Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.08.2012 07:23

kodens79 napisał(a):Dids-pojedziesz to się przekonasz zwężki są i pofalowania też .Wracałem w Poniedziałek w Ostrawy a jechałem aż od Svinova było czuć .
W zeszłym roku z tego co pamiętam to doszukano się uchybień po wybudowaniu D1 i wiele usterek.

http://img2.ct24.cz/cache/616x347/artic ... 1326457862

Obadam za tydzień ;)
Na razie sprawdzam cały czas tę stronkę:
http://mapa.dopravniinfo.cz/Default.aspx
I żadnych info o utrudnieniach niema.
bosek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosek1 » 16.08.2012 11:39

a miał ktoś kiedyś kontrole w Czechach ? ja jeżdżę w okolice Brna kilka razy w roku i jeszcze nigdy tej przyjemności nie miałem. Czy da się z nimi dogadać jak będą widzieli że winieta będzie ważna dopiero za 1-2 godziny ? :)
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 17.08.2012 10:46

Bez pokuty wątpie. Wyjedz lepiej te 2h później. W innym wypadku przejazd na tzw. farta.
deny1974
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) deny1974 » 17.08.2012 11:21

Pytanie moje jest następujące.
Czy z B. Białej jest już oddana droga ekspresowa na Zwardoń i jak dalej po słowackiej stronie do autostrady na Bratysławę.
Dzięki. Pozdrawiam.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.08.2012 12:58

deny1974 napisał(a):Pytanie moje jest następujące.
Czy z B. Białej jest już oddana droga ekspresowa na Zwardoń i jak dalej po słowackiej stronie do autostrady na Bratysławę.
Dzięki. Pozdrawiam.

Nie jest oddana i pewnie prędko nie będzie, chociaż prace cały czas trwają i kawałki ekspresówki już są.

Po słowackiej stronie autostrada od Żyliny do granicy jest planowana w ciągu najbliższych 7-8 lat, ale prac na razie nie widać. Póki co jest to zwykła droga krajowa.

Moim zdaniem przez Cieszyn dojedziesz znacznie szybciej i wygodniej.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 18.08.2012 18:03

Raul73 napisał(a):
Dzięki. Pozdrawiam.

Nie jest oddana i pewnie prędko nie będzie, chociaż prace cały czas trwają i kawałki ekspresówki już są.

Po słowackiej stronie autostrada od Żyliny do granicy jest planowana w ciągu najbliższych 7-8 lat, ale prac na razie nie widać. Póki co jest to zwykła droga krajowa.

Moim zdaniem przez Cieszyn dojedziesz znacznie szybciej i wygodniej.

Kolego, w ub.roku spróbowaliśmy tego z kolegą tzn. skaskowaliśmy liczniki i rozdzieliliśmy się przed B.B., on skręcił w prawo na Cieszyn, ja pojechałem prosto na Zwardoń. Spotkaliśmy się w Zilinie na stacji paliw Shell, gdzie kupowaliśmy winietki. Ja zrobiłem 98km w 1h40min. a on zrobił do stacji 110km. i był 8min. po mnie, więc może i wygodniej przez Cieszyn, bo więcej dwupasmówki, ale na pewno nie szybciej. Dlatego w tym roku jechałem na Zwardoń. Pozdrav. PS. Z domu wyjeżdżaliśmy o 22, więc w B.B. byliśmy nad ranem, przed 5-tą, więc w dzień może być inaczej.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 18.08.2012 20:33

A ja wybrałem dziś CZECHY i było OK.
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 18.08.2012 21:02

Dzięki. Pozdrawiam.

Czołem. Expresówka nr 69 b-b > żywiec podobno będzie gotowa w przyszłym roku. Potem odcinek 10 km na wysokości milówka gdzie trzeba jechać przez miasto i dalej express do granicy slo. Potem do żyliny trasa jednopasmowa czyli standard.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 19.08.2012 06:33

Witam
Wczoraj jechałem z Łodzi do CRO przez CZECHY!

Jechałem GIERKÓWKĄ, za Siewierzem w prawo w e-SKĘ parę kilometrów, potem płynnie w A1 i tak do jej końca (kilka kilometrów przed Wodzisławiem), później Wodzisław, Chałupki i płynnie w czeską autostradę.
Później za Brnem troszkę słabo, ale ogólnie może być.
Dla mnie OK
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.08.2012 06:38

I co w końcu wybrałeś, Mikulov czy Breclav? ;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.08.2012 07:38

Jeżeli słabo, to Mikulov... :lol:
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 19.08.2012 07:41

dids76 napisał(a):I co w końcu wybrałeś, Mikulov czy Breclav? ;)

Wybrałem tak jak TY MIKULOV.
Nie ma dramatu :)
deny1974
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) deny1974 » 19.08.2012 08:43

Dzięki wszystkim za odpowiedź dot. drogi B. Biała-Zwardoń.
reso33
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) reso33 » 20.08.2012 15:37

Moi drodzy, czytam te wszystkie posty i głowa mi spuchła :(
Czy mógłby mi ktos doradzic jaka trase wybrac jadac z Warszawy ?
Generalnie celem jest Dubrownik ale po drodze chcialbym jechac przez Słowację, zanocowac na Wegrzech, potem BiH i miejsce docelowe.
Bede wdzieczny za wszystkie wskazówki co i jak
sandr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandr » 20.08.2012 18:14

Witam, również za niedługo wyjeżdżamy w okolice Dubrownika (startujemy z Wałbrzycha), sprawdzona przez nas w ubiegłych latach trasa wygląda następująco:
I dzień: Wałbrzych -> Ołomuniec -> Brno -> Bratysława -> Budapeszt -> Balatonlelle (nocleg w pensjonacie prowadzonym przez polskojęzycznego Węgra)
II dzień: Balatonlelle -> Zagrzeb ->... Dubrownik

pozdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone