Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 27.05.2012 18:05

troszkę się pogubiłem czytając to co piszecie...
Czy jadąc tą trasą nie wjadę na płatną autostradę w Słowenii??:
Wrocław - Caska

Z Wrocławia planuję wyjechać 13 lipca w piątek o godz. 15, więc Ptuj będę mijał ok. godz 2-3 w nocy więc czy będę kwitł w korkach??
Do wyjazdu coraz bliżej więc proszę o informację... ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2012 18:09

Pytałem też o to ale nie było odpowiedzi.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 27.05.2012 18:29

sviva Bocian
Takie stare wygi na forum a takie pytanie.
Przejazd jest darmowy, to trasa objazdu L/M/P.
Mała uwaga. W samym Ptuj na pierwszych światłach przy wjeździe do miasta skręcasz w lewo by na drugim rondzie skręcić w prawo i dalej cały czas prosto do węzła nad autostradą
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 27.05.2012 18:50

tees napisał(a):Śmiało można lecieć ;)

Dzięki za radę.

tees napisał(a):ps. pozdrawiam kibica Wisełki ;)

Również pozdrawiam :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2012 19:12

wielbiciel napisał(a):sviva Bocian
Mała uwaga. W samym Ptuj na pierwszych światłach przy wjeździe do miasta skręcasz w lewo by na drugim rondzie skręcić w prawo i dalej cały czas prosto do węzła nad autostradą

Zeszłe wakacje spędziłem nie tylko nad Jadranem, byłem także w Slavoniji. Ptuj to ja miałem w .... :) Na Słowenii wcześniej byłem dwa lata temu, tam się to zmienia. Jeszcze wcześniej to miałem winietkę. Nie jestem fachowcem ptujowym. Mapa pokazuje , że zjeżdża się na kawałek autostrady a i czytałem, że tam na końcu patroluje policja.
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 27.05.2012 19:49

Bocian napisał(a):
wielbiciel napisał(a):sviva Bocian

Zeszłe wakacje spędziłem nie tylko nad Jadranem, byłem także w Slavoniji. Ptuj to ja miałem w .... :) Na Słowenii wcześniej byłem dwa lata temu, tam się to zmienia. Jeszcze wcześniej to miałem winietkę. Nie jestem fachowcem ptujowym. Mapa pokazuje , że zjeżdża się na kawałek autostrady a i czytałem, że tam na końcu patroluje policja.

W ubiegłym roku jechałem w obie strony przez Ptuj, omijając słoweńskie autostrady. Pamiętam, że również wtedy poruszany na forum był temat fragmentu autostrady, na którym to czychają "niebezpieczni słoweńscy policjanci". Nie wiem jak sytuacja wygląda teraz, ale wtedy w nawigacji zaznaczyłem "omiń płatne autostrady" i bez problemu dojechałem do granicy z Chorwacją. Zero korków, z tym, że był to piątek nad ranem. Powrót również bezproblemowy...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2012 19:56

Przejażdżka się wodę i wjeżdża na węzeł. Czy zjeżdża się na kawałek autostrady? To jest pytanie. Ja raczej kupie winietkę i jak się okaże , ze jest korek to być może zjadę na Rogatec.
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 27.05.2012 19:59

sviva napisał(a):troszkę się pogubiłem czytając to co piszecie...
Czy jadąc tą trasą nie wjadę na płatną autostradę w Słowenii??:
Wrocław - Caska

Z Wrocławia planuję wyjechać 13 lipca w piątek o godz. 15, więc Ptuj będę mijał ok. godz 2-3 w nocy więc czy będę kwitł w korkach??
Do wyjazdu coraz bliżej więc proszę o informację... ;)

Trasa jest ok., ale jeśli będziecie mieli ochotę, to polecam z czystym sumieniem małą korektę. Za Bosilievem nie odbijacie na Sibenik, Zadar, tylko prosto do Rijeki, a potem już zwykłą "ósemką" do celu. Tam pewnie będą korki, ale...
Zresztą o czym ja piszę?. Sądząc po liczbie postów jesteś już starym wygą...
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 27.05.2012 19:59

Bocian napisał(a):Mapa pokazuje , że zjeżdża się na kawałek autostrady a i czytałem, że tam na końcu patroluje policja.

W którymś roku zjeżdżałem ze ślimaka z nowego mostu w Ptuju wprost na patrol policji autostradowej. Wyglądali komicznie, stali za samochodem z lornetkami w rękach, coś jak pepiki przy autostradzie. Wyraźnie patrzyli na tych jadących od strony Austrii a nie zjeżdżających ze ślimaka. Na 100% jest to bezpłatny odcinek.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2012 20:08

podszywacz napisał(a):
Bocian napisał(a):Mapa pokazuje , że zjeżdża się na kawałek autostrady a i czytałem, że tam na końcu patroluje policja.

W którymś roku zjeżdżałem ze ślimaka z nowego mostu w Ptuju wprost na patrol policji autostradowej. Wyglądali komicznie, stali za samochodem z lornetkami w rękach, coś jak pepiki przy autostradzie. Wyraźnie patrzyli na tych jadących od strony Austrii a nie zjeżdżających ze ślimaka. Na 100% jest to bezpłatny odcinek.

No i o to mi chodziło.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.05.2012 09:12

W ubiegłym roku było oznakowanie że płatny odcinek autostrady zaczyna się za zjazdem na obwodnicę Ptuj-a
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 28.05.2012 12:49

a wystarczy zajrzeć do FAQ...
forum/viewtopic.php?t=28771
i jest odpowiedź nt. czy wjeżdża się z Ptuja na płatną autostradę czy też nie...
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 28.05.2012 12:55

Bocian napisał(a):Przejażdżka się wodę i wjeżdża na węzeł. Czy zjeżdża się na kawałek autostrady? To jest pytanie. Ja raczej kupie winietkę i jak się okaże , ze jest korek to być może zjadę na Rogatec.

Ja w ub. roku zrobiłem tak samo i w tym roku będzie "powtórka z rozrywki", gdy sie dowiem, że na głównym przejściu są korki, CB działa :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.05.2012 12:56

aro_40 napisał(a):a wystarczy zajrzeć do FAQ...
forum/viewtopic.php?t=28771
i jest odpowiedź nt. czy wjeżdża się z Ptuja na płatną autostradę czy też nie...

Ostatni raz zmieniane w sierpniu 2010.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 28.05.2012 13:58

Co mniej więcej zacząłem kminić... Ze mnie taka stara wyga jak z koziej du** trąba... ;)

Na wszelki wypadek troszkę zmodyfikowałem, dłużej o 5 minut pojadę ale mylę, że jakos przezyję

Było:
Wrocław - Caska (stara)

jest:

Wrocław - Caska (nowa)

Teraz mam nadzieję 30 euro przeznaczę na uciechy a nie wspieranie czyjego kapitalizmu...;)
Ostatnio edytowano 28.05.2012 14:08 przez sviva, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone