Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pitheron
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitheron » 15.06.2015 07:21

Ostatnio się naczytałem o gościnności i uprzejmości słowackich policjantów. Jest to jeszcze aktualne czy to była kwestia tych kilku lat wstecz?
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 15.06.2015 07:50

Jedź zgodnie z przepisami i nikt się do Ciebie nie doczepi. Jechałem kilka razy przez ten kraj i żadnych problemów ze strony policji nie miałem choć raz mnie zatrzymali do "rutynowej kontroli" (pooglądali papiery i puścili), a dwa razy spotkałem się z kontrolą winietek (dokładnie to droga była ograniczona do jednego pasa i sprawdzali co kto ma naklejone na szybie. Także bez obaw.
Widmo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Widmo » 15.06.2015 09:22

Winietę na Czechy lepiej kupić przed wjazdem do nich czy zaraz za granicą (znalazłem stacje zaraz przy granicą Stary Bohumin Transeurope, trochę dalej widzę Shell jest) ?

Z wcześniejszych rad wiem że na Austrię lepiej u nich kupić, niż w Czechach.
pitheron
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitheron » 15.06.2015 09:35

arek_sosnowiec napisał(a):Jedź zgodnie z przepisami i nikt się do Ciebie nie doczepi. Jechałem kilka razy przez ten kraj i żadnych problemów ze strony policji nie miałem choć raz mnie zatrzymali do "rutynowej kontroli" (pooglądali papiery i puścili), a dwa razy spotkałem się z kontrolą winietek (dokładnie to droga była ograniczona do jednego pasa i sprawdzali co kto ma naklejone na szybie. Także bez obaw.

Jak najbardziej zamierzam jechać przepisowo. Bardziej obawiam się naciągaczy łapiących za rzekome łamanie przepisów (pokazują nie twój pomiar na radarze).

Budujące jest to, że dużo też znajduje przykładów ludzi, którzy jednak nie doświadczyli nieprzyjemności i prób wyłudzeń ze strony słowackiej policji.
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 15.06.2015 09:46

Widmo napisał(a):Winietę na Czechy lepiej kupić przed wjazdem do nich czy zaraz za granicą (znalazłem stacje zaraz przy granicą Stary Bohumin Transeurope, trochę dalej widzę Shell jest) ?

Z wcześniejszych rad wiem że na Austrię lepiej u nich kupić, niż w Czechach.

Całkiem podobnie jest z winietą czeską - też taniej kupić u nich.
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 15.06.2015 10:08

pitheron napisał(a):Jak najbardziej zamierzam jechać przepisowo. Bardziej obawiam się naciągaczy łapiących za rzekome łamanie przepisów (pokazują nie twój pomiar na radarze).
Budujące jest to, że dużo też znajduje przykładów ludzi, którzy jednak nie doświadczyli nieprzyjemności i prób wyłudzeń ze strony słowackiej policji.

To samo pisano o policji w Słowenii ale i w tym przypadku nie spotkałem się z tego typu praktykami. Myślę, że nie ma co się obawiać na zapas :papa:
alexia.x
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexia.x » 15.06.2015 11:29

witam, my pierwszy raz do Chorwacji (Tribunj) pełni obaw podróży
Może ktoś podpowie jak najszybciej i najkorzystniej pojechać
Ruszamy z Elbląga
Dziękuję
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 15.06.2015 12:05

alexia.x napisał(a):witam, my pierwszy raz do Chorwacji (Tribunj) pełni obaw podróży
Ruszamy z Elbląga
Dziękuję

Jeśli wierzyć Wujkowi Guglowi, to najlepiej wychodzi Ci dojechać do A1 i później już prosto do granicy z Czechami i dalej już prosto (o ile masz samochód zarejestrowany jako osobowy).
Piszę o samochodzie osobowym, bo w Austrii wprowadzono winiety ekologiczne dla samochodów ciężarowych. Temat był tu omawiany, nie przyglądałem się mu zbyt uważnie, bo mnie nie dotyczył, ale z tego, co pamiętam, jeśli w dowodzie rejestracyjnym jest wpisane chyba N1 to już trzeba kupować taką winietę.
W związku z tym część osób chyba postanowiła zmienić trasę na słowacko-węgierską.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 15.06.2015 12:10

alexia.x napisał(a):witam, my pierwszy raz do Chorwacji (Tribunj) pełni obaw podróży
Ruszamy z Elbląga
Dziękuję

My z Olsztyna :)
W tym roku wybieramy wariant przez Słowację i Węgry bo mamy w planie nocleg nad Balatonem.
Wariant Czechy-Austria też mamy przećwiczony, jak chcesz to mam namiar na fajną kwaterę w Czechach pod granicą austriacką za dobre pieniądze.
alexia.x
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexia.x » 15.06.2015 14:25

dziękuję za propozycje trasy - będziemy analizować i się podpytywać
mamy auto osobowe :)
alexia.x
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexia.x » 15.06.2015 14:27

fasi napisał(a):
Ruszamy z Elbląga
Dziękuję

My z Olsztyna :)
W tym roku wybieramy wariant przez Słowację i Węgry bo mamy w planie nocleg nad Balatonem.
Wariant Czechy-Austria też mamy przećwiczony, jak chcesz to mam namiar na fajną kwaterę w Czechach pod granicą austriacką za dobre pieniądze.

a kiedy jedziecie ?
też do Tribunj ?
chętnie wezmę namiar na sprawdzony nocleg, bo na pewno nie przejedziemy trasy na raz
dziękuję :)
AdamBeata
Cromaniak
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 15.06.2015 15:13

No ja jeżdżę tylko nocą, ale tak żeby jak jest ciemno, przez Czechy i Austrię przjechać i z rana mały postój w Słowenii robię na odpoczynek i zakupy. W zeszłym roku było pusto w całej Austrii ale wjechałem tam około północy. Poza tym jak się zjedzie z autostrady to kawałek reszty drogi do granicy jest też jakaś ekspresówka więc się fajnie jedzie.
Widmo
Odkrywca
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Widmo » 15.06.2015 19:33

kojacek napisał(a):
Widmo napisał(a):pierwszy raz jadę więc opierałem się tylko na trasach z google, choć będę jechał z nawigacją ale wole mieć jakieś pewne pkt :D

teoretycznie wjeżdżając na autostradę bez niej narażam się na mandacik

trasę którą podajesz sprawdzę

Ale zauważyłeś, że od granicy Cz-A do autostrady masz ~30km drogi, na której winieta nie jest wymagana?

No właśnie nie. Na google jak patrzę to z naszej A1 wpadam na czeską 1, więc sądziłem że z autostrady na autostradę wpadam.
Artur&Justyna
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur&Justyna » 15.06.2015 19:38

My już w przyszłym tygodniu wyruszamy na Rab.

Wyruszamy z Chorzowa. Powiedzcie proszę czy trasa przez Ostrawę, Brno, Mikulov, Wiedeń, Leibnitz, Maribor, Karlovac będzie ok (przepraszam, ale jako nowy użytkownik nie mogę dodawać linków)?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.06.2015 20:25

Artur&Justyna napisał(a):My już w przyszłym tygodniu wyruszamy na Rab.

Wyruszamy z Chorzowa. Powiedzcie proszę czy trasa przez Ostrawę, Brno, Mikulov, Wiedeń, Leibnitz, Maribor, Karlovac będzie ok (przepraszam, ale jako nowy użytkownik nie mogę dodawać linków)?

czyli droga bez kombinacji z winietą na CZ, A, SLO;
winietę na SLO można sobie darować jadąc objazdem M-L-P, ale to Wasz wybór
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 77
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone