekawie - ale co tam ważne że właściwie to będzie już praktycznie na miejscu
malyukp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malyukp » 19.06.2015 07:36

Witam mam pytanie czy może ktoś jechał drogą nr 66 w Austrii? Zjeżdżając z autostrady w miejsowości Ilz i dalej drogą 66 następnie w 69 i do Mureck. Albo drugą opcją jechać dalej drogą 66 aż do granicy i dalej przez słowenie. Chodzi mi o to czy nie jest to jakaś górska trasa z samymi podjazdami i zjazdami ? Z góry dziekuje
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 19.06.2015 08:03

Są zwolennicy tej trasy ale np ja w zeszłym roku się na nią skusiłem i trafiłem m.in. na mijankę dwóch ponadgabarytowych pojazdów w pobliżu tego zameczku (Riegersburg?) i korek zabrał mi 20 minut. Podjazdów trochę jest, trasa widokowa.
W tym roku raczej jest autostradą do Graz i potem tradycyjnie zjazd 226
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.06.2015 11:17

malyukp napisał(a):Witam mam pytanie czy może ktoś jechał drogą nr 66 w Austrii? Zjeżdżając z autostrady w miejsowości Ilz i dalej drogą 66 następnie w 69 i do Mureck. Albo drugą opcją jechać dalej drogą 66 aż do granicy i dalej przez słowenie. Chodzi mi o to czy nie jest to jakaś górska trasa z samymi podjazdami i zjazdami ? Z góry dziekuje

Trasa dosyć ciekawa, widoczki ładne, kilka podjazdów i serpentyn. Raczej polecam na dzień niż na noc. Czasowo wychodzi identycznie jak autostradą (chyba że trafisz na coś nieoczekiwanego, jak trafił kolega sandomingo :wink: ). Ja jechałem tamtędy w 2013 roku, za tydzień też pojadę :oczko_usmiech: :mrgreen:
th_omas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) th_omas » 19.06.2015 11:21

I pytanko - gdzie tankujemy?? ostatni raz w kraju czy moze juz pepiki i potem ewentualnie przed Austrią??? Doradźcie coś a i właśnie - jak i gdzie z LPG???
gumis84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gumis84 » 19.06.2015 12:47

a ja mam pytanko, czy ktoś jechał w Chorwacji stara trasą nr 1. od Karlovac do Splitu?? czy opłaca się tamtędy jechać zamiast autostradą (tak dla odmiany) :)
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 19.06.2015 12:59

Jechało i to dużo osób zjeżdżając na Plitvickie Jeziora . Rok temu jechaliśmy tą drogą. Stan rogi wg mnie dobry , jedzie się szybko . Oczywiście mija się miasteczka i tam już trzeba zwolnić . Jadąc po Plitvicach do miejsca docelowego (okolice Makarskiej) wjechaliśmy na autostradę w Gornija Ploća.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.06.2015 13:34

gumis84 napisał(a):a ja mam pytanko, czy ktoś jechał w Chorwacji stara trasą nr 1. od Karlovac do Splitu?? czy opłaca się tamtędy jechać zamiast autostradą (tak dla odmiany) :)

Ja tak co roku jeżdżę, miasteczek nie za wiele, dosyć duże odcinki prostych gdzie można wyprzedzić ciężarówkę. Większość podjazdów w rejonach górzystych ma dwa pasy, więc nie ma problemu że utknie się za jakimś zawalidrogą :wink: . Jak dla mnie najgorszy odcinek to Karlovac - Plitvice, największy ruch i najmniej miejsc do wyprzedzania, od Plitvic na południe droga ok :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.06.2015 13:44

malyukp napisał(a):Witam mam pytanie czy może ktoś jechał drogą nr 66 w Austrii? Zjeżdżając z autostrady w miejsowości Ilz i dalej drogą 66 następnie w 69 i do Mureck. Albo drugą opcją jechać dalej drogą 66 aż do granicy i dalej przez słowenie. Chodzi mi o to czy nie jest to jakaś górska trasa z samymi podjazdami i zjazdami ? Z góry dziekuje

gumis84 napisał(a):a ja mam pytanko, czy ktoś jechał w Chorwacji stara trasą nr 1. od Karlovac do Splitu?? czy opłaca się tamtędy jechać zamiast autostradą (tak dla odmiany) :)

również mogę polecić obie trasy, którymi nie raz przemierzałem z powodzeniem;
po drodze 66 zamiast na Mureck można jechać na Bad Radkersburg i potem w SLO do Chorwacji wjechać pustymi przejściami Ormoż lub Sredisce ob Dravi
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.06.2015 13:59

te kiero napisał(a):po drodze 66 zamiast na Mureck można jechać na Bad Radkersburg i potem w SLO do Chorwacji wjechać pustymi przejściami Ormoż lub Sredisce ob Dravi

Też rozważałem taką trasę, ale w tym miejscu https://goo.gl/maps/kqnrA mam tradycyjne miejsce postoju i reszta załogi nie wybaczyła by mi jak bym tamtędy nie pojechał. Ja sobie zresztą chyba też nie :oczko_usmiech:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 19.06.2015 14:06

dids76 napisał(a):

Ja tak co roku jeżdżę, miasteczek nie za wiele, dosyć duże odcinki prostych gdzie można wyprzedzić ciężarówkę. Większość podjazdów w rejonach górzystych ma dwa pasy, więc nie ma problemu że utknie się za jakimś zawalidrogą :wink: . Jak dla mnie najgorszy odcinek to Karlovac - Plitvice, największy ruch i najmniej miejsc do wyprzedzania, od Plitvic na południe droga ok :wink:

dids76
Po przyjeździe na miejsce daj znać jak wygląda odcinek starej jedynki Karlovac-Graćac ew. do Żagrovic. Co prawda jadę dopiero 04.07.br, ale wszelkie informacje są cenne.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.06.2015 14:17

wielbiciel napisał(a):
dids76
Po przyjeździe na miejsce daj znać jak wygląda odcinek starej jedynki Karlovac-Graćac ew. do Żagrovic. Co prawda jadę dopiero 04.07.br, ale wszelkie informacje są cenne.

Ja jadę za tydzień, więc zdążę "zdać relację" z trasy do Twojego wyjazdu :oczko_usmiech: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 79
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone