Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
A jak to jest teraz z przejazdem przez stare przejście w Letenye. Bo może by doradzić naszemu koledze z Białegostoku żeby niekoniecznie jechał nad Balaton autostradami przez Węgry tylko z Bratysławy pojechał sobie od razu na południe. Czas przejazdu w googli taki sam ale ponad 100 km mniej do przejechania no winiety kupować nie trzeba.
nie wiem czy przejście nie jest teraz zamknięte dla osobówek... a to by oznaczało, że na ostatni odcinek musiałby wjechać tam na kilka km na autostradę Węgierską płatną..
z tego co pamiętam przejście to otwierane było dla osobówek od 01.06 do 30.09 - ale może to jakaś bzdura wyczytana w necie ?
tak przy okazji jak już będzie w Bratysławie to zapłaciłbym te kilka euro i śmigał przez Austrię..
Stare przejście w Letenye rzeczywiście było do tej pory otwierane dla turystów tylko w okresie wakacyjnym. Od września do czerwca - tylko dla obywateli Węgier i Chorwacji.
Wszystko się zmieniło w momencie wejścia Chorwacji do Unii - obecnie to przejście jest otwarte do ruchu turystycznego dla wszystkich obywateli UE przez cały rok.
ja po 4-krotnym pokonaniu odcinka z Bratysławy przez Węgry do Cro postanowiłem, że wystarczy i w przyszłym roku śmigamy przez Austrię i Słowenię, może coś tam ciekawego zobaczymy (jazda za dnia)