Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 18.06.2013 06:29

Jechał juz może ktoś przez Brno?
Czy wlot do Brna i dalej do zjazdu na Mikulov korkuje się ?
Czy remont jest odczuwalny na wlocie do miasta?
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 18.06.2013 07:33

Jechałem do i z Wiednia w ubiegłym tygodniu,żadnych utrudnień nie dostrzegłem
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 18.06.2013 07:53

Koledzy mam do Was dość ważne dla mnie pytanie...

Od ponad 2 lat nie jechałem przez Czechy w drodze do Austrii. Częściej w tym kierunku jeździłem przez Słowację.
Już za 37 dni ruszamy do Chorwacji - tym razem z przystankiem w Salzburgu i jego okolicach.
Po raz pierwszy w drodze do Cro pojedziemy przez Czechy. Maps google nie pozostawia wątpliwości iż jest to najbardziej optymalna trasa (na Olomuniec, Brno i dalej na Wiedeń).

Czy jest jednak to dobra trasa dla początkującego kierowcy ? Pytam gdyż chce by znaczną część tej trasy przejechała moja żonka, która do mistrzyń kierownicy JESZCZE nie należy.

A może zamiast jechać przez Czechy lepiej będzie ruszyć na Zwardoń i słowackimi drogami dotrzeć do Wiednia i dalej na Salzburg?

Wdzięczny będę za wszelki wskazówki...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.06.2013 07:58

Droga jest prosta, dobrze oznakowana, od granicy aż za Brno masz autostradę. Od Ostravy są drogowskazy na Brno, potem już Wiedeń. Jedyny minus tej trasy to odcinek z płyt betonowych pomiędzy Olomoucem a Brnem, ale da się przeżyć :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2013 08:07

Przez Zwardoń :!: :?:
Moim zdaniem to najgorszy wariant pchać się do Bielska i Żywca

Trasa przez Brno jest dobrze oznakowana, zgadzam się w pełni z dids76
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 18.06.2013 08:44

dzięki - przypuszczenia się potwierdziły :)

HVALA VAM!
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.06.2013 08:53

cronaturki napisał(a):Już za 37 dni ruszamy do Chorwacji - tym razem z przystankiem w Salzburgu i jego okolicach.

cronaturki, możesz zdradzić, gdzie zatrzymacie się w okolicach Salzburga :?:
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 18.06.2013 09:04

Hej

kwaterkę mamy zarezerwowaną na Moosstr. w Salzburgu.

Pozdrav :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.06.2013 09:25

Dzięki. Będę przejazdem i szukam czegoś na 1 noc.
Headstar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Headstar » 18.06.2013 09:44

Jako ze jest to moj pierwszy post na forum, witam wszystkich :).

W kwestii drogi, to jesli ktos jedzie z okolic Górnego Śląska to najbardziej optymalna trasa wiedzie, w mojej opinii, przez Cieszyn, następnie Żylinę na Słowacji gdzie wjezdzamy na autostradę która konczy sie w Bratysławie, jest 3 pasmowa i ruch na niej jest bardzo mały. Pozniej to juz wiadomo, obwodnicą do Wiednia i dalej gdzie kto potrzebuje :). Kilkadziesiat razy jechalem autobusem do Włoch i przewoznicy autokarowi zawsze jezdza trasa przez Czechy, Mikulov i tamtędy wbijają się do Wiednia, kompletnie nie wiem dlaczego, przeciez ani to mniej kilometrów a droga chyba jednak gorsza.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 18.06.2013 09:53

Headstar napisał(a):Jako ze jest to moj pierwszy post na forum, witam wszystkich :).

W kwestii drogi, to jesli ktos jedzie z okolic Górnego Śląska to najbardziej optymalna trasa wiedzie, w mojej opinii, przez Cieszyn, następnie Żylinę na Słowacji gdzie wjezdzamy na autostradę która konczy sie w Bratysławie, jest 3 pasmowa i ruch na niej jest bardzo mały. Pozniej to juz wiadomo, obwodnicą do Wiednia i dalej gdzie kto potrzebuje :). Kilkadziesiat razy jechalem autobusem do Włoch i przewoznicy autokarowi zawsze jezdza trasa przez Czechy, Mikulov i tamtędy wbijają się do Wiednia, kompletnie nie wiem dlaczego, przeciez ani to mniej kilometrów a droga chyba jednak gorsza.

My z Górnego Śląska zawsze tą trasą:

trasa Żory-Trpanj

Przez Znojmo, bo wiadomo :roll: , smoki i oczywiście objazdem w Słowenii. Przez Czechy, bo chyba jednak bliżej i te autostrady w Czechach już sa coraz lepsze i szersze ;-) Zależy też skąd wyjeżdżacie, nam bliżej do Chałupek i Czech :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2013 09:59

Headstar napisał(a):Jako ze jest to moj pierwszy post na forum, witam wszystkich :).

Autokary tak jadą, bo jest mniej kilometrów i jedzie się 20 minut krócej.
Poza tym jakie wbijanie do Wiednia :?:
Jedzie się autostradą omijając ścisłe centrum
Równie dobrze można napisać o wbijaniu się do Bratysławy :roll:
Przez Bratysławę jedzie się bardzo podobnie.

Poza tym jaki brak ruchu :?:
W Bratysławie przed 8 i po południu w zwykły dzień jest spory ruch :!:
Od Trnavy jest ograniczenie do 120, a w samej Bratysławie do 80

Trasa przez Bratysławę ma plus, bo nie trzęsie na płytach koło Brna :wink:
rafales
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafales » 18.06.2013 10:04

Headstar napisał(a):W kwestii drogi, to jesli ktos jedzie z okolic Górnego Śląska to najbardziej optymalna trasa wiedzie, w mojej opinii, przez Cieszyn, następnie Żylinę na Słowacji gdzie wjezdzamy na autostradę która konczy sie w Bratysławie, jest 3 pasmowa i ruch na niej jest bardzo mały. Pozniej to juz wiadomo, obwodnicą do Wiednia i dalej gdzie kto potrzebuje :)

Mogę jedynie potwierdzić i zgodzić się z @Headstar. Trasa przez Słowację bardzo przyjemna, od Żyliny, aż po samą Chorwację.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 18.06.2013 10:07

rafales napisał(a):
Headstar napisał(a):W kwestii drogi, to jesli ktos jedzie z okolic Górnego Śląska to najbardziej optymalna trasa wiedzie, w mojej opinii, przez Cieszyn, następnie Żylinę na Słowacji gdzie wjezdzamy na autostradę która konczy sie w Bratysławie, jest 3 pasmowa i ruch na niej jest bardzo mały. Pozniej to juz wiadomo, obwodnicą do Wiednia i dalej gdzie kto potrzebuje :)

Mogę jedynie potwierdzić i zgodzić się z @Headstar. Trasa przez Słowację bardzo przyjemna, od Żyliny, aż po samą Chorwację.

Przyjemna, to każda, byle do celu ( jeszcze ddw39 ). :hut:
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 18.06.2013 10:18

Lednice napisał(a):Trasa przez Bratysławę ma plus, bo nie trzęsie na płytach koło Brna :wink:

Oj tam. :wink:
Wcale nie jest tak źle. Na odcinku Brno - Praga to się zgodzę. Tam się płyty odczuwa. Ale Ostrava - Brno jedzie się całkiem dobrze. Zresztą to samo mogę powiedzieć o Słowacji. Jechałem obiema trasami pod 2 razy i jednoznacznie nie jestem w stanie wskazać lepszej opcji. Wg mnie obie dobre :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone