Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.06.2012 11:09

Po to są dyskusje na tym forum, aby właśnie tak kombinować, żeby trasa była dla każdego optymalna. Po pierwsze droga, o która pytam nie jest drogą leśną. Po wtóre, przekraczam granicę w Boboszowie, więc Gliwice i Ostrawa odpadają.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2012 11:12

To ja będę z Tobą na równo w Wifersdorfie, startując równo z Wrocka, mimo, że mam dalej.
Acha. I pojadę zgodnie z przepisami...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.06.2012 11:38

FUX napisał(a):To ja będę z Tobą na równo w Wifersdorfie, startując równo z Wrocka, mimo, że mam dalej.
Acha. I pojadę zgodnie z przepisami...

Niektórzy oszczędzają czas, a niektórzy jeszcze pieniądze. Najważniejsze, że będziemy razem w Wifersdorfie, czyli czasowo nie tracę, a dodatkowo oszczędzę 115 km i opłaty za autostrady. Dzięki za informacje o płytach, bo to głównie pytałem.
Szerokiej drogi. :D
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 01.06.2012 14:38

Zróbcie to chłopaki, jednoczesny start potem spotkanie i opis na forum.
Będziemy mieli faktyczne porównanie.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.06.2012 14:49

We Wrocławiu mogę być 15.VIII między 15:00-16:00.
Odliczanie ... i start :!:
Też jadę zgodnie z przepisami. :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2012 15:18

15-ego jestem tak po tygodniu bytności w Soline i w tym dniu byczę się w Pakostane. :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.06.2012 20:27

No to się nie da zorganizować wspólnego startu. Może innym razem. :)
Miłego wypoczynku i szerokości, na wszystkich drogach.
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 01.06.2012 22:41

Ja po raz kolejny wybrałam Słowację ponieważ:
1. tańsza winieta
2. z GOP mam w sumie rzut beretem do przejścia w Cieszynie a dodatkowo zna się tutejsze skkróty żeby ominąć korki :wink:
3. droga od Cieszyna do żyliny jest bardzo dobra i fajnie i szybko się ją przejężdża odkąd zrobili jej remont, większość jadę zgodnie z przepisami czyli 80km/h, tylko w miastach jest 50km/h,
4 w Zilinie wpadam na autostradę i tnę do samego spielfeldu autostradami
5. przyzwyczajenie :)
Wyjeżdzam około godz. 15.00 i jak wpadam na autostradę to mam pustą drogę
Nie znam drogi przez Czechy ale osobiście jestem fanką trasy przez Słowację.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 02.06.2012 08:59

FUX napisał(a):Ty nie kombinuj, tylko jedź na Gliwice, Ostravę, Brno, Breclav, Reintal.
Daj sobie luz z tymi serpentynkami i ciemnymi wioskami w nocy w Czechach.

nie kombinuj nie kombinuj a temat o objeździe A4 kto założył??:)
Ja codziennie przejeżdżam wiaduktem nad A4 na wysokości Wysokiej / Ślęzy i jak widzę te kilku kilometrowe korki do bramek to się zastanawiam nad zmienieniem trasy z A4 na standardową... Poczekam do lipca bo wtedy start może się to zmieni, na tę chwilę droga A4 to tragedia i stanie w 40 minutowym korku...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.06.2012 10:14

Wątek z objazdem A4 założyłem dla zgrywy, a się okazuje, że wychodzi na poważnie... :lol:
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 02.06.2012 10:16

Salemka napisała:
"Nie znam drogi przez Czechy ale osobiście jestem fanką trasy przez Słowację."
Ja też :)
Salemka napisała:
"droga od Cieszyna do żyliny jest bardzo dobra i fajnie i szybko się ją przejężdża odkąd zrobili jej remont, większość jadę zgodnie z przepisami czyli 80km/h, tylko w miastach jest 50km/h"
Czy to znaczy, że na Słowacji pomiędzy miejscowościami jest ograniczenie prędk. do 80km/h, a nie do 90km/h?
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 02.06.2012 11:58

macvw napisał(a):Czy to znaczy, że na Słowacji pomiędzy miejscowościami jest ograniczenie prędk. do 80km/h, a nie do 90km/h?

Nie. To oznacza, że na wskazanym odcinku w wielu miejscach prędkość ograniczona jest znakami drogowymi, także do 80 km/h.
Pozdrawiam
Rafał
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 02.06.2012 13:24

Czy to znaczy, że na Słowacji pomiędzy miejscowościami jest ograniczenie prędk. do 80km/h, a nie do 90km/h?[/quote]

W Słowacji ograniczenia są takie jak u nas ale na tej trasie miejscami masz znaki i trzeba się ich trzymać coby miśki słowackie człowieka nie skubnęły :wink:
Swoją drogą mam autko na austiackich blachach i zastanawiam się czy jestem bardziej narażona na zainteresowanie miśków czy mniej :wink:
Plus taki, że w Austrii powinnam zlać się z miejscowymi :lol:
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 04.06.2012 22:35

dids76 napisał(a):
walp napisał(a):Mam inne pytanie do tych, którzy znają płatne drogi w Czechach. Znalazłem gdzieś na forum info, że droga E65 z Brna do Bratysławy jest mało komfortowa (dla niektórych), bo wyłożona jest płytami (wiadomo o co chodzi).
8O
Ja zamierzam jechać odcinkiem Mohelnice-Ołomuniec-Brno-Mikulov. Czy na tej trasie także znajdują się podobne niedogodności?

Tak, jest odcinek pomiędzy Ołomuńcem a Brnem. Jeśli masz auto ze standardowym zawieszeniem i ogumieniem ( czyli nie "rzucone na glebę" z alu z oponką o profilu 40 )to są to raczej odczucia czysto akustyczne ;)

Ps. Nie są to płyty przedwojenne jak kiedyś na naszej A4 w okolicy Legnicy ( z resztą na A18 istnieją do dzisiaj :roll: )

Sugerując się trochę opiniami o tylko odczuciach akustycznych wybrałem w tym roku trasę przez Czechy (2 ostatnie wypady były przez Słowację)
Właśnie siedzę w Breli i jak mam być szczery to mimo, że tych płyt jest około 30 km to nie wiem czy będę wracał przez Czechy mimo wykupionej miesięcznej winiety.
Co do zawieszenia to standart jak na S80 w moim odczuciu bardzo miękkie i komfortowe do tego guma 215/65/15 więc nic niskoprofilowego a mimo wszystko wrażeń drugi raz z tego 30 km przejazdu wolałbym uniknąć. Jazda po tych płytach z prędkością 120 km/h to był dla mnie jakiś dramat, bo tego nie można nazwać autostradą. Dobrze że mi się dzieci nie powybudzały.
Nie wiem jako odcinek między Ołomunńcem a Vyskowem bo wiem że prowadzone są tam jekieś roboty więc pojechałem na Prerov i dalej D1 i tą drogę mogę polecić. Jest równo, pusto (sobota około 21) i miło aż do połączenia z drogą 46
Uważajcie też na drodze między Brnem a Mikulovem jadąc nocą. Całe stada saren pasących się przy trasie. Tam chyba nie mają siatek przy ekspresowych drogach.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.06.2012 07:58

Rozumiem, że wrażenia akustyczne z tej trasy, to sprawa bardzo subiektywna. Jednak, po tym co piszesz, zamierzam pojechać odcinek Boboszów-Brno drogami 368 i 43 przez Letovice.

Mam prośbę do forumowiczów, którzy jeżdżą z okolic Wrocławia na Brno i Mikulov właśnie tą drogą, o opinie i sugestie dotyczące trasy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 31
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone