arek_sosnowiec napisał(a):Jedź zgodnie z przepisami i nikt się do Ciebie nie doczepi. Jechałem kilka razy przez ten kraj i żadnych problemów ze strony policji nie miałem choć raz mnie zatrzymali do "rutynowej kontroli" (pooglądali papiery i puścili), a dwa razy spotkałem się z kontrolą winietek (dokładnie to droga była ograniczona do jednego pasa i sprawdzali co kto ma naklejone na szybie. Także bez obaw.
Widmo napisał(a):Winietę na Czechy lepiej kupić przed wjazdem do nich czy zaraz za granicą (znalazłem stacje zaraz przy granicą Stary Bohumin Transeurope, trochę dalej widzę Shell jest) ?
Z wcześniejszych rad wiem że na Austrię lepiej u nich kupić, niż w Czechach.
pitheron napisał(a):Jak najbardziej zamierzam jechać przepisowo. Bardziej obawiam się naciągaczy łapiących za rzekome łamanie przepisów (pokazują nie twój pomiar na radarze).
Budujące jest to, że dużo też znajduje przykładów ludzi, którzy jednak nie doświadczyli nieprzyjemności i prób wyłudzeń ze strony słowackiej policji.
alexia.x napisał(a):witam, my pierwszy raz do Chorwacji (Tribunj) pełni obaw podróży
Może ktoś podpowie jak najszybciej i najkorzystniej pojechać
Ruszamy z Elbląga
Dziękuję
alexia.x napisał(a):witam, my pierwszy raz do Chorwacji (Tribunj) pełni obaw podróży
Ruszamy z Elbląga
Dziękuję
fasi napisał(a):alexia.x napisał(a):witam, my pierwszy raz do Chorwacji (Tribunj) pełni obaw podróży
Ruszamy z Elbląga
Dziękuję
My z Olsztyna
W tym roku wybieramy wariant przez Słowację i Węgry bo mamy w planie nocleg nad Balatonem.
Wariant Czechy-Austria też mamy przećwiczony, jak chcesz to mam namiar na fajną kwaterę w Czechach pod granicą austriacką za dobre pieniądze.
kojacek napisał(a):Widmo napisał(a):pierwszy raz jadę więc opierałem się tylko na trasach z google, choć będę jechał z nawigacją ale wole mieć jakieś pewne pkt
teoretycznie wjeżdżając na autostradę bez niej narażam się na mandacik
trasę którą podajesz sprawdzę
Ale zauważyłeś, że od granicy Cz-A do autostrady masz ~30km drogi, na której winieta nie jest wymagana?
Artur&Justyna napisał(a):My już w przyszłym tygodniu wyruszamy na Rab.
Wyruszamy z Chorzowa. Powiedzcie proszę czy trasa przez Ostrawę, Brno, Mikulov, Wiedeń, Leibnitz, Maribor, Karlovac będzie ok (przepraszam, ale jako nowy użytkownik nie mogę dodawać linków)?
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi