Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 09.06.2015 12:17

linapau napisał(a):I pytanie czy droga z Cieszyna do Jabłonkowa (E75/11) jest płatna

Tu jest wykaz dróg płatnych w Czechach i może się komuś przyda :)
http://podroze.onet.pl/abc/czechy-oplat ... hach/ntzjw
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 09.06.2015 15:05

Jeśli masz zamiar zostać przy samej albo na samej autostradzie to nie pomogę ale jeśli kilka km Cię nie zbawi to zjeżdżasz z autostrady trochę przed Zadaram w kierunku na Starigrad i zaraz za pierwszą osadą masz po lewej taki fajny cypelek, z małą plażą. Można auto zaparkować i spokojnie zjeść śniadanie, a dzieci mogą pochlapać się w wodzie. Byłem tam kilka razy właśnie w celu sniadaniowo-kawowym. Z tego miejsca to nawet widać autostradę na szczycie góry więc jest naprawdę blisko.
ryszard22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryszard22 » 09.06.2015 15:49

33ccd napisał(a):Witam.
Mam pytanie, którą drogę wybrać:
Kraków - Chyżne- Banska- Sahy - Budapeszt ok 400km - 6 godzin
plus - taki że omijam odcinek płatny koło Bańskiej, jadąc koło wojskowego lotniska w Silać. Droga R3 na Słowacji na razie bezpłatna.
minus - powolna jazda od Chyżnego aż do Bańskiej B. Sporo wiosek i miasteczek, a potem droga przez góry.

czy może:
Kraków - Piwniczna - Koszyce- Sena - Koszyce - Miszkolc - Budapeszt ok 500km - 6,20 h
tej trasy nie znam, ale też chciałem uniknąć opłat na Słowacji
Na Węgrzech oczywiscie wykupuję winietę.

Kombinować?

pozdrawiam

Obie drogi wybrane przez Ciebie są dobre jadąc z Krakowa, wracałem w piątek jadąc przez Sahe, Bańską, obiazdem, było dużo policji, remonty koło Krupiny, ale bezpiecznie.
Jadaccy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jadaccy » 09.06.2015 18:55

Lednice napisał(a):Ja raz tak jechałem, przez osiedla w Żorach i nie spodobało mi się, więcej czasu to zabiera niż 935 :roll:
Co do skrótu przez Pruchną, to jest to alternatywa niezła,
trzeba w Pawłowicach skręcić na Cieszyn

Ale czy wtedy nie omijamy ostatniej stacji BP jaka jest przed Cieszynem? Jest taka stacja niby tuż przed granicą ale jednak obawiam się że skrót przez Pruchną wyprowadza już za nią. A to już tradycja, że tam stajemy ostatni raz w Polszy :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2015 18:59

Nie ma podstaw do obaw :D

Ostatnia stacja BP jest właśnie na drodze z Pawłowic do Cieszyna, dokładnie jest tu, na rondzie przed samym Cieszynem:

https://www.google.pl/maps/search/stacj ... a=!3m1!4b1
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 09.06.2015 19:22

Lednice napisał(a):Ja raz tak jechałem, przez osiedla w Żorach i nie spodobało mi się, więcej czasu to zabiera niż 935 :roll:)

Zabiera dużo więcej czasu, najlepiej obwodnica DW 935 pomimo, że w końcowym momencie robimy małą nawrotkę, stąd niektórym się wydaje że błądzą.
W chwili obecnej na Bielsko Biała lub Żywiec dla jadących z północy zjechać na A1 w rejonie Pyrzowic, potem w Żorach na Skoczów i dalej Bielsko Biała i Żywiec.
Podam tylko liczby sprawdzone tj czasy dojazdu do Bielska B. z T.Gór. wariant j/w przez Żory 1h 10min,
wariant przez Katowice 1h 50 min a krótszy o 15 km (wujek google się myli w km)
Jadaccy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jadaccy » 09.06.2015 20:47

Myślałam o tej:
https://www.google.pl/maps/place/D%C4%8 ... 987bb5ef7e
a ta jest jednak przed :cry:
ale Twoja tez ujdzie :D
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 09.06.2015 21:10

Witam. A moze ktoś poleci dla mnie jakis postoj jeszcze przed granica Niemcy- Austria na jakis obiadek. Mam nocleg w Graz a jade z dwójką dzieci tak że przyda się jakiś dłuższy postój. A z tego co widzę to tylko południowa Polska się odzywa.. Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2015 21:14

slawekkg napisał(a):Witam. A moze ktoś poleci dla mnie jakis postoj jeszcze przed granica Niemcy- Austria na jakis obiadek. Mam nocleg w Graz a jade z dwójką dzieci tak że przyda się jakiś dłuższy postój. A z tego co widzę to tylko południowa Polska się odzywa.. Pozdrawiam.

W Niemczech można dobrze zjeść na KAŻDEJ restauracji przy autostradzie :D
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 09.06.2015 21:43

Lednice napisał(a):
slawekkg napisał(a):Witam. A moze ktoś poleci dla mnie jakis postoj jeszcze przed granica Niemcy- Austria na jakis obiadek. Mam nocleg w Graz a jade z dwójką dzieci tak że przyda się jakiś dłuższy postój. A z tego co widzę to tylko południowa Polska się odzywa.. Pozdrawiam.

W Niemczech można dobrze zjeść na KAŻDEJ restauracji przy autostradzie :D

To dobrze by było jeszcze od razu winiete na Austrie dostac :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.06.2015 21:50

slawekkg napisał(a):To dobrze by było jeszcze od razu winiete na Austrie dostac :D

W okolicach Lipska mogą nie mieć, ale jak dojedziesz do Bawarii, to bez problemu kupisz. :wink:
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 09.06.2015 21:54

Dzieki mysle, ze nie bedzie problemow najlepiej jakas wieksza stacja paliw po drodze z bistro i bedzie dobrze. Jade pierwszy raz ,i sa pewne obawy a,le mysle, ze bedzie dobrze.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.06.2015 22:05

slawekkg napisał(a):Jade pierwszy raz ,i sa pewne obawy a,le mysle, ze bedzie dobrze.

Oczywiście, że będzie dobrze.
A pierwszy raz jest najlepszy, niezapomniany, jest adrenalina i Reisefieber na wysokim poziomie.
Wszystko jest ekscytujące, łącznie z kupnem winiety. :lol:
pitheron
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitheron » 10.06.2015 07:20

AdamBeata napisał(a):Jeśli masz zamiar zostać przy samej albo na samej autostradzie to nie pomogę ale jeśli kilka km Cię nie zbawi to zjeżdżasz z autostrady trochę przed Zadaram w kierunku na Starigrad i zaraz za pierwszą osadą masz po lewej taki fajny cypelek, z małą plażą. Można auto zaparkować i spokojnie zjeść śniadanie, a dzieci mogą pochlapać się w wodzie. Byłem tam kilka razy właśnie w celu sniadaniowo-kawowym. Z tego miejsca to nawet widać autostradę na szczycie góry więc jest naprawdę blisko.

Dzięki! Już dopisane do planu podróży :-)
pitheron
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitheron » 10.06.2015 07:32

Hmm, AdamBeata ten postój to będzie mniej więcej przy tym beach barze: https://goo.gl/maps/PdO6o
czy raczej bardziej tu: https://goo.gl/maps/h4Xtn ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 74
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone