Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2012 12:15

Największe nasilenie powinno być ok 9 rano jak zjada się jadący"na noc" i później po południu, ok 14, jak zjadą się ci co ruszają ok 4-6 z Polski. Tak mi się wydaje.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 27.05.2012 12:18

Bocian napisał(a):Największe nasilenie powinno być ok 9 rano jak zjada się jadący"na noc" i później po południu, ok 14, jak zjadą się ci co ruszają ok 4-6 z Polski. Tak mi się wydaje.

Właśnie o to chodzi że od strony Słowenii wjeżdża do Chorwacji praktycznie cała Europa, widziałem nawet na trasie campery z Finlandii. Biorę też pod uwagę to że cała zachodnia Europa ma wakacje właśnie w sierpniu. Wjeżdżając od strony Węgier, ogranicza się zapewne liczba nacji.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2012 12:27

Czy jadąc przez most w Ptuju, nie wyjeżdża się na kawałeczek płatnej autostrady? Co do Węgier, to musiałbym z Wiednia lecieć na Szombathely i dalej 86ką na dół, a nie lubię jeździć przez Węgry... I czy w Redics, wjeżdżając na Słowenię nie wpada się na autostradę lecącą przez Lendava?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 27.05.2012 12:32

Bocian napisał(a): I czy w Redics, wjeżdżając na Słowenię nie wpada się na autostradę lecącą przez Lendava?

Można ominąć ten płatny odcinek zjeżdżając na pierwszym rondzie całkiem w lewo na Dolga Vas.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2012 12:34

Iggy napisał(a):
Bocian napisał(a): I czy w Redics, wjeżdżając na Słowenię nie wpada się na autostradę lecącą przez Lendava?

Można ominąć ten płatny odcinek zjeżdżając na pierwszym rondzie całkiem w lewo na Dolga Vas.

I bujać się przez miasto do 109ki?
Krzysztof66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof66 » 27.05.2012 12:52

Tak. To tylko 10 km.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2012 13:02

Krzysztof66 napisał(a):Tak. To tylko 10 km.

Pod warunkiem, że się nie zgubisz :)
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 27.05.2012 13:32

podszywacz napisał(a):Do tej pory 5 razy do Cro jeździłem przez Czechy. Z racji że jadę w sobotę i to w sierpniu, chcę ominąć pewny korek od ronda w Ptuj do granicy SLO-CRO. W zeszłym roku stałem 1,5h w odwrotną stronę i chcę tego uniknąć. Rozważam taką trasę: Kraków-Zwardoń-Żylina-Bratysława-Budapeszt-i dalej wiadomo autostradą do Cro. Maksymalny czas chciałbym spędzić na autostradach. Trasa ma około 1 200 km i zajmuje około 13h. Google Maps podpowiada że nie opłaca się robić skrótów przez 81 i 82, trasa krótsza, czas podobny. Czy ktoś przerabiał taki wariant i ma jakieś uwagi na temat tej trasy?

Jechałem 2 lata tamu tą drogą. Najgorszy odcinek po stronie polskiej, a mianowicie Bielsko-Żywiec potem do Milówki wąsko i nawierzchnia niezbyt ciekawa no i po stronie słowackiej między Skalite a Cadca droga wąska i jedzie się raczej wolno, (nawet woda wtedy podmyła część jezdni - wahadło) potem już OK
Miło wspominam słowacką i węgierską autostradę. Około 6 rano na granicy Gorican 4 auta przede mną.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 27.05.2012 14:10

Sick napisał(a):
podszywacz napisał(a):Do tej pory 5 razy do Cro jeździłem przez Czechy. Z racji że jadę w sobotę i to w sierpniu, chcę ominąć pewny korek od ronda w Ptuj do granicy SLO-CRO. W zeszłym roku stałem 1,5h w odwrotną stronę i chcę tego uniknąć. Rozważam taką trasę: Kraków-Zwardoń-Żylina-Bratysława-Budapeszt-i dalej wiadomo autostradą do Cro. Maksymalny czas chciałbym spędzić na autostradach. Trasa ma około 1 200 km i zajmuje około 13h. Google Maps podpowiada że nie opłaca się robić skrótów przez 81 i 82, trasa krótsza, czas podobny. Czy ktoś przerabiał taki wariant i ma jakieś uwagi na temat tej trasy?

Jechałem 2 lata tamu tą drogą. Najgorszy odcinek po stronie polskiej, a mianowicie Bielsko-Żywiec potem do Milówki wąsko i nawierzchnia niezbyt ciekawa no i po stronie słowackiej między Skalite a Cadca droga wąska i jedzie się raczej wolno, (nawet woda wtedy podmyła część jezdni - wahadło) potem już OK
Miło wspominam słowacką i węgierską autostradę. Około 6 rano na granicy Gorican 4 auta przede mną.

No cóż... do Żyliny oczywiście luksusów w postaci autostrady się nie spodziewam. Właśnie chodzi o to "potem już OK", że nie będę mieć żadnych niespodzianek na autostradach i granicach.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 27.05.2012 14:21

podszywacz napisał(a):No cóż... do Żyliny oczywiście luksusów w postaci autostrady się nie spodziewam. Właśnie chodzi o to "potem już OK", że nie będę mieć żadnych niespodzianek na autostradach i granicach.

Tego zagwarantować nie mogę, bo nie znam obecnie tej drogi (remonty, utrudnienia itp.) Jadę w tym roku za tydzień, ale przez Czechy więc tym którzy wybrali to państwo jako tranzyt chętnie pomogę za jakiś czas. Co do Słowacji będzie jechał tą trasą mój kolega z którym będę na miejscu, więc mogę podpytać o sytuację na słowcakiej D1
tees
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tees » 27.05.2012 16:54

Podszywacz napisał(a):No cóż... do Żyliny oczywiście luksusów w postaci autostrady się nie spodziewam. Właśnie chodzi o to "potem już OK", że nie będę mieć żadnych niespodzianek na autostradach i granicach.

Jechałem tą trasą 2 tygodnie temu z Krakowa do Bratysławy. Po stronie PL - bez wielkich zachwytów, aczkolwiek na plus od mojej ostatniej bytności jest to, że można minąć już Bielsko-Białą z boku obwodnicą. 2 lata temu jak jechałem - to jeszcze trzeba było się pchać przez miasto.

Potem najgorszy odcinek Bielsko - Żywiec, nie dość że tam są zawsze korki i jest wąsko - to jeszcze trwają prace budowlane na ekspresówce (S1 bodajże to jest) i ze dwa razy wjeżdża się na "plac budowy".

Na Słowacji - kilka małych utrudnień typu ruch wahadłowy w jednym czy dwóch miejscach, ale bez wielkich korków.

Sama autostrada z Ziliny do Bratysławy - bez jakichkolwiek utrudnień. Śmiało można lecieć ;)

ps. pozdrawiam kibica Wisełki ;)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 27.05.2012 17:01

tees napisał(a):Potem najgorszy odcinek Bielsko - Żywiec

Z Krakowa przez Bielsko jeździsz? A czemu nie przez Suchą Beskidzką, czy też alternatywnie przez Wadowice i Andrychów?

Pytam, bo też będę z Krakowa pomykał i właśnie przez Suchą się wybieram.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2012 17:03

Z Katowic proponujecie przez Chałupki czy przez Cieszyn i dalej na Brno?
tees
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tees » 27.05.2012 17:12

Iggy napisał(a):
tees napisał(a):Potem najgorszy odcinek Bielsko - Żywiec

Z Krakowa przez Bielsko jeździsz? A czemu nie przez Suchą Beskidzką, czy też alternatywnie przez Wadowice i Andrychów?

Różnica jest ok 20 km a mimo wszystko jakoś drogi przez Bielsko imho lepsza. Raz próbowałem jechać właśnie przez Andrychów - Żywiec i utknąłem gdzieś na jakichś bezdrożach (to było po powodziach z 2010 - droga była pozarywana w wielu miejscach). Od tego czasu jakoś się przyzwyczaiłem do tego Bielska, a jak skończą S1 do Żywca to w ogóle będzie jedyna sensowna trasa.

pozdrawiam
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 27.05.2012 17:22

tees napisał(a):jakoś się przyzwyczaiłem do tego Bielska

W tym chyba nawet wątku, ktoś polecił mi trasę przez Suchą Beskidzką, pisząc podobnie jak Ty, że przez Andrychów jedzie się źle. Za to bardzo chwalił właśnie tę trasę przez SB. Ponieważ nie zdarzyło mi się jeszcze jechać z Krakowa do Żywca, więc z chęcią czytam o wszystkich możliwych wariantach :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone