Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bosek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosek1 » 22.08.2012 21:52

ten zjazd nr 226 na Mureck to jaki to jest kilometr mniej więcej ?
lewymokiem
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lewymokiem » 23.08.2012 06:49

Oczywiście chodziło mi o Bratysławę :D
Dziękuję wszystkim za opinie, trasę delikatnie zmodyfikowałem zgodnie z sugestią użytkownika romuald22, teraz jest chyba idealnie.
Wklejam, może się komuś przyda: http://goo.gl/maps/fksRA

Pozdrawiam!
bravo1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bravo1 » 23.08.2012 07:18

Ostatnio jeździłem do Chr. przez Czechy. Trasa szybka, ale nudna. W niedzielę jadę przez Słowację (Zwardoń - Bratysława). Na pewno będzie ciekawiej, może trochę dłużej, ale w końcu są wakacje.
oklaski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oklaski » 23.08.2012 12:03

dids76 napisał(a):Jest to NIEPŁATNY odcinek.

Wspaniale :)
Dzieki. Jutro wyjazd!
pela_rgonia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pela_rgonia » 17.09.2012 09:27

Proszę o skontrolowanie mojej trasy. Zawsze jeździliśmy przez Węgry 86, ale ponieważ otworzyli kawałek A1 spróbujemy szybszej i droższej trasy przez Austrię:
Wyjazd z okolic Zawiercia
DK1 Siewierz - Podwarpie- S1 Pyrzowice- A1 do końca- Wodzisław Śląski - DK 78 Chałupki - Bohumin (zakup winety na Czechy i Austrię w Shellu) -Olomouc- Brno- Mikulov-Wiedeń - Graz- Mureck-Lenart- Ptuj-Maceli -Zagrzeb- Makarska.
Damy radę w 12 godzin?
Wyjazd 18/19 września, po północy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.09.2012 09:33

Zamiast Mikulova proponuję Breclav-Reintal-Wilfersdorf (winiety A).
Z czystym sumieniem mogę Ci powiedzieć, że raczej powinniście dojechać, jeżeli nie będzie stali w korku np. w Omisiu.
Czas dla jazdy zgodnie z przepisami.
zorinka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zorinka » 17.09.2012 09:35

Niestety może byc ciężko. Co do zakupu winiet w Bohuminie to ładnie się wycwanili. Już któryś raz z kolei zdarzyło się, że nie mieli winiety miesięcznej tylko 10-dniową. Wiadomo więcej wtedy zarobią. Nie wiem czy to przypadek czy specjalnie.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.09.2012 09:47

FUX-ie, podczas powrotu przetestowałem trasę na Breclav (zdecydowałem 100m przed zjazdem na Reintal, taki spontan ;) ). Powiem tak, w porównaniu z Mikulovem po stronie Austriackiej jest rewelacja (co mnie zadziwiło), natomiast po Czeskiej lepiej przez Mikulov. Już nie chodzi o autostradę, bo mnie betonowe płyty nie przeszkadzają, ale o sam przejazd przez Breclav. Jadąc w nocy jest OK, ale w dzień może być trochę stania na światłach. W przyszłym roku chyba też zdecyduję dopiero na trasie ;) :)
pela_rgonia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pela_rgonia » 17.09.2012 09:51

Pojedziemy w nocy, więc może ten Mikulov jakoś damy radę zdzierżyć. Zaraz za granicą austriacką zaczyna się autostrada?
Wineta wystarczy 10 dniowa, bo 28 wyjeżdzamy z Chorwacji
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.09.2012 10:05

Autostrada w Austrii zaczyna się jakieś 30km za granicą. Winietę spokojnie zdążysz kupić (np. OMV w Wilfersdorf). Z Zawiercia 12 godzin jest do zrobienia (z Raciborza w ubiegłym roku jechałem 11 godzin), wszystko zależy od ilości postojów i prędkości.
pela_rgonia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pela_rgonia » 17.09.2012 10:09

dzięki. Idę się pakować :D :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.09.2012 11:37

dids76 napisał(a):FUX-ie, podczas powrotu przetestowałem trasę na Breclav (zdecydowałem 100m przed zjazdem na Reintal, taki spontan ;) ). Powiem tak, w porównaniu z Mikulovem po stronie Austriackiej jest rewelacja (co mnie zadziwiło), natomiast po Czeskiej lepiej przez Mikulov. Już nie chodzi o autostradę, bo mnie betonowe płyty nie przeszkadzają, ale o sam przejazd przez Breclav. Jadąc w nocy jest OK, ale w dzień może być trochę stania na światłach. W przyszłym roku chyba też zdecyduję dopiero na trasie ;) :)

Najczęściej przejeżdżam Breclav w dzień i tragedii nie ma. Raz było łyso, ponieważ akurat oznakowania poziome malowali.
Baton605
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baton605 » 18.09.2012 17:13

W drodze powrotnej za OMV w Wilfersdorf-ie zaczyna się objazd trasy do Mikulov-a. Prowadzi on na Breclav, a kończy się ok 10 km od miasta - odbicie w lewo.
Wczoraj wracałem przez Breclav - ok. 20 przejazd bez żadnych korków.
"Betonka" trochę jest upierdliwa, ale na lewym pasie przy 140 idzie ją pokonać. Tak samo zresztą wygląda autostrada z Brna w stronę Polski :):).
W tamtą stronę chciałem z premedytacją jechać przez Breclav, ale na rozkopach w Brnie się zamotałem i wyjechałem na Mikulov :):):).
Następnym razem najpewniej będzie raz tak raz owak :):):)
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 20.09.2012 04:32

Czy w Cieszynie około 3-4 w nocy kupię winietkę na Czechy i Austrię.
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 22.09.2012 21:46

mireks napisał(a):Czy w Cieszynie około 3-4 w nocy kupię winietkę na Czechy i Austrię.

Powinieneś kupić bo przejście jest czynne całą dobę. Ja w zeszłym roku, właśnie tam kupiłem od razu na czechy i austrię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone