Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 28.05.2011 12:36

winietki na autobane w Słowacji można kupić na trasie od granicy do wjazdu na wszystkich stacjach na tej trasie a jest ich przynajmniej kilka a ostatnia w Żylinie zaraz po skręcie w prawo na Bratysławę .Ceny w tym roku są wyższe bo 7 i 14 euro .
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 29.05.2011 05:01

Czy w Boże Ciało budki z winietami będą otwarte,a chodzi mi o budkę w Cieszynie,ostatnią drewnianą po prawej stronie u sympatycznej czeszki.
aquavita
Croentuzjasta
Czechy - Słowacja trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavita » 29.05.2011 22:42

Sprawa 1
kilka razy jechałem przez Czechy i raz Słowacja
winietkę na Czechy można kupić na stacji w Bohuminie ale trzeba pojechać za mostem prosto a nie w lewo na autostradę , obecnie jest tam nowe rondo (jadąc prosto) i sam ostatnio pobłądziłem (moja nawi nie wiedziała) po zakupie wracam w stronę Polski i przed mostem wjazd na autostradę .
Sprawa 2
Jak jechałem przez Słowację to od razu na Węgry i 86
na forum piszecie o kupnie winiet na Austrię ,
nie wiem ,proszę więc o oświecenie ,jaki sens ma wjazd do Austrii ?? czy czas przejazdu ? bo w km. jest bliżej przez Węgry ale może się mylę .
Sprawa 3
Jadę z Raciborza ,gdzie wjechać do Słowacji ? z Polski ,czy z Czech a jeśli czy można ominąć Czeską autostradę? Pytam bo choć jechałem już autostradą Słowacką do Bratysławy jakoś nie zaskoczyłem że to Słowacja
:roll: (miałem winietę ale czeską) a jak już zaskoczyłem że coś nie tak to już tylko pozostała jazda z duszą na ramieniu i wypatrywanie patrolów .
Węgierska ziemia nigdy nie była wtedy dla mnie tak wyczekiwana.....
Sprawa 4
Jadę 15 lipca do Bol ,czy może na Bol, lub do Bolu .Ale chciałbym bez bólu, więc jak ktoś ma jakieś sugestie odnośnie trasy ,promu itp proszę o info
Pozdrawiam wszystkich Cro
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 30.05.2011 07:50

pit72 napisał(a):Witam,
proszę o pomoc w ustaleniu optymalnej trasy z Katowic do Krk. Tak by było jak najbardziej rozsądnie, szybko i bez skosów. Interesuje mnie głównie droga od Grazu... do KrK , czy może lepiej przez Węgry do Krk?
pozdrawiam, Piotr

Mam ten sam problem... ale rozpatruję 2 warianty przez Słowację lub 2 przez Czechy tj.
1. Katowice-Cieszyn-Cadca-Zylina-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj (wariant bez winietki Słoweńskiej)-Zagrzeb-Krk
2. Katowice-Cieszyn-Cadca-Zylina-Graz-Maribor-Ljublana-Rijeka-Krk.
3. Przez Czechy. Katowice-Świerklany (aktualny koniec A1)-Chałupki-Brno-Breclav-Wiedeń-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj(wariant bez winietki Słoweńskiej)--Zagrzeb-Krk
4. Przez Czechy. Katowice-Świerklany (aktualny koniec A1)-Chałupki-Brno-Breclav-Wiedeń-Graz-Maribor-Ljublana-Rijeka-Krk

Jak dotąd testowałem tylko wariant nr 1.... Zastanawiam się nad modyfikacją aby uniknąc korków an trasie Czeski Cieszyn-Mosty u Jablunkwowa-Cadca być moze lepiej jednek Bielsko Biała- Żywiec-Zwardoń-Cadca... jeszcze nie wiem... Zalety.. Dojedziecie do Zyliny i potem praktycznei non stop autostradą...
Wariant 2- wariant płatny rpzez Słowenię ale unikamy korków na granicy Słoweńsko-Chorackiej od Podlehnika....

Wariant 3 i 4... Zagadka totalna.. Przez Czechy nie wiem gdzie winietki kupować by było bez zdzierczych opłat w PZMocie np.. Ponoć jedzie się przez betonową autostradę... do tego nie zbyt dobry odcinek od miejscowoście Breclav-Wiedeń
r00x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r00x » 30.05.2011 09:54

Ja w tym roku jadę Twoim wariantem 3. Winietki kupione wcześniej przez znajomych w krajach tranzytowych. Dodam tylko że za winietę czeską (10 dni) na granicy w Kudowie życzą sobie 60 zł. :/ a już po drugiej stronie 250 koron. Wcześniej dzwoniłem na stację Orlenu w Chałupkach i niestety tam winiet nie mają.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 30.05.2011 10:09

r00x napisał(a):Ja w tym roku jadę Twoim wariantem 3. Winietki kupione wcześniej przez znajomych w krajach tranzytowych. Dodam tylko że za winietę czeską (10 dni) na granicy w Kudowie życzą sobie 60 zł. :/ a już po drugiej stronie 250 koron. Wcześniej dzwoniłem na stację Orlenu w Chałupkach i niestety tam winiet nie mają.

Spojrzyj tutaj:

http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html

Winietka na Czechy ale na 1 miesiąc... kosztuje w Czechach 350 KCs.. w PZMOcie 72,0 PLN czyli o 25% drożej !!!

Winietka na Austrię ksoztuje w oryginale 7,9 Eur na 10 dni w PZMocie aż 45 PLN czyli aż o 42 % więcej niż na stacji bezynowej np w Austrii.
Winietak austriacka na granicy Czesko-Słowackiej przed Cadcą koszuje 8 Eur czyli tylko o 1,26 % więcej od oryginalnej ceny...

PZMOT !!! do szkalowania i tępienia... proszę!!! Tak za obdzieranie rodaków z kasy!!!
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 02.06.2011 13:32

zbig99 napisał(a):PZMOT !!! do szkalowania i tępienia... proszę!!! Tak za obdzieranie rodaków z kasy!!!

Po co się tym podniecać? Jeśli liczy się dla Ciebie każdy grosz (tudzież czujesz się walony przez narzuty), kupujesz po drodze. A jeżeli za cenę kilkudziesięciu (łącznie) złotych masz święty spokój i kilka przystanków mniej, też dobrze.

Ja tam się cieszę, że mam możliwość zakupu winiet w biurze PZMotu w moim mieście. To coś jakby odwrócony odbiór osobisty 8)
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 02.06.2011 13:49

Na granicy austryjacko - słoweńskiej można spokojnie kupić winietkę - w jedną i drugą stronę. Czeską kupuje zawsze w Czechach.

Wariant nr 2 jest być może najszybszy i bez problemowy.

Jako alternatywę rozważył bym wariant nr 4.

Pozdrawiam
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 02.06.2011 19:45

Taurus,walisz w tym roku do Grecji,czy zmiana planów.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 02.06.2011 20:52

mireks napisał(a):Taurus,walisz w tym roku do Grecji,czy zmiana planów.

W tym roku ponownie Grecja - wracam na Lefkadę. :)

Ale planuję powrót w okolice Splitu - na razie bliżej nie określone ;)

Pozdrawiam
zbig99
Croentuzjasta
Re: Czechy - Słowacja trasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 15.06.2011 21:51

aquavita napisał(a):Sprawa 1
Jak jechałem przez Słowację to od razu na Węgry i 86
na forum piszecie o kupnie winiet na Austrię ,

Przez Węgry... nie myślałem w sumie ale czy chodzi o bezpłatny odcinek przez Węgry drogą E65 przez Szobathely?? GPS podaje czas przejazdu dłuższy o ok. 1 godzinę w stosunku do wariantu Austria-Słowenia..

Z Bratysławy pewnie kręcisz na Budapest ale tam pewnie winetke trzeba kupic??/ a moze uda się ominac płatne odcinki?

Trasa przez Słowację-Węgry-Chorwacja faktycznie jest krótsza ale o ok 45km...
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 11.07.2011 10:59

zbig99 napisał(a):
pit72 napisał(a):Witam,
proszę o pomoc w ustaleniu optymalnej trasy z Katowic do Krk. Tak by było jak najbardziej rozsądnie, szybko i bez skosów. Interesuje mnie głównie droga od Grazu... do KrK , czy może lepiej przez Węgry do Krk?
pozdrawiam, Piotr

Mam ten sam problem... ale rozpatruję 2 warianty przez Słowację lub 2 przez Czechy tj.
1. Katowice-Cieszyn-Cadca-Zylina-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj (wariant bez winietki Słoweńskiej)-Zagrzeb-Krk

Wybrałem ostatecznie wariant 1.
Czas przejazdu TAM - 13:50h jednak straciłem 2h w korku na granicy Słowenia/Chorwacja... wyjazd w sobotę 25.06.11 w sobotę rano o 04:40...

Czas przejazdu Z POWROTEM - 11,5 h jednak wyjazd wariantem na noc w piątek o 19:30 z wyspy KRK (musiałem być w sobotę rano w Polsce)w dn. 08.07.11 dla porówania na tej samej granicy Słowenia/Chorwacja straciłem już tylko 3 minuty ...
th_omas
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) th_omas » 14.07.2011 11:13

Marsallah napisał(a):Po co się tym podniecać? Jeśli liczy się dla Ciebie każdy grosz (tudzież czujesz się walony przez narzuty), kupujesz po drodze. A jeżeli za cenę kilkudziesięciu (łącznie) złotych masz święty spokój i kilka przystanków mniej, też dobrze.

Ja tez uważam że to ździerstwo - na Słowacji winietę można kupić zaraz za granicą w Zwardoniu (jest przyjemny sklepik z korbaczkami ;p) a przerwy w podróży są wręcz wskazane - w zeszłym roku jechałem właśnie przez Słowację - winietka warta jest zapłaty, autostrada "iście zachodnio-europejska" - podróż nocą przyjemna, brak korków, bezpieczne i przyjemne prędkości autostradowe często i gęsto 140 na liczniku - a instytucja która ma służyć właśnie kierowcom i podróżującym zawyża ceny winiet i to dosyć drastycznie.
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 14.07.2011 13:49

Jedziemy we wrześniu do Chorwacji (Rabac/Labin) z Poznania ktoś może polecić jakąś optymalną trasę może da się ominąć jakieś winietki lub skorzystać z darmowej autostrady ?
fleischman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleischman » 14.07.2011 14:06

Kejter napisał(a):Jedziemy we wrześniu do Chorwacji (Rabac/Labin) z Poznania ktoś może polecić jakąś optymalną trasę może da się ominąć jakieś winietki lub skorzystać z darmowej autostrady ?

Jest takie magiczne miejsce na forum...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone