Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kardek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kardek » 11.08.2012 21:11

maniusc napisał(a):TO JA JUŻ NIE WIEM...
Jedę za tydzień i nie wiem, przez CZ, czy przez SŁ ?

Słowacja Słowacja byle do Żyliny potem juz tylko autoastrada ( na cro jechałem na cieszyn i zyline powrót żylina zwardoń i ta druga opcja to porażka)
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 11.08.2012 21:42

Ja trochę po UE latam i na wakacje przez CZ poleciałem potem A, SLO(objazd)Jak Polskę wytrzymasz to potem z górki :papa:
dzubaberez
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzubaberez » 11.08.2012 21:53

ja już 4 rok z rzędu jade Katowice Leszna góra Żylina Bratysława potem Węgry m1 i m7 (raz sobie chciałem skrócić 81 i porażka , i w drodze powrotnej sprawdziłem ile zaoszczędziłem jechałem w nocy zero oszczędności czasowych wyszło )i dalej cro i ciovo wiem ze dalej ale mam wakacje a 200 czy 300 więcej to nie taka wielka różnica w kieszeni a spokój w głowie .
Wracając do 81 to wąska droga las co chwile w nocy jakieś zwierzaki łażą i te wsie i ograniczenia w pon tez jadę jak zawsze tylko nie wiem czy gdzieś jakieś remonty są jak tak to dajcie znać
hatatitla
Odkrywca
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 12.08.2012 10:42

zbig99 napisał(a):
bartekmk napisał(a):i jak przez tą słowacje, autostrada ok? ja myślałem zeby jechac przez zwardoń a reszta bez zmian.

Na odcinku Cz.Cieszyn-Mosty u. Jablunkowa-Cadca-Żylina bez remontów i ograniczeń.
Jadąc z Katowic wybieram jak zwykle trase Mikołów-Żory-Pruchna... w ten sposób omijacie aktualne miejscowe remonty na trasie Tychy-Bielsko-Biała....
Mozna też alternatywnie jechać autostradą A4 z Katowice i w Gliwicach Sośnica zjechać na A1 i potem w Żorach dojechać do trasy jw. jest dalej o ok 15km jednak pewnie ciut szybciej.

Jeśli oddadzą ostatni odcinek A1 ze Świerklan do Gorzyczek to na 99% pojadę na Czechy. (pierwszy raz od 12 lat :) ).. ten nieszczęsny most w Mszanej ma być ponoć uruchomiony dopiero w 2014 roku... :?

Jeśli to co piszesz, potwierdzi się, to jest to super zła informacja. Akurat w ramach relaksu przejechałem się wczoraj na rowerze do łazisk to jest jakieś 5 km na południe od felernego mostu w mszanie. Tam jest ostatni węzeł w pl gdzie można włączyć się do ruchu. Wszystko zrobione na wysoki połysk. Autostrada robi duże wrażenie tylko żal d.... ściska że, nie ma szans na korzystanie z niej. :evil:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 12.08.2012 11:10

dzubaberez napisał(a):Wracając do 81 to wąska droga las co chwile w nocy jakieś zwierzaki łażą i te wsie i ograniczenia w pon tez jadę jak zawsze tylko nie wiem czy gdzieś jakieś remonty są jak tak to dajcie znać

Węgierska 81 to wąska droga :?: :?: 8O 8O

Jechałem tamtędy w ubiegłym roku i była to normalna droga krajowa - niemożliwe, żeby ją zwęzili od tamtej pory! :D

Zwierzątek żadnych nie zauważyłem, ruch znikomy, nawierzchnia bardzo dobra, bo ledwie kilkuletni asfalt - bardzo miły i szybki skrót.
wojtek2804
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek2804 » 12.08.2012 11:26

Zgadzam się całkowicie droga 81 to bardzo fajny skrót. Jechałem w zeszłym roku i nie było żadnych problemów ( zwierząt, remontów, dziur, policji,radarów) Jeśli chodzi o mnie to do HR tylko Czechy (wyjazd z Cieszyna), Słowacja, Węgry. Jest troszkę dalej ale za to bardzo spokojnie i pusto na drogach.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 12.08.2012 20:58

hrupek666 napisał(a):Ja trochę po UE latam i na wakacje przez CZ poleciałem potem A, SLO(objazd)Jak Polskę wytrzymasz to potem z górki :papa:

A jak autostrada w Czechach?
i jak potem z Mikulova do Wiednia?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.08.2012 21:28

Przed Brnem trochę płyt betonowych (ok 30km). Od Mikulova do Schrick masz zwykła drogę potem zaczyna się autostrada.
aquavita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavita » 12.08.2012 21:37

Witam
za 3 dni wyjazd ,,PAG
Plan trasy Chałupki, Brno, Bratysława , Węgry 86 itd.
winieta czeska i słowacka
Zastanawiam się jednak czy z Chałupek nie dojechać do autostrady słowackiej (w miejscowości Bytca)i tylko tam zapłacić winietkę , no i sama autostrada słowacka chyba fajniejsza .
Moja jedyna wątpliwość przejazd przez Czechy , czy jest dobry przejazd drogami nie płatnymi ?
może ktoś jechał i przetestował .
Drugie pytanie może nie ten dział ale piszę hurtowo
lepiej na Pag autostradą do końca i paski most ,czy promem w Priznie , czytałem na forum że z autostrady do promu ,kilka godzin jazdy i pomimo że sporo bliżej może nie warto?
Pozdrawiam :papa:
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 12.08.2012 21:40

dids76 napisał(a):Przed Brnem trochę płyt betonowych (ok 30km). Od Mikulova do Schrick masz zwykła drogę potem zaczyna się autostrada.

OK
...ale z Brna jechać na Mikulov i później na Schrick, czy na Breclav (autostradą nr 2) i przed Słowacją odbić na Schrick?
balcerek12
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) balcerek12 » 12.08.2012 21:46

Wiem, wiem, temat wałkowany, ale 19/20.08 wybieram się w okolice Baski Vody / Breli itp, generalnie w ciemno na ok tydzień,1,5. Miejscem wylotu jest Warszawa, i o to miasto konkretnie chciałbym spytać, którędy jeździcie??? Mam 3 trasy i nie wiem, którą wybrać. Z tego co wyczytałem to najczęściej jeździcie przez: Cieszyn, Brno, Graz, mijanka autostrady w SLO i Zagrzeb.... tego się trzymać? Wyjazd ok godz 18
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.08.2012 21:47

maniusc napisał(a):
dids76 napisał(a):Przed Brnem trochę płyt betonowych (ok 30km). Od Mikulova do Schrick masz zwykła drogę potem zaczyna się autostrada.

OK
...ale z Brna jechać na Mikulov i później na Schrick, czy na Breclav (autostradą nr 2) i przed Słowacją odbić na Schrick?

Tu już Twój wybór ;) Można jechać na Mikulov ( ja tak jeżdżę), można D2 do Breclav, potem na Reintal. Różnica czasu przejazdu na obu trasach jest niewielka .
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 12.08.2012 21:50

...ale chyba przez Breclav więcej po autostradzie?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.08.2012 21:51

balcerek12 napisał(a):Wiem, wiem, temat wałkowany, ale 19/20.08 wybieram się w okolice Baski Vody / Breli itp, generalnie w ciemno na ok tydzień,1,5. Miejscem wylotu jest Warszawa, i o to miasto konkretnie chciałbym spytać, którędy jeździcie??? Mam 3 trasy i nie wiem, którą wybrać. Z tego co wyczytałem to najczęściej jeździcie przez: Cieszyn, Brno, Graz, mijanka autostrady w SLO i Zagrzeb.... tego się trzymać? Wyjazd ok godz 18

Zmieniłbym Cieszyn na Chałupki ;)
Najlepiej tak: na DK1 za Siewierzem w m.Podwarpie zjedź na S1 kierunek Pyrzowice, tam na A1 i jedziesz nią do końca. Na końcu A1 kierunek Wodzisław Śląski i tam na DK78 do przejścia w Chałupkach. 2km za przejściem zaczyna się autostrada.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.08.2012 21:52

maniusc napisał(a):...ale chyba przez Breclav więcej po autostradzie?

Więcej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone