Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zero » 14.06.2015 18:47

Jadę do Chorwacji z Wrocławia. Nocleg po drodze mam w Sarvarze + termy.
Po przeczytaniu kilku stron do tyłu zauważyłem, że wszyscy , którzy wybierają trasę PL-CZ-SK-HU-CRO na odcinku PL-CZ-SK jeżdżą przez Gliwice(A1)-Żory(81)-Cieszyn-Trzyniec-Czadca-Żylina(D1) (https://goo.gl/maps/zAkkZ) - 143km, 2h.
Ostatni raz jak byłem w Chorwacji 2 lata temu i A1 nie była zakończona też tak jechałem.
A co sądzicie o tym wariancie: do końca A1 do Ostrawy, potem R56 do Frydka (płatny odcinek dość łatwo ominąć wg mnie) i dalej 56 do granicy z SK, potem Bytca i D1 (https://goo.gl/maps/EVd4J) - 141km, 2h 4min?
Proszę o wasze opinie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2015 18:49

Po co przez centrum miasta Frydek-Mistek i potem górską drogą z zakrętami do Słowacji :?: :roll:

Z Cieszyna na Jabłonków, Czadcę, Żylinę, nie ma nic lepszego 8)
First
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) First » 14.06.2015 19:07

Korzystałem również z drogi opisywanej przez "zero", droga przez Trzyniec i Żilinę jest znacznie szybsza, tak jak wskazał Lednice - trzeba się przebić przez miasto we Frydku, a potem droga wije się górami.
zero
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zero » 14.06.2015 19:37

@Lednice, @First dzięki za informację. Wybieram sprawdzoną trasę :)
akwarysta6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) akwarysta6 » 14.06.2015 19:53

Hej, jadę do Makarskiej 28.06. na noc. Mam zamiar jechać przez Cieszyn, Żylinę, Bratysławę, dalej przez Węgry, aż do przejścia w Letenye i autostradą do Makarskiej. Mam pytanie tylko czy lepiej przez Węgry jest jechać drogą nr 86, czy jechać autostradą aż do Gyor potem przez Szekesfehervar??Dodam tylko, że mam zamiar wykupić e-matrycę, gdyż na powrocie z Chorwacji spędzimy dwa dni na Węgrzech. Pozdrawiam.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.06.2015 20:17

akwarysta6 napisał(a):Hej, jadę do Makarskiej 28.06. na noc. Mam zamiar jechać przez Cieszyn, Żylinę, Bratysławę, dalej przez Węgry, aż do przejścia w Letenye i autostradą do Makarskiej. Mam pytanie tylko czy lepiej przez Węgry jest jechać drogą nr 86, czy jechać autostradą aż do Gyor potem przez Szekesfehervar??Dodam tylko, że mam zamiar wykupić e-matrycę, gdyż na powrocie z Chorwacji spędzimy dwa dni na Węgrzech. Pozdrawiam.

proponuję jednak wariantem autostradowym + droga krajowa Gyor/Szekes... zawsze to spokojniej, szerzej i więcej prostych odcinków, tym bardziej nocą
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 14.06.2015 21:31

akwarysta6 napisał(a): Mam pytanie tylko czy lepiej przez Węgry jest jechać drogą nr 86, czy jechać autostradą aż do Gyor potem przez Szekesfehervar??

Nie brałeś pod uwagę takiej trasy Gyor>później droga 82 do Veszprem i dajej do M7 ????
Widmo
Odkrywca
Re: VIDEO - objazd autostrady SLO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Widmo » 14.06.2015 22:06

Witam

Zanim trafiłem na tą stronę wstępnie za pomocą google zaplanowałem przejazd. Trasa to Czechy Austria Słowenia (tu bez winiety) i docelowo Chorwacja.

Winietę na Czechy, wiadomo kupie przy granicy, na Austię (planuje postój w Mikulov i tam zakupić), natomiast Słowenie myślę ominąć płatne odcinki w taki sposób (namiary z google maps - nie mogę linków wstawiać):
start (Grazer Straße, 8471, Austria)
docelowo przed wjazdem na autostradę (Gornji Macelj 43A, 49225, Gornji Macelj, Chorwacja)

proszę o opinie co sądzicie o tym sposobie ominięcia płacenia winiet w Słowenie

z góry dziękuję
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 14.06.2015 22:42

zero napisał(a):Jadę do Chorwacji z Wrocławia. Nocleg po drodze mam w Sarvarze + termy.
Po przeczytaniu kilku stron do tyłu zauważyłem, że wszyscy , którzy wybierają trasę PL-CZ-SK-HU-CRO na odcinku PL-CZ-SK jeżdżą przez Gliwice(A1)-Żory(81)-Cieszyn-Trzyniec-Czadca-Żylina(D1) (https://goo.gl/maps/zAkkZ) - 143km, 2h.
Ostatni raz jak byłem w Chorwacji 2 lata temu i A1 nie była zakończona też tak jechałem.
A co sądzicie o tym wariancie: do końca A1 do Ostrawy, potem R56 do Frydka (płatny odcinek dość łatwo ominąć wg mnie) i dalej 56 do granicy z SK, potem Bytca i D1 (https://goo.gl/maps/EVd4J) - 141km, 2h 4min?
Proszę o wasze opinie.

a ja w zeszłym roku jechałem z Wrocławia przez Czechy i Austrię do Sarvar. Z Austrii wyjechałem A3 na drogę 84 w Sopron. Szczerze polecam, w zasadzie większość autostrada, ana Węgrzech dobra droga
Zdrów!
Piotr
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 14.06.2015 22:46

Widmo napisał(a):Witam

Zanim trafiłem na tą stronę wstępnie za pomocą google zaplanowałem przejazd. Trasa to Czechy Austria Słowenia (tu bez winiety) i docelowo Chorwacja.

Winietę na Czechy, wiadomo kupie przy granicy, na Austię (planuje postój w Mikulov i tam zakupić), natomiast Słowenie myślę ominąć płatne odcinki w taki sposób (namiary z google maps - nie mogę linków wstawiać):
start (Grazer Straße, 8471, Austria)
docelowo przed wjazdem na autostradę (Gornji Macelj 43A, 49225, Gornji Macelj, Chorwacja)

proszę o opinie co sądzicie o tym sposobie ominięcia płacenia winiet w Słowenie

z góry dziękuję

Austriacką winietę chcesz kupować w Mikulovie? Może okazać się nieco droższa niż kilka km dalej-w Austrii.
Odnośnie objazdu, o którym piszesz-wygląda tak, jakbyś chciał jechać przez Maribor a nie klasycznie "M-L-P" czyli Mureck-Lenart-Ptuj, który to klasyk jest chyba nieco prostszy, czy szybszy-nie wiem, ale nie zdziwiłbym się, gdyby tak było, a i nieco trudniej trafić tu na płatną autostradę, chociaż da się ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2015 22:49

Po pierwsze : nigdy nie dziękuj z góry :D

Po drugie : nie kupuj w Mikulovie winiety austriackiej, bo zapłacisz 30% drożej niż kilka kilometrów dalej w Drasenhofen za granicą 8) Skroją cię maksymalnie :?

Po trzecie:
najlepsza trasa objazdu jest tu:
video-objazd-autostrady-slo-t29291.html
Widmo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Widmo » 14.06.2015 22:59

pierwszy raz jadę więc opierałem się tylko na trasach z google, choć będę jechał z nawigacją ale wole mieć jakieś pewne pkt :D

teoretycznie wjeżdżając na autostradę bez niej narażam się na mandacik

trasę którą podajesz sprawdzę
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 14.06.2015 23:02

Widmo napisał(a):pierwszy raz jadę więc opierałem się tylko na trasach z google, choć będę jechał z nawigacją ale wole mieć jakieś pewne pkt :D

teoretycznie wjeżdżając na autostradę bez niej narażam się na mandacik

trasę którą podajesz sprawdzę

Ale zauważyłeś, że od granicy Cz-A do autostrady masz ~30km drogi, na której winieta nie jest wymagana?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 15.06.2015 00:35

Na mandacik się nie narazisz, bo nie będziesz na autostradzie :) . Możesz spokojnie kupować w
Austrii :) .
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 15.06.2015 05:38

AdamBeata napisał(a):
Dick45 napisał(a):Zjeżdzam z autosrady A2 w Ilz w Austrii. W Ilz nad Autostradą jest duża stacja benzynowa można zrobić sobie postój(w drodze powrotnej dobrze tu jest zaopatrzyć się w winietę bo przy wjeździe ze ślimaka na autostradę łapią). Dakej kierunek Bad Radkersburg, granica po drugiej stronie Gornja Radgora (za rondem bezobsługowa stacja, warto zatankować) dalej Radenci, Ljutomer,Ormoż. Droga trochę kręta ale pusta. Z Ormoż kierujemy się na Varazdin i obwodnicą/drogą szybkiego ruchu dojeżdzamy do autostrady A4 do Zagrzebia. Ogólnie droga przez Austrię malownicza, Słowenia to lasy. Na granicach ospali/zdziwieni pogranicznicy/celnicy. Wg strony internetowej policji słoweńskiej przejście w Ormoż to lokalne Chorwacko-Słoweńskie, ale nikt nie robi problemu.
Pozdrawiam

Jeśli chodzi o winietę austriacką to ja z reguły jeżdżę na okres między 14 a 20 dni i pewnie większość tak jeździ więc kupuję od razu dwie winiety. Koleś mi nabija jedną od końca drugiej i potem przed wyjazdem powrotnym naklejam na szybę drugą i mam święty spokój.

Jadąc tą trasą trzeba uważać na wioskach i mieścinach bo Słoweńcy lubią często stać po dwa patrole na obydwu końcach wiochy. Tak dwa razy miałem w zeszłym roku. Przez Słowenię jest tą trasą 35km więc to jakieś 45min jazdy. Ja akurat zatrzymuję się na mały postój w Radenci z rana na Burek i kawę w fajnej piekarni z restauracją przy trasie zaraz po lewej przed pierwszym rondem (jest mały parking, a za piekarnią jest kafejka czynna od samego rana) i potem kupuje jeszcze wino od gospodarza na końcu miasta.

Przed Ormoż jest takie mylące skrzyżowanie dla jadących pierwszy raz bo drogowskaz pokazuje w lewo na Cro ale trzeba jechać prosto do miasta i w mieście przejechać granicę. W zeszłym roku nie było nikogo jak przejeżdżałem granicę, nawet z budy nie wyszli jak zobaczyli auto z turystami :)

W Chorwacji ja np. w zeszłym roku od granicy jechałem na południe na Gornje Vratno, potem do drogi 35 przez Ivanec i Lepoglave i na autostradę wjeżdżam przez Sveti Kriz Zacretje.
Taka typowa chorwacka prowincja i ruch tylko lokalny więc jak ktoś nie ma ssania na od razu na autostradę to zawsze można popatrzeć jak życie mija poza wybrzeżem.

Ja tą trasą staram się jechać w nocy. W Ilz jestem około 1-2 . W nocy jest ona całkowicie pusta. Na całym odcinki może 3-4 samochody spotykam. co do granicy masz rację czasami z budy nikt nie raczy wyjść. Szlaban cały czas podniesiony nawet się nie zatrzymuję gdy szlaban w górze. W Ormoż jak piszesz trzeba jechać przez miasto. Jak pojedziesz zgodnie ze znakami wyjedziesz na autostradę. Jeżdżę tą trasą od 2008 roku i jeszcze nie widziałem żeby w nocy w Słowenii stała policja.Podejrzewam,że jak nasi śpią w krzakach :D natomiast trzeba uważać w Austrii bo w każdej mieścinie czy wiosce są fotoradary. Dlatego jadę w nocy gdy jest pusto, wtedy mimo prawidłowej prędkości czas przejazdu jest znośny
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 76
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone