Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2013 09:43

piotr62 napisał(a):
grek napisał(a):Uwaga na remont drogi R46 między Ołomońcem a Prostejovem na ők. 11 km. Wyłączona z ruchu jest jedna nitka drogi ekspresowej. Ruch odbywa się jedną jezdnią. Nocą jedzie się wolno, ale płynnie. W dzień może być gorzej.
Mniejsze remonty sa w Austrii, ale niespecjalnie utrudniają jazdę.

Czy to w Czechach jeszcze aktualne?
W Austrii, w których miejscach? Bardziej na trasie Mikulov czy Breclav?
P.

Nieaktualne

Za to w stronę Ołomuńca są roboty drogowe na odcinku kilku kilometrów, ruch odbywa się dwujezdniowo, ale pas w stronę Ołomuńca jest zwężony

Poza tym w Poysdorf na światłach duże prawdopodobieństwo korków
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 22.07.2013 12:51

Wrócę do wątku, który był jakiś czas temu był poruszany. Czy winietka po stronie czeskiej (autostrada A1) obowiązuje już od granicy PL-CZ czy dopiero od Bohumina :?: Poza tym, jak wjadę na S1 w okolicach Siewierza, to gdzie najbliżej granicy będę mógł zatankować (LPG) :?: Mniemam, że przy nowym odcinku autostrady nie ma jeszcze stacji :?:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.07.2013 13:03

Było już i to nie raz :roll: :roll: :roll:
Do zjazdu Ostrava Rudna D1 jest za free
Zatankować najlepiej w Jastrzębiu Zdroju na rondzie (najmniej nadkładasz drogi)
Od Pyrzowic do granicy niem żadnej stacji
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 22.07.2013 13:06

Dzięki za szybką odpowiedź. Może i było....ale przekopuję te 47 stron wątku i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Jedni piszą, żeby kupować w budkach po stronie polskiej (ale cena + marża), inni że na stacji już po stronie CZ, jeszcze ktoś inny pisze że na pierwszych 1000m autostrady stoi policja czeska i sprawdza winietki....
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 22.07.2013 13:31

Spokojnie możesz jechać na Shell-a po czeskiej stronie, tam kupisz bez narzutu. Chyba że na stacji w Jastrzębiu będą mieli winiety i tak tam będziesz tankował.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 31.07.2013 12:39

Wybrałem wariant Czechy... Było szybciej ok 30 minut niż przez Słowację.. Najgorszy był 55km odcinek od expresowej drogi za Brnem do obwodnicy Wiednia (przez Mikulov).
Na całaej trasie najwięcej remontów o dziwo w Austrii... straciłem 25 minut na korki przed Grazem wracając z Chorwacji.
Ostatnio edytowano 31.07.2013 13:46 przez zbig99, łącznie edytowano 1 raz
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 31.07.2013 13:16

zbig99 napisał(a):. straciłem 25 minut na korki przed Grazm wracając z Chorwacji.

Jakiego to dnia było i o jakiej porze?
P.
Tomeksc
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomeksc » 31.07.2013 13:40

Dziś w nocy wróciłem z Cro leciałem koło Grazu ok 23 w nocy szedłem tyle ile można było - ZERO jakiegokolwiek korka :)
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 31.07.2013 13:46

piotr62 napisał(a):
zbig99 napisał(a):. straciłem 25 minut na korki przed Grazm wracając z Chorwacji.

Jakiego to dnia było i o jakiej porze?
P.

30.07.2013 (wtorek) ok. 10:30
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 04.08.2013 08:31

Ja w tym roku pierwszy raz jechałem przez Czechy, wcześniej zawsze Słowacja.
Jadąc do CRO w piątek 19.07 w okolicach południa przejazd przez Wiedeń był mocno zatłoczony. Jadąc od strony Słowacji mija się go jednak bardziej bokiem.
Natomiast wracając akurat odwrotnie - na Brno luzik natomiast przy znaki pokazywały 3km korka w okolicach lotniska, kierunek Bratysława. Także to kwestia szczęścia...
Analizując obie trasy - nie wiem jak pojadę następnym razem.:)
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 04.08.2013 13:47

01.08 wyjazd na noc. 19:15 z Tychów, kierunek Ustroń Leszna Górna Trzyniec Zilina Bratysława Eisenstadt (B50) Graz i omijanie słoweńskich autostrad MLP. Spotykam nad ranem na parkingu za Zagrzebiem miłego człowieka z Tychów (pozdrawiam jeśli czyta forum) który do mnie zagadał widząc rejestrację z tego samego miasta. Pytam jak podróż i okazuje się że jechał przez Czechy wyjazd o 20 i spotkanie o tym samym czasie na tym samym parkingu w ten sam dzień. Trasy są porównywalne czasowo i to jest kolejny na to dowód. Ja robiłem objazd autostrad słoweńskich nie wiem jak on, nie dopytałem. Trochę czasu (około 15 min) pobłądziłem przy objeździe w Trzyńcu na Żylinę bo albo nie zauważyłem znaku objazdowego w kierunku na Karpętną albo go tam nie było. W zeszłym roku jechałem przez Czechy w tym przez Słowację, jak dla mnie druga opcja zdecydowanie bardziej komfortowa. D1 do Bratysławy pusta i spokojna w nocy, sporo odblasków na osi jezdni (prawie 70% drogi) betonowe ekrany oddzielające jezdnie, więc raczej rzadko dostawałem po oczach od jadących z przeciwka i największy plus nigdzie śladu płyt betonowych :)
Dla jadących podobną opcją do mojej polecam zakup wieniety słowackiej jak i austriackiej w Svircynovcu na dawnym przejściu - cena winiety austrackiej identyczna jak w Austrii czyli 8,3 jurków.
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 09.08.2013 12:57

Rozumiem, że w nocy czy tam ok.5 rano nie będzie problemu z zakupem winietki (stacja nie będzie zamknięta) :?:
Ostatnio edytowano 09.08.2013 13:01 przez gitmar, łącznie edytowano 1 raz
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 09.08.2013 13:01

gitmar napisał(a):Mam jeszcze następujące pytanie. Jeśli wybiorę wariant słowacki, a następnie będę chciał jechać w stronę Wiednia, gdzie będę mógł nabyć austriacką winietkę :?: Czy po przekroczeniu granicy SK-A od razu jest płatna autostrada w A :?: Jeśli jadę przez Czechy, to pamiętam stację BP przed Drasenhofen. Nie wiem jak to jest od strony Słowacji...

Jechałem 5 razy wariantem słowackim ale przez Czeski Cieszyn-Cadca-Żylina.. winiety słowacką i austriacką kupowałem w 1 miejscu tj. na starym przejściu granicznym Czechy/Słowacja.... winieta austriacka był droższa tylko o 10 Eurocentów od oryginalnej... Polecam ... w tym roku jechałem przez Czechy i ze Śląska to najlepsza opcja jednak polecałbym wariant czeski (Brno-Mikulov)... ok. 0,5 h szybszy od słowackiego.
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 09.08.2013 13:04

Dzięki za szybką odpowiedź. Nie doczytałem poprzedniego posta o stacji Svircynovcu, dlatego edytowałem posta. Reasumując - bez obaw, bez względu na porę dnia/nocy mogę jechać i winietkę austriacką dostanę :?:

Myślałem o słowackim wariancie ze względu na cenę winietki (14 euro/miesiąc). A chciałem wracać trasą 86 przez Węgry - jeździłem i było ok. W stronę Chorwacji chciałbym przyspieszyć jadąc przez Austrię. Na powrocie musiałbym kupować jeszcze jedną austriacką (2 miesięczna się nie opłaca - ok.24euro). Dlatego chciałbym kupić jedną miesięczną na Słowacji i jedną 10-dniową w Austrii...
Chyba za bardzo kombinuję :P 8)
Ostatnio edytowano 09.08.2013 13:09 przez gitmar, łącznie edytowano 1 raz
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 09.08.2013 13:08

gitmar napisał(a):Dzięki za szybką odpowiedź. Nie doczytałem poprzedniego posta o stacji Svircynovcu, dlatego edytowałem posta. Reasumując - bez obaw, bez względu na porę dnia/nocy mogę jechać i winietkę austriacką dostanę :?:

Jeździłem 1 raz w sobotę ok 06:00 rano, 2 razy w piątek też ok 05-06:00 rano. 2 razy w środku tygodnia też ok 06:00 rano i za każdym razem były wienitki austriackie. 1 raz zdażyło mi się z tego co pamiętam nie było 1 miesięcznej winietki słowackiej.. Kupiłem ją na stacji benzynowej w Cadcy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies