Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 20.08.2012 18:32

maniusc napisał(a):Witam
Wczoraj jechałem z Łodzi do CRO przez CZECHY!

Jechałem GIERKÓWKĄ, za Siewierzem w prawo w e-SKĘ parę kilometrów, potem płynnie w A1 i tak do jej końca (kilka kilometrów przed Wodzisławiem), później Wodzisław, Chałupki i płynnie w czeską autostradę.
Później za Brnem troszkę słabo, ale ogólnie może być.
Dla mnie OK

A1 jest już w 100% autostradą bez żadnych ograniczeń, robót drogowych, wylewania warstwy ścieralnej itp.?

Gdzie polecasz kupić winietę na Czechy, zaraz po przekroczeniu granicy, w nocy da radę?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.08.2012 20:57

A1 od Pyrzowic do Świerklan jest w 100% autostradą, jedynie brak stacji paliw. Winietę możesz kupić już w Czechach, na autostradzie D1 jakieś 2km od wjazdu jest stacja Shell.
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 20.08.2012 21:21

Dzięki za info. Rozumiem że S1 od Podwarpia do Pyrzowic też jest w pełni oddana (pewnie jako ekspresówka)? Stacja Shella jest już na czeskiej autostradzie, nie ryzykuję mandatem jadąc ten kawałek bez winiety?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.08.2012 21:26

W Czechach płatna autostrada zaczyna sie od zjazdu Ostrava Rudna, więc kilka kilometrów dalej.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.08.2012 21:49

teofil napisał(a):Dzięki za info. Rozumiem że S1 od Podwarpia do Pyrzowic też jest w pełni oddana (pewnie jako ekspresówka)?

Powiedzmy...

Jest przejezdna, chociaż do "w pełni oddanej ekspresówki" trochę jej brakuje :wink:
teofil
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teofil » 20.08.2012 21:59

Dzięki Panowie. W zeszłym roku jechałem przez Słowację, wszystko ekstra tylko od B-B do Żyliny trochę ciasno dlatego w tym roku przez Czechy.
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 21.08.2012 20:42

W piątek rano ruszam z Krakowa na Zwardoń. Przeważnie jeżdżę Sułkowice-Sucha-Żywiec ale już mi się trochę nudzi i zastanawiam się nad jazdą do Andrychowa o potem na Żywiec. Jechał ktoś ostatnio tamtędy, jakieś utrudnienia?
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 21.08.2012 22:39

sandomingo napisał(a):... jakieś utrudnienia?

Ano są tuż przed samym Żywcem. Droga 946 (tutaj Krakowska)jest całkowicie zamknięta. Jadąc od strony Zwardonia w kierunku Krakowa objazdy kierują na Bielsko-Białą, Kozy, Kęty. Nie wiem jak to wygląda z drugiej strony. Oczywiście w samym Żywcu da się to ominąć lokalnymi drogami nie nadkładając wiele. Trzeba za Oczkowem skręcić w lewo w ulicę Moszczanicką. Jeśli nie zniechęciłem to jak to sobie powiększysz w google maps to będziesz miał jasność.
Zerknij też TU.
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 22.08.2012 06:30

Dzięki za informację.Pomimo utrudnień spróbuję przejechać:)
W artykule który mi podesłałeś jest napisane, że dla osobówek objazd prowadzi "ulicami Żywca". Czy to jest ta wspomniana przez Ciebie droga Moszczanicka-Komonieckiego czy też samemu trzeba "szukać" takiego przejazdu?
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.08.2012 08:35

sandomingo napisał(a):...
W artykule który mi podesłałeś jest napisane, że dla osobówek objazd prowadzi "ulicami Żywca". Czy to jest ta wspomniana przez Ciebie droga Moszczanicka-Komonieckiego czy też samemu trzeba "szukać" takiego przejazdu?

Tak. To jest właśnie ta droga. W linku który Ci podałem jest mapka. Na niej linią niebieską narysowany jest objazd.
Szerokiej drogi.
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 22.08.2012 08:50

Ok, dzięki raz jeszcze
lewymokiem
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lewymokiem » 22.08.2012 10:49

Witam szanownych forumowiczów!

02.09.2012 wyruszamy z Katowic do Primosten (pierwszy raz jedziemy do Chorwacji). W związku z tym zwracam się z prośbą o ocenę wyznaczonej przeze mnie trasy. Trasę wyznaczyłem na podstawie wielu cennych informacji znajdujących się na forum, biegnie ona przez Słowację, Węgry (droga nr 86) oraz Słowenię (ominięcie autostrady).
Trasa: http://goo.gl/maps/t0lZh

Mimo wielu cennych informacji, które znalazłem na forum, mam co do ww. trasy drobne wątpliwości:
- czy do Żiliny lepiej pojechać tak, jak jest to obecnie zaznaczone (planujemy wyruszyć około godziny 18 tak, żeby zajechać na miejsce między godziną 9 a 11) czy może lepiej przez BB - Cieszyn - Trinec - Ćadca?
- czy poprawnie zaznaczyłem zjazd z autostrady za Ostrawą w Słowacji i wjazd na drogę 86 na Węgrzech (czy na 100% biegnie ona przez drogi darmowe dla samochodów osobowych)?
- czy poprawnie zaznaczyłem objazd autostrady w Słowenii?
- czy trasa wyznaczona od przejścia granicznego Słowenia/Chorwacja do wjazdu na autostradę w Zagrzebiu jest optymalna czy może warto coś tam jeszcze zmodyfikować?

Będę wdzieczny za wszelkie opinie i wskazówki bardziej doświadczonych forumowiczów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.08.2012 11:44

lewymokiem napisał(a):
Mimo wielu cennych informacji, które znalazłem na forum, mam co do ww. trasy drobne wątpliwości:
- czy do Żiliny lepiej pojechać tak, jak jest to obecnie zaznaczone (planujemy wyruszyć około godziny 18 tak, żeby zajechać na miejsce między godziną 9 a 11) czy może lepiej przez BB - Cieszyn - Trinec - Ćadca?

Moim zdaniem lepiej przez Cieszyn, chociaż wieczorem to nie ma tak dużego znaczenia.

- czy poprawnie zaznaczyłem zjazd z autostrady za Ostrawą w Słowacji i wjazd na drogę 86 na Węgrzech (czy na 100% biegnie ona przez drogi darmowe dla samochodów osobowych)?

Dobrze :D

- czy poprawnie zaznaczyłem objazd autostrady w Słowenii?

Tyż dobrze :D
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 22.08.2012 14:00

Ostrava w Słowacji? ;)
oklaski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oklaski » 22.08.2012 14:29

Czesc
Wybieram sie z rodzinka do Dubrownika, wyruszamy w piatek z noclegiem w Wiedniu. Poczatek Warszawa

Wymyslilem taka trase:

Dzien pierwszy

Warszawa-Lodz trasa A2,(slyszalem ze katowicka w remoncie)
Lodz - Piotrkow Tryb - Bielsko-Biala trasa 1
Bielsko-Biala-Zwardon - przejscie graniczne
Cadca-Zilina -Bratyslawa-Wieden

Dzien drugi

Wieden-Graz-Maribor-Zagrzeb - wybrzezem do Dubrownika

Trasa ma byc jak najbardziej komfortowa, najlepiej autostradami.

Moze byc? Czy jednak lepiej przez Czechy?

Pozdrowienia
Maciek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone