greenrs napisał(a):maniusc napisał(a):przez CZ!!!
Skąd to olśnienie
a tak!
maniusc napisał(a):Raul73 napisał(a):maniusc - twoje posty wręcz powalają swoją głębią i natłokiem informacji! Cięzko to przeczytać za jednym razem!
...gdyby Ktoś uważnie czytał... to wiedziałby, że już pisałem dlaczego tak sądzę! ...no ale chyba zbyt dużo wymagam...
piotr62 napisał(a):Cześć,
Aż dziwne, że taka cisza w tym temacie od dwóch lat.
Fakt, że nie jeździłem przez Zwardoń od 5-ciu lat (z Mazowsza), ale może coś zmienić:
- przybyło trochę ekspresówki do Zwardonia
- masa remontów w Czechach
- Wiedeń tez nie zawsze luźny po południu w dzień powszedni
to którędy polecacie?
P.
piotr62 napisał(a):A czy ma ktoś jakieś tegoroczne doświadczenia?
P.
zbig99 napisał(a):piotr62 napisał(a):A czy ma ktoś jakieś tegoroczne doświadczenia?
P.
Jechałem na początku lipca z Katowic na Istrię. W sumie 980 km.Wyjechałem o 06:50 w niedzielę. Spokojna jazda tj. prędkość zgodna z przepisami. W tym 2x tankowałem, w tym przerwa na WC i posiłek tranzytowy. Podróż z ww. przerwami trwała dokładnie 10h.
Jechałem trasą: Katowice-Gorzyczki-Ostrava-Brno-Milkulov-Wieden-Graz-Lublana-Koper-Pula.
W tym roku wybrałem wariant jazdy przez całą Słowenię z winietą słoweńską. Czasowo i kilometrowo tym wariantem (jadąc na Istrię) lepiej niż pchać się na zapchane (głównie w sobotę) przejście graniczne Podlehnik/Gornji Macelj i potem murowane korki na bramkach w Zagrzebiu.
Jadąc na Istrię na przejściu granicznym Dragonja/Kastel było raptem 5 samochodów.. Jadąc z powrotem na tym samym przejściu miałem max. 10 samochodów bez korków.
Z powrotem wyjechałem też o 06:50 ale zahaczyłem o przepiękną Jaskinię Postojna, która jest ok 5 km od zjazdu z autostrady jadąc autostradą słoweńską w kier. na Lublanę. Wydatek spory jak na 4 osobową rodzinę ale przeżycia super! Zrobiłem sobie 3h przerwę w podróży ale w Katowicach byłem na 20:30.
piotr62 napisał(a):Aż dziwne, że taka cisza w tym temacie od dwóch lat.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi