Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 19.07.2012 15:05

bartekmk napisał(a):i jak przez tą słowacje, autostrada ok? ja myślałem zeby jechac przez zwardoń a reszta bez zmian.

Też tak jadę (przez Zwardoń a potem "autostradą ok", jedynie "reszta" jest do zmiany bo jadę M1-M7 przez Węgry. To mój "pierwszy raz" tą trasą, jadę w najbardziej zatłoczony na drodze weekend 3-5.08 i chcę uniknąć korków na granicy SLO-CRO.
bartekmk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekmk » 19.07.2012 15:07

ok, czyli tym razem trasa przez słowacje i austrie.

raz jechalem przez wegry, przy probie przejechania 86 zerwała sie taka burza i wiatr ze drzewa lezaly na ziemi, w zwiazku z czym musialem nadrobic ponad 100km, kupic winiete ktorej nie potrzebowalem i stracic 3 godziny. dlatego przez wegry nie chce juz jechac.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 19.07.2012 15:36

bartekmk napisał(a):ok, czyli tym razem trasa przez słowacje i austrie.

raz jechalem przez wegry, przy probie przejechania 86 zerwała sie taka burza i wiatr ze drzewa lezaly na ziemi, w zwiazku z czym musialem nadrobic ponad 100km, kupic winiete ktorej nie potrzebowalem i stracic 3 godziny. dlatego przez wegry nie chce juz jechac.

Dlatego jadę przez Węgry M1 i M7 bo na autostradzie prawdopodobieństwo leżącego drzewa jest minimalne :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.07.2012 17:10

podszywacz napisał(a):Dlatego jadę przez Węgry M1 i M7 bo na autostradzie prawdopodobieństwo leżącego drzewa jest minimalne :wink:

I prawdopodobieństwo korków na granicy w Letenye zerowe!

W porównaniu z raczej 100-procentową pewnościa korków weekendowych na granicy SLO-HR w Macelj.

Tylko tak lekko zasugeruję: jeśli M1 i M7 to polecam skrót przez drogę nr 81 (Gyor-Shekesfehervar). Trasa fajna i pusta, a kilometrowo sporo się zaoszczędza.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 19.07.2012 19:15

Raul73 napisał(a):Tylko tak lekko zasugeruję: jeśli M1 i M7 to polecam skrót przez drogę nr 81 (Gyor-Shekesfehervar). Trasa fajna i pusta, a kilometrowo sporo się zaoszczędza.

Też o tym myślałem, patrząc na wyrysowaną zaplanowaną trasę teoretycznie bezsensem jest "esować" od Bratysławy aż do Budapesztu, wiem że nadrabia się kilkadziesiąt kilometrów jadąc do obwodnicy Budapesztu, jednak omijając drogę 81 unika się zwykłej drogi na której możemy trafić remont, korek, wypadek, wspomnianą burzę i zwalone drzewa, patrol z suszarką. Druga sprawa to jeżeli na google maps się wytyczy trasę powiedzmy z Bratysławy do Balatonu, program najszybszą trasę wyznacza cały czas autostradą. Jeżeli wyznaczymy punkt pośredni na drodze 81, trasa kilometrowo skróci się, czasowo już nie. A jak wiadomo wyższą średnią prędkość można wykręcić na autostradzie niż na drodze lokalnej. Sprawa do zastanowienia się.
zbrzoza
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbrzoza » 19.07.2012 21:54

Witam na pokładzie. Wybieram sie z Krakowa do Zagrzebia. W okolicach Budapesztu powinienem zatankować LPG. Może doradzicie gdzie będzie taniej w Budapeszcie i czy poza nim. Z góry dziękuję za Wasze uwagi.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.07.2012 01:46

zbrzoza napisał(a):Witam na pokładzie. Wybieram sie z Krakowa do Zagrzebia. W okolicach Budapesztu powinienem zatankować LPG. Może doradzicie gdzie będzie taniej w Budapeszcie i czy poza nim. Z góry dziękuję za Wasze uwagi.

Ani tu, ani tu. Spróbuj tak wykombinować, żeby zatankowac przed granicą węgierską i za nią. Na Węgrzech jest najdroższy gaz w Europie! Już bardziej się opłaca przejechać kawałek na polskiej benzynie, jeśli gazu nie starczy.

W Chorwacji to nie problem, bo na samej granicy w Gorican jest INA z LPG.
A na Słowacji - zależy, którędy będziesz jechał.
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 20.07.2012 09:35

bartekmk napisał(a):i jak przez tą słowacje, autostrada ok? ja myślałem zeby jechac przez zwardoń a reszta bez zmian.

Na odcinku Cz.Cieszyn-Mosty u. Jablunkowa-Cadca-Żylina bez remontów i ograniczeń.
Jadąc z Katowic wybieram jak zwykle trase Mikołów-Żory-Pruchna... w ten sposób omijacie aktualne miejscowe remonty na trasie Tychy-Bielsko-Biała....
Mozna też alternatywnie jechać autostradą A4 z Katowice i w Gliwicach Sośnica zjechać na A1 i potem w Żorach dojechać do trasy jw. jest dalej o ok 15km jednak pewnie ciut szybciej.

Jak oddadzą ostatni odcinek A1 ze Świerklan do Gorzyczek to na 99% pojadę na Czechy. (pierwszy raz od 12 lat :) ).. ten nieszczęsny most w Mszanej ma być ponoć uruchomiony dopiero w 2014 roku... :?
Ostatnio edytowano 20.07.2012 10:41 przez zbig99, łącznie edytowano 1 raz
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.07.2012 10:35

zbig99 napisał(a):

Na odcinku Cz.Cieszyn-Mosty u. Jablunkowa-Cadca-Żylina bez remontów i ograniczeń.

Przy wyjeździe z Cadcy za tunelem jest remont i ruch wahadłowy. Jechałem 2 razy nocą i ruch przy zmianie świateł był płynny, ale nie wiem jak to za dnia wygląda.

Jedna moja uwaga co do tego wahadła: jeśli ktoś będzie stał pierwszy na zmianie świateł, proponuję stanąć trochę dalej od sygnalizatora. Ja miałem to "szczęście" być pierwszym, stanąłem normalnie - no i potem pot ze mnie leciał jak TIR-y na pełnym gazie śmigały centymetry ode mnie z naprzeciwka! I to w deszcz!
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 20.07.2012 13:13

zbig99 napisał(a):Wybrałem po raz 5-ty wariant przez Słowację...

Jazda tam... Katowice-Stanici... czas 14 h.. w tym ok 1h na postoje.... Z powrotem 14,5h..w tym ok 1h na postoje...
Z tym, że tam jechałem w niedzielę-poniedziałek (nocleg w Krapinie) a z powrotem w poniedziałek.
Trasa długość 1230 km.
jazda bez korków...

Aktualne ceny paliw 95:
1. Polska: 5,53 PLN/litr
2. Austria (za zjazdem z autostrady w kierunku na Mureck): 1,369 Eur/litr (najtaniej na trasie poza Polską)
3. Słowenia-Ptuj TAM 1,374 Eur/litr
4. Chorwacja Makarska 10,03 kun/litr
5. Chorwacja Split 10,08 kun/litr
6. Słowenia Z POWROTEM 1,433 Eur/litr (ciekawe skąd ta podwyżka.. np w Polsce ceny utrzymały się w ciągu 2 tygodni)

Odradzam:
1. Tankowanie na Słowacji - koszt 1,45 Eur za 1 litr przy trasie
2. Tankowanie w Austrii na trasie Wiedeń - granica Słowenii - ceny ok 1,5 Eur za litr

Czyli wychodzi na to że najtaniej poza Polską jest zatankować w Austrii po zjeżdzie z autostrady (jak ktoś nie płaci winiety na słowenie) no i w samej Słowenii jeśli dobrze policzyłem?
zbig99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 20.07.2012 13:43

jgx1 napisał(a):
zbig99 napisał(a):Czyli wychodzi na to że najtaniej poza Polską jest zatankować w Austrii po zjeżdzie z autostrady (jak ktoś nie płaci winiety na słowenie) no i w samej Słowenii jeśli dobrze policzyłem?

w czasie moich wakacji tak dokładnie było... jednak stacja w Ptuju miała tylko "ciut" drożej od tej stacji za zjazdem z autostrady w Austrii... jednak najtaniej zdecydowanie jednak w Polsce...
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 11.08.2012 20:27

TO JA JUŻ NIE WIEM...
Jedę za tydzień i nie wiem, przez CZ, czy przez SŁ ?
polki-turst
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) polki-turst » 11.08.2012 20:56

Jedź przez Czechosłowację :D
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 11.08.2012 20:58

polki-turst napisał(a):Jedź przez Czechosłowację :D

:)
polki-turst
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) polki-turst » 11.08.2012 21:02

Ja zawsze jadę przez Słowację. Bez problemów autostrada jak patelnia tylko przestrzegaj prędkosci i spoko.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone