Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 05.06.2015 21:21

Lednice napisał(a):Podróż przez Czechy w dni robocze zwykłą drogą to jest taki sam hardcore jak w Polsce :wink:

Te same klimaty, tiry, dostawczaki, zawalidrogi, misie z suszarkami :roll:
Ale po g.22-giej da się jechać. :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.06.2015 21:23

endryu napisał(a):Ale ta trzecia-Twoja szkoła mówi, że ok. g.18-tej też da się jechać płynnie 43-ką :?:

Nie, no aż tak dobrze w licytacji nie wypadłem, bo najlepsi pokonują odcinek Wrocław - Mikulov w 4-4,5 godz.

Mnie zajmuje to ok. 5 godz. (w tym ok. 3 godz. Boboszów - Mikulov)
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 05.06.2015 21:35

walp napisał(a):
Czyli standardowo :idea:
Ale jak ma się Twój przejazd przez Cz. drogą 43, gdy w Boboszowie jesteś ok. g. 18-tej :?:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.06.2015 21:43

endryu napisał(a):
walp napisał(a):
Czyli standardowo :idea:
Ale jak ma się Twój przejazd przez Cz. drogą 43, gdy w Boboszowie jesteś ok. g. 18-tej :?:

No tak, jak napisałem. Ja tam nigdy o późniejszej godzinie nie byłem, chociaż w tym roku może się tak zdarzyć.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 05.06.2015 22:11

Ale ja pytam o Twoje wrażenia z przejazdu (utrudnienia, natężenie ruchu, itd.), gdy w Boboszowie jesteś ok. g.18-tej :wink: Nie pytam o wyścigowy czas przejazdu :mrgreen: Ale jeżeli piszesz o czasie przejazdu ok.5 h to chyba jedziesz płynnie :?:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.06.2015 22:22

Myślę, że nie będziemy się licytować na kwadranse i odczucia, dotyczące utrudnień.

Na pytanie:
Piter18 napisał(a):jak wygląda droga 43 w Czechach, od Boboszowa do Brna?

Mogę powtórzyć, że jedzie się ogólnie dobrze. Na tyle dobrze, żeby podarować sobie przejazd A4
oraz czeską autostradę. Najlepiej jednak przejechać ten odcinek nocną porą, wtedy jedzie się płynnie
i czas przejazdu się skraca.

Będzie dobrze :?:
qbat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbat » 05.06.2015 23:40

Przekopuję forum w poszukiwaniu jakiś sprawdzonych namiarów na dłuższy postój z posiłkiem, w rejonie granicy Austria/Słowenia (nie objazdem przez Lenart).
Zeszłym razem jechałem przez Węgry, zjazd na stare przejście Letenye/Gorican, jest gdzie zjeść, nie ma tłumów - polecam, jeśli ktoś wybierze trasę przez Węgry. A jak to wygląda na trasie Austria/Słowenia? Czy lepiej dojechać do Chorwacji? Ktoś coś gdzieś? :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 06.06.2015 01:20

endryu napisał(a):Ale ja pytam o Twoje wrażenia z przejazdu (utrudnienia, natężenie ruchu, itd.), gdy w Boboszowie jesteś ok. g.18-tej :wink: Nie pytam o wyścigowy czas przejazdu :mrgreen: Ale jeżeli piszesz o czasie przejazdu ok.5 h to chyba jedziesz płynnie :?:

W dzień czas przejazdu Wrocław-Mikulov 5h to przeciętny czas bez szaleństw. Chyba, że trafisz na korki w Brnie to samo Brno może zająć nawet 40min. Ja raz się tak wkopałem dwa lata temu, że miałem mega przestój w Brnie, a potem przez Wiedeń chyba godzinę jechałem. Teraz zawsze staram się po 20 wyjeżdżać z Wrocławia i nocą przez Czechy i Austrię jest rewelacja i można nawet do 4h zejść do Mikulova i nie mówię tutaj o mega wyscigowym tempie tylko w granicach do 110 na trasie i do 60 przez miasta. Warto mieć CB bo dużo polskich tirów i busów jeździ.
Jak ktoś nie z tych okolic to moge jeszcze doradzić, że w Kłodzku, jak zjedziecie do centrum od strony Wrocławia, to na światłach koło małego Orlenu nie jedźcie w lewo jak pokazuje tranzyt tylko prosto w jednokierunkową ulicę i wyjedziecie już na wylocie z Kłodzka. Mały skrót i można uniknąć przykorkowanego ronda, gdzie cały tranzyt sie spotyka.
Za Kłodzkiem (szczególnie na obwodnicy Bystrzycy) trzeba uważać na nieoznakowaną Avensis koloru "kawa z mlekiem" na blachach DL lub DLU.
W Czechach na pierwszym dużym skrzyżowaniu też można jechać prosto, a nie w lewo jak tranzyt pokazuje - oszczędność kolejnych kilku km.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 06.06.2015 10:21

Hej Adam... dałbyś radę podać linka google maps - chodzi o skrót przez Kłodzko (już znalazłem, dzięki- pomysł dobry)
Ostatnio edytowano 06.06.2015 10:37 przez slavko.v, łącznie edytowano 1 raz
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 06.06.2015 10:34

tj. link mapki Kłodzka dot. ominięcia ronda
https://www.google.pl/maps/dir/APISTOGR ... 291857!3e0
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.06.2015 11:34

qbat napisał(a):Przekopuję forum w poszukiwaniu jakiś sprawdzonych namiarów na dłuższy postój z posiłkiem, w rejonie granicy Austria/Słowenia (nie objazdem przez Lenart).
Zeszłym razem jechałem przez Węgry, zjazd na stare przejście Letenye/Gorican, jest gdzie zjeść, nie ma tłumów - polecam, jeśli ktoś wybierze trasę przez Węgry. A jak to wygląda na trasie Austria/Słowenia? Czy lepiej dojechać do Chorwacji? Ktoś coś gdzieś? :)

kiedyś dość spokojnie było na granicznej drodze 67/437 (równoległa do autostrady) tam jest Shell itp (teraz jest tam spory parking między drzewami, tylko trzeba zjechać zjazdem 228 na Spielfield, a potem wjechać ciut dalej na autostradę w Sentilj
33ccd
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) 33ccd » 07.06.2015 23:11

Witam.
Mam pytanie, którą drogę wybrać:
Kraków - Chyżne- Banska- Sahy - Budapeszt ok 400km - 6 godzin
plus - taki że omijam odcinek płatny koło Bańskiej, jadąc koło wojskowego lotniska w Silać. Droga R3 na Słowacji na razie bezpłatna.
minus - powolna jazda od Chyżnego aż do Bańskiej B. Sporo wiosek i miasteczek, a potem droga przez góry.

czy może:
Kraków - Piwniczna - Koszyce- Sena - Koszyce - Miszkolc - Budapeszt ok 500km - 6,20 h
tej trasy nie znam, ale też chciałem uniknąć opłat na Słowacji
Na Węgrzech oczywiscie wykupuję winietę.

Kombinować?

pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2015 23:29

Ja bym wybrał trasę z Krakowa na Katowice, Skoczów, Cieszyn, Cadcę, Żylinę i prosto autostradą do Bratysławy :!: :D

No, ale jak chcesz się męczyć, twój wybór :roll:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 07.06.2015 23:42

Właśnie wróciłem z Istrii z krótkiego wypadu.
Wyjazd 03.06. 23:00 Z Tarnowskich Gór. CZ bez problemu, między Ołomuniec a Vyskov zwężenie na dwóch kawałkach ok. 12km ( dziś mega korek ok.21:00, kier. Brno). Wiedeń bez problemu, nawet jak się korkuje to płynny ruch min. 60 km/h, SLO rejon Celje zwężenia obu stronne (pracują na okrągło), w czwartek bardzo się korkowało przed Lublaną bez powodu. Następne korki i roboty drogowe w rejonie Koper z tego powodu zawróciłem na Ćmi Kal i dalej pojechałem do przejścia Socerga-Buzet.
Dziś w południe mega korek do przejścia Kastel (I, SLO i A, trochę D), 2,5h stania zanim zjechałem na Bulje i dalej na Buzet (bez kolejki).
Ewidentnie dla jadących i wracających na Istrię przejście graniczne Socerga-Buzet jest najlepszym rozwiązaniem.
Dziś wieczorem spory ruch w Czechach na południe, Austria pomimo powrotu weekendowego płynnie i szybko, Słowenia bez problemu.
Tyle jeżeli chodzi o dojazd na Istrię.
linapau
Globtroter
Re: Gdzie spać w drodze do HR i z powrotem; polecamy i odrad

Nieprzeczytany postnapisał(a) linapau » 08.06.2015 16:21

Hej
a ja mam prośbę o pomoc w ustaleniu najlepszej dla mnie trasy Częstochowa-Makarska.
Jadę 2raz.
Moja pierwsza podróż to: Częstochowa-Żywiec-Żylina-Bratysława -Gyor-autostradą po południowej części Balatonu - Letenye.
Kupowałam 2 winiety: słowacką i węgierską +opłaty w Chorwacji.
Możecie polecić jakąś alternatywę? tańszą? szybszą?
Mąż zastanawiał się czy by nie jechać przez Czechy?
I pytanie czy droga z Cieszyna do Jabłonkowa (E75/11) jest płatna?

pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 72
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone