Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.06.2015 21:45

Widmo napisał(a):
kojacek napisał(a):
Widmo napisał(a):pierwszy raz jadę więc opierałem się tylko na trasach z google, choć będę jechał z nawigacją ale wole mieć jakieś pewne pkt :D

teoretycznie wjeżdżając na autostradę bez niej narażam się na mandacik

trasę którą podajesz sprawdzę

Ale zauważyłeś, że od granicy Cz-A do autostrady masz ~30km drogi, na której winieta nie jest wymagana?

No właśnie nie. Na google jak patrzę to z naszej A1 wpadam na czeską 1, więc sądziłem że z autostrady na autostradę wpadam.

Z naszej A1 wpadasz na Czeską D1 i wpadasz z autostrady na autostradę :wink: W Czechach płatny odcinek zaczyna sie dopiero w Ostrvie od zjazdu na drogę 11 czyli od zjazdu "Rudna" https://goo.gl/maps/lE9kE
Za granicą Cz/A nie ma autostrady i do m. Schrick https://goo.gl/maps/qRnPd gdzie zaczyna się A5 nie potrzebujesz winiety.
Widmo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Widmo » 16.06.2015 00:32

No widzisz jak dobrze że tu trafiłem. Kilka postów a rad więcej niż od osób co tam jeździły i ogólnikowo nakreśliły :)
Pod tym względem już wszystko jasne. Trasa zaplanowana - pozostaje wbić tylko w nawigację ;)

Dzięki

ps. z czystej ciekawości - objazd SLO (wer. 1 Lenart/Ptuj - droga 433 ->229 etc) czym różni się od jazdy na Maribor/Ptuj 437/436/454), jakoś drogi / natężenie ruchu ?
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 16.06.2015 04:12

alexia.x napisał(a):a kiedy jedziecie ?
też do Tribunj ?
chętnie wezmę namiar na sprawdzony nocleg, bo na pewno nie przejedziemy trasy na raz
dziękuję :)

Startujemy w sobotę 4 lipca około 2 w nocy.
Tribunj, Vodice, Srima, tam gdzie nas poniesie i gdzie znajdziemy nocleg dla 11 osób ;)
Pensjonat U Zamku w Lechovicach
alexia.x
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexia.x » 16.06.2015 06:58

fasi napisał(a):
alexia.x napisał(a):a kiedy jedziecie ?
też do Tribunj ?
chętnie wezmę namiar na sprawdzony nocleg, bo na pewno nie przejedziemy trasy na raz
dziękuję :)

Startujemy w sobotę 4 lipca około 2 w nocy.
Tribunj, Vodice, Srima, tam gdzie nas poniesie i gdzie znajdziemy nocleg dla 11 osób ;)
Pensjonat U Zamku w Lechovicach

dziękuję
januszkoby
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) januszkoby » 16.06.2015 07:17

Wiele się stąd dowiedziałem - to rewanż. Właśnie zrobilem trase przez Węgry do Splitu, ze stopem pod Karlovacem. CIeszyn do Zyliny, stąd autostradą (vinieta 14euro) na Bratyslawę, gdy Trnava odbić na Nitrê E58, potem na Galanta i już jest kierunek na Komarno. Można tez jechać przez Nove Zamky, ale droga przez Kolarowo zupełnie znośna, 100-110 spokojnie, niemal pusta.
Tankujemy w slowackim Komarnie, LPG w lewo na rondzie (gdzie prosto są Wegry), przed wiaduktem - taniej - i po nim. Z Komarna na Kisber-Mor 13 > Szekesfehervar 81, wjezdzamy na M7 i obok Balatonu do granicy z Chorwacją. Vinietę węgierską kupiłem na stacji przed wjazdem na stacji przed M7.
Gazu starczyło do pierwszego LPG w Chorwacji, ca 340 km, na drugiej stacji 50 km od granicy na autostradzie (płatnej, drogiej, koniecznie mieć kuny, bo oszwabią). Po noclegu pod Karlovacem stamtąd na południe na
Plitwickie Jeziora (stop koniecznie kto nie był!), Udbina, Knin (tu LPG), Sinj, Split. "Jedynka" Karlovac - Split super. Jeśli płyniecie na Brać, to gaz tylko po promie w Supetarze.
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 16.06.2015 08:33

Widmo napisał(a):No widzisz jak dobrze że tu trafiłem. Kilka postów a rad więcej niż od osób co tam jeździły i ogólnikowo nakreśliły :)
Pod tym względem już wszystko jasne. Trasa zaplanowana - pozostaje wbić tylko w nawigację ;)

Dzięki

ps. z czystej ciekawości - objazd SLO (wer. 1 Lenart/Ptuj - droga 433 ->229 etc) czym różni się od jazdy na Maribor/Ptuj 437/436/454), jakoś drogi / natężenie ruchu ?

No to ktoś musiał bardzo ogólnikowo to opisywać ;)
Jeśli chcesz kupować winiety po drodze, to tradycja sugeruje zakup czeskiej winiety na stacji Shell kilka km od granicy polsko-czeskiej. Jeśli do zakupu winiety będzie kolejka to zawsze możesz kupić trochę paliwa i wtedy zapłacić za paliwo i winietę w kasie, gdzie będą przyjmować tylko za paliwo (tak zrobił kumpel, ja tam stałem najwyżej kilka minut w kolejce).
W Austrii też będziesz miał kilka okazji aby kupić winietę nim zacznie się autostrada, na której jest wymagana winieta. Oprócz tego w Austrii zostały wprowadzone winiety ekologiczne dla samochodów ciężarowych (nawet nasze "kratkowozy" i inne vato-odliczacze się łąpią-chodzi o wpis w dowodzie rejestracyjnym). Ten temat był gdzieś tutaj omawiany. Jeśli dobrze pamiętam-niektórzy uznali, że jadą w takim razie przez Słowację i Węgry.
A odnośnie objazdu w Słowenii-wersja 1, czyli skrótowo MLP prowadzi chyba przez mniejszą ilość obszaru zabudowanego i chyba nieco trudniej tam wjechać na płatną autostradę.
michanio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michanio » 16.06.2015 10:38

witam w Chorwacji byliśmy w 2011 roku, pewnie sporo się zmieniło na drogach. Jak proponujecie jechać teraz z centralnej polski?
michanio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michanio » 16.06.2015 10:41

Chcemy jechać do Makarskiej od 15.08
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 16.06.2015 10:52

januszkoby napisał(a):Wiele się stąd dowiedziałem - to rewanż. Właśnie zrobilem trase przez Węgry do Splitu, ze stopem pod Karlovacem. CIeszyn do Zyliny, stąd autostradą (vinieta 14euro) na Bratyslawę, gdy Trnava odbić na Nitrê E58, potem na Galanta i już jest kierunek na Komarno. Można tez jechać przez Nove Zamky, ale droga przez Kolarowo zupełnie znośna, 100-110 spokojnie, niemal pusta.
Tankujemy w slowackim Komarnie, LPG w lewo na rondzie (gdzie prosto są Wegry), przed wiaduktem - taniej - i po nim. Z Komarna na Kisber-Mor 13 > Szekesfehervar 81, wjezdzamy na M7 i obok Balatonu do granicy z Chorwacją. Vinietę węgierską kupiłem na stacji przed wjazdem na stacji przed M7.

Kupując winiety na Słowację i na Węgry nie lepiej jechać większą część autostradami niż drogami krajowymi przez Słowację i Węgry ???
Ta droga w kierunku Komarna nie jest trochę po górkach ??
Prędkość 100-110 km/h na tym odcinku to chyba nie dlatego że tak przepisy zezwalają :)
Na pewno jest krócej niż do Bratysławy i dalej na Gyor.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.06.2015 11:04

michanio napisał(a):witam w Chorwacji byliśmy w 2011 roku, pewnie sporo się zmieniło na drogach. Jak proponujecie jechać teraz z centralnej polski?

michanio napisał(a):Chcemy jechać do Makarskiej od 15.08

trasa optymalna z objazdem (M-L-P) Słowenii bez winiety oraz z przejazdem pod Biokovo tunelem Sv.Ilija
zefirro
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zefirro » 16.06.2015 11:15

Witam,

wszystkich serdecznie.

Czytam, liczę, gubię się- może ktoś podpowie.

Do Rovinj/Pula - najwygodniej/ekonomiczniej przez Graz -> Maribor -> Lubljana -> Koper

Czy Graz - Ptuj -> Zagrzeb -> Rijeka

Chodzi mi o czas i koszt opłat drogowych.

Gra-> Ptuj już kiedyś jechałem - nie przeraża mnie ominięcie paru km autostrady.
Natomiast w wersji Maribor -Koper -> przeraża mnie pareset km bokiem obok autostrady.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 16.06.2015 12:03

A czemu Maribor-Koper obok autostrady?Kupujesz winietę za 15 E i śmigasz przez całą Słowenię autostradą.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 16.06.2015 13:54

wos71 napisał(a):A czemu Maribor-Koper obok autostrady?Kupujesz winietę za 15 E i śmigasz przez całą Słowenię autostradą.

Dokładnie tak :) Zamiast autostrad chorwackich korzystasz ze słoweńskich. Dla jadących w rejon Istrii to chyba najwygodniejsze rozwiązanie :)
michanio
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michanio » 16.06.2015 14:27

te kiero napisał(a):
michanio napisał(a):witam w Chorwacji byliśmy w 2011 roku, pewnie sporo się zmieniło na drogach. Jak proponujecie jechać teraz z centralnej polski?

michanio napisał(a):Chcemy jechać do Makarskiej od 15.08

trasa optymalna z objazdem (M-L-P) Słowenii bez winiety oraz z przejazdem pod Biokovo tunelem Sv.Ilija

Dzięki za podpowiedz, może zna ktoś fajną kwaterę w Makarskiej?
inkaaa25
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) inkaaa25 » 17.06.2015 18:08

trasa z Warszawy do plitvickich jezior.
1. Kawałek Czech (cieszyn) - Słowacja - Węgry

czy jak pokazuje google najszybciej

2. czechy-austria-słowenia ?

jakby kupować winiety w kazdym z krajów to różnica miedzy trasami ok 150 PLN
a czasowo 2 h szybciej opcją 2.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 78
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone