Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 21.01.2014 21:43

greenrs napisał(a):
maniusc napisał(a):przez CZ!!!

Skąd to olśnienie :?:

a tak!
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 21.01.2014 21:44

maniusc napisał(a):
greenrs napisał(a):
maniusc napisał(a):przez CZ!!!

Skąd to olśnienie :?:

a tak!

drażnią te płyty
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.01.2014 16:05

maniusc - twoje posty wręcz powalają swoją głębią i natłokiem informacji! Cięzko to przeczytać za jednym razem! :mrgreen: :mrgreen:
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 23.01.2014 22:14

Raul73 napisał(a):maniusc - twoje posty wręcz powalają swoją głębią i natłokiem informacji! Cięzko to przeczytać za jednym razem! :mrgreen: :mrgreen:

...gdyby Ktoś uważnie czytał... to wiedziałby, że już pisałem dlaczego tak sądzę! ...no ale chyba zbyt dużo wymagam... :(
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 23.01.2014 23:33

maniusc napisał(a):
Raul73 napisał(a):maniusc - twoje posty wręcz powalają swoją głębią i natłokiem informacji! Cięzko to przeczytać za jednym razem! :mrgreen: :mrgreen:

...gdyby Ktoś uważnie czytał... to wiedziałby, że już pisałem dlaczego tak sądzę! ...no ale chyba zbyt dużo wymagam... :(

Akurat w tym temacie nie pisałeś wcześniej nic.

A biegać za tobą po całym forum i sprawdzać, gdzie i co napisałeś.... rzeczywiście trochę za dużo wymagasz :roll: :roll:
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 24.01.2014 22:17

...najgorzej, jak się Komuś nudzi.... ;)
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 31.08.2016 22:56

Cześć,

Aż dziwne, że taka cisza w tym temacie od dwóch lat.
Fakt, że nie jeździłem przez Zwardoń od 5-ciu lat (z Mazowsza), ale może coś zmienić:
- przybyło trochę ekspresówki do Zwardonia
- masa remontów w Czechach
- Wiedeń tez nie zawsze luźny po południu w dzień powszedni

to którędy polecacie?

P.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 01.09.2016 09:05

piotr62 napisał(a):Cześć,

Aż dziwne, że taka cisza w tym temacie od dwóch lat.
Fakt, że nie jeździłem przez Zwardoń od 5-ciu lat (z Mazowsza), ale może coś zmienić:
- przybyło trochę ekspresówki do Zwardonia
- masa remontów w Czechach
- Wiedeń tez nie zawsze luźny po południu w dzień powszedni

to którędy polecacie?

P.

Najpierw 4 razy z rzędu jechałem przez Słowację ale ostatnio 5 razy z rzędu przez Czechy. Przez Słowację najgorszy był odcinek od granicy PLO/SŁO do Żyliny ale ostatni raz jechałem przez Słowację 6 lat temu i przekraczam granicę w rejonie czeskiego Cieszyna i potem jechałem wzdłuż granicy z Polską (by nie płacić za czeską winietę skoro jadę przez Słowację :) ) na Mosty u Jablunkova i Cadcę.
Wariant na Czechy: Bardzo wygodna jest jazda, wjeżdżasz na Autostradę A4 np w Katowicach potem na A1 w rejonie Gliwic i cały czas aż do Mikulova na granicy CZE/AUT jedziesz min. 2 pasmowką.
Ostatnio jeździłem trybem niedziela/niedziela i nie odczułem tych remontów w Czechach. Przez Wiedeń owszem miejscami były zwężenia na autostradzie przez miasto ale też nie stałem w korkach tylko jedzie się płynnie. W sobotę dawno nie jechałem więc nie wiem jak jest.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 01.09.2016 10:22

A czy ma ktoś jakieś tegoroczne doświadczenia?
P.
kemilia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kemilia » 01.09.2016 10:48

piotr62 napisał(a):A czy ma ktoś jakieś tegoroczne doświadczenia?
P.

Ja napiszę jutro :)
o godz. 17 ruszamy z Torunia do Marusici trasą Czechy- Austria- Słowenia :)
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 01.09.2016 11:33

P.

Jechałem na początku lipca z Katowic na Istrię. W sumie 980 km.Wyjechałem o 06:50 w niedzielę. Spokojna jazda tj. prędkość zgodna z przepisami. W tym 2x tankowałem, w tym przerwa na WC i posiłek tranzytowy. Podróż z ww. przerwami trwała dokładnie 10h.
Jechałem trasą: Katowice-Gorzyczki-Ostrava-Brno-Milkulov-Wieden-Graz-Lublana-Koper-Pula.
W tym roku wybrałem wariant jazdy przez całą Słowenię z winietą słoweńską. Czasowo i kilometrowo tym wariantem (jadąc na Istrię) lepiej niż pchać się na zapchane (głównie w sobotę) przejście graniczne Podlehnik/Gornji Macelj i potem murowane korki na bramkach w Zagrzebiu.
Jadąc na Istrię na przejściu granicznym Dragonja/Kastel było raptem 5 samochodów.. Jadąc z powrotem na tym samym przejściu miałem max. 10 samochodów bez korków.
Z powrotem wyjechałem też o 06:50 ale zahaczyłem o przepiękną Jaskinię Postojna, która jest ok 5 km od zjazdu z autostrady jadąc autostradą słoweńską w kier. na Lublanę. Wydatek spory jak na 4 osobową rodzinę ale przeżycia super! Zrobiłem sobie 3h przerwę w podróży ale w Katowicach byłem na 20:30.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 01.09.2016 20:44

zbig99 napisał(a):
P.

Jechałem na początku lipca z Katowic na Istrię. W sumie 980 km.Wyjechałem o 06:50 w niedzielę. Spokojna jazda tj. prędkość zgodna z przepisami. W tym 2x tankowałem, w tym przerwa na WC i posiłek tranzytowy. Podróż z ww. przerwami trwała dokładnie 10h.
Jechałem trasą: Katowice-Gorzyczki-Ostrava-Brno-Milkulov-Wieden-Graz-Lublana-Koper-Pula.
W tym roku wybrałem wariant jazdy przez całą Słowenię z winietą słoweńską. Czasowo i kilometrowo tym wariantem (jadąc na Istrię) lepiej niż pchać się na zapchane (głównie w sobotę) przejście graniczne Podlehnik/Gornji Macelj i potem murowane korki na bramkach w Zagrzebiu.
Jadąc na Istrię na przejściu granicznym Dragonja/Kastel było raptem 5 samochodów.. Jadąc z powrotem na tym samym przejściu miałem max. 10 samochodów bez korków.
Z powrotem wyjechałem też o 06:50 ale zahaczyłem o przepiękną Jaskinię Postojna, która jest ok 5 km od zjazdu z autostrady jadąc autostradą słoweńską w kier. na Lublanę. Wydatek spory jak na 4 osobową rodzinę ale przeżycia super! Zrobiłem sobie 3h przerwę w podróży ale w Katowicach byłem na 20:30.

Na Istrię ze Śląska jedzie się tyle co do Ustki, choć ok. 330 km dalej.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.09.2016 21:41

piotr62 napisał(a):Aż dziwne, że taka cisza w tym temacie od dwóch lat.

Nie ma ciszy bo "żyją" inne wątki.

trasa-przez-slowacje-wegry-t26527.html
przez-czechy-przez-austrie-przez-slowacje-przez-wegry-t41048.html
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 12.02.2017 18:56

Czechy! ... choć ten łącznik z Austrią, to dramat! :(
ILoVeBB
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ILoVeBB » 24.03.2017 01:26

Witam :)

W czerwcu wraz z rodzinka planujemy wyjazd do CRO/ Karlobag z Bielska-Białej, ktora trase proponujecie? Przez Czechy/Austrie/Słowenie czy Słowacja/Wegry. Jakie sa roznice w czasie przejazdu obiema trasami? Jesli wybiore jedna z tych tras, jakie winiety musze kupic (winiety bede kupowac przez internet). Nie ukrywam ze czas przejazdu jest kluczowy bo jedziemy z malym dzieckiem :), jezeli chodzi o koszty przejazdu nie sa az tak bardzo dla mnie wazne. Jade pierwszy raz do CRO.

Jesli ktos jechał na nawigacji tomtom start 20 EU, jak najlepiej zaplanowac jedna z tych tras :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies