Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 22.05.2012 20:38

Ta choinka to chyba rafineria i często krążą nad nią samoloty oczekujące na lądowanie. Generalnie w nocy fajne widoki.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 22.05.2012 20:39

Salemka napisał(a):U mnie w rodzinie wygrała trasa przez Słowację bo młoda ma po trasie ulubioną(nie wiedzieć czemu) stację benzynową, gdzie rytualnie trzeba jej loda kupić :D no a zaraz potem dziecko czeka aby po zmroku tuż przed Wiedniem zobaczyć jakąś Austriacką fabrykę oświetloną jak choinka :D a widać ją lecąc od Bratysławy :D

Jak jeździłem przez Cieszyn, to synek zawsze w pobliżu Jiczyna ubolewał, że nie możemy zatrzymać się i poszukać śladów Rumcajsa :) a teraz latam przez Chałupki i dzieci wykazują ogromne zrozumienie dla prawa taty do zmęczenia (jako kierowcy) :):):)
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 22.05.2012 21:17

Tylko to nie ten Jicin :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.05.2012 21:36

andriu.polak napisał(a):Ta choinka to chyba rafineria i często krążą nad nią samoloty oczekujące na lądowanie. Generalnie w nocy fajne widoki.

Dokładnie - to rafineria OMV w Schwechat - jeden z największych zakładów rafineryjno-petrochemicznych w Europie. A zaraz przed nim jest lotnisko Schwechat. Widoki rzeczywiście super nocą.
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 23.05.2012 04:48

Raul73 napisał(a):
andriu.polak napisał(a):Ta choinka to chyba rafineria i często krążą nad nią samoloty oczekujące na lądowanie. Generalnie w nocy fajne widoki.

Dokładnie - to rafineria OMV w Schwechat - jeden z największych zakładów rafineryjno-petrochemicznych w Europie. A zaraz przed nim jest lotnisko Schwechat. Widoki rzeczywiście super nocą.

Super dzięki za info, człowiek przy najmniej teraz wie co podziwia mijając nocą :D
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 23.05.2012 07:06

bzyq74 napisał(a):Tylko to nie ten Jicin :lol:

a skad mam to wiedzieć... Jicin to Jicin znaczy się od Rumcajsa :):):)
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 26.05.2012 07:08

Raul73 napisał(a):

Pamiętam jak jechaliśmy pierwszy raz to wyglądało to jak miasto w mieście... Widok naprawdę zapierający dech w piersiach...

Wygląda to mniej więcej tak:

OMV Schwechat
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 26.05.2012 07:16

Widok naprawdę zapierający dech w piersiach...

Z tego co pamiętam to nie tylko widok, ale zapaszek też zapierał.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 26.05.2012 13:35

krispinus napisał(a):
Widok naprawdę zapierający dech w piersiach...

Z tego co pamiętam to nie tylko widok, ale zapaszek też zapierał.

a nie wiem ;) my mieliśmy okna pozamykane...;)
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 27.05.2012 11:44

Do tej pory 5 razy do Cro jeździłem przez Czechy. Z racji że jadę w sobotę i to w sierpniu, chcę ominąć pewny korek od ronda w Ptuj do granicy SLO-CRO. W zeszłym roku stałem 1,5h w odwrotną stronę i chcę tego uniknąć. Rozważam taką trasę: Kraków-Zwardoń-Żylina-Bratysława-Budapeszt-i dalej wiadomo autostradą do Cro. Maksymalny czas chciałbym spędzić na autostradach. Trasa ma około 1 200 km i zajmuje około 13h. Google Maps podpowiada że nie opłaca się robić skrótów przez 81 i 82, trasa krótsza, czas podobny. Czy ktoś przerabiał taki wariant i ma jakieś uwagi na temat tej trasy?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2012 11:56

Jadąc w sobotę, mniej więcej o której godzinie zaczyna się korkować od Ptuja w kierunku Cro?
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 27.05.2012 12:02

Bocian napisał(a):Jadąc w sobotę, mniej więcej o której godzinie zaczyna się korkować od Ptuja w kierunku Cro?

W okolicy Ptuj byłem zawsze w okolicy wczesnego popołudnia (wyjazd z Krakowa 5-6 rano). Wiem że zaraz za Ptujem jest skręt i możliwość przekroczenia granicy w innym miejscu ale to zwykła droga. Biorąc pod uwagę ominięcie SLO (Mureck - Lenart - Ptuj), trasa staje się dla mnie mało wygodna.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.05.2012 12:06

podszywacz napisał(a):
Bocian napisał(a):Jadąc w sobotę, mniej więcej o której godzinie zaczyna się korkować od Ptuja w kierunku Cro?

W okolicy Ptuj byłem zawsze w okolicy wczesnego popołudnia (wyjazd z Krakowa 5-6 rano).

I już był kibel w kierunku Cro? Może nie opłaca się tak wcześnie wyjeżdżać z Pl, żeby w okolicach Ptuj, być trochę później, jak to się rozładuje? Objeżdżałeś to jakoś, np. przez Rogatec?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2012 12:07

Ze starych czasów w Mariborze zawsze było źle od wczesnych godzin rannych.
Koło południa na strzał. Jeżeli ta informacja do czegoś Ci się przyda.
Największe nasilenie jest ze strony tych, którzy wyjechali na noc i nad ranem znaleźli się w tym newralgicznym miejscu.
Zapewne podobnie będzie na granicy z Cro.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 27.05.2012 12:11

Bocian napisał(a):
podszywacz napisał(a):

W okolicy Ptuj byłem zawsze w okolicy wczesnego popołudnia (wyjazd z Krakowa 5-6 rano).

I już był kibel w kierunku Cro? Może nie opłaca się tak wcześnie wyjeżdżać z Pl, żeby w okolicach Ptuj, być trochę później, jak to się rozładuje? Objeżdżałeś to jakoś, np. przez Rogatec?

Trasę tak planuję aby się w miarę kilka godzin wyspać z piątku na sobotę, nie jechać nocą, poza tym z reguły kwatery są dostępne od popołudnia. Nie wiem jak jest w późniejszych godzinach. Co ciekawe, pobyt mam ze znajomymi ale nie jedziemy razem, bo oni preferują jazdę nocą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone