Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy czy Słowację?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grzeslaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzeslaw » 11.05.2012 10:49

Ok, czy można by trochę podsumować temat? Wyjeźdzam w sierpniu z centralnej Polski i nadal mam mentlik w głowie: Zwardon czy Cieszyn? Czechy czy Słowacja? Przez Czechy jechałem ostatni raz w 2006 roku, nie za fajnie. Przez Słowację w 2009 roku, remont na autostradzie i ograniczenie do 80km. Jak sytuacja wygląda na dzisiaj? Z postów wywnioskowałem, że raczej Cieszyn szczególnie w dzień, w nocy można przez Zwardoń. Dobrze myśle?
r00x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r00x » 11.05.2012 13:01

Ja z okolic Konina jadę przez Czechy.
Sieradz => Wieluń => Strzelce Opolskie (wskakuje na A4) => Świerklany (zjazd z A1) => Wodzisław Śląski => Chałupki (tankowanie do pełna na Orlenie :)) => Bohumin (D1) => Olomuc => Brno => Breclav => Wiedeń => Graz (za Grazem 1-2 godziny snu na Shell'u) => Mureck => Lenart => Ptuj => Zagrzeb (A2)=> Sestanovac (A1) (Koniec pięknych Chorwackich autostrad) => Brela

Po 16 godzinach kąpie się w Adriatyku :)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 11.05.2012 15:10

nie ma trasy idealnej dla wszystkich , zawsze znajdzie się coś za i przeciw , przypominam jeszcze raz że droga z Katowic przez Tychy w kier. B-B (później kier. Zwardoń lub Cieszyn) jest w remoncie i w ciągu dnia należy omijać ją "szerokim " łukiem ( w kier. Cieszyna przez Żory)
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 11.05.2012 20:21

grzeslaw napisał(a):Ok, czy można by trochę podsumować temat? Wyjeźdzam w sierpniu z centralnej Polski i nadal mam mentlik w głowie: Zwardon czy Cieszyn? Czechy czy Słowacja?

I nie rozstrzygniesz tego. Ten dylemat jest starszy niż to forum :lol: To niczym dyskusja prof. Stanisławskiego o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy :lol:

Podumowując: co kto lubi i co kto wybierze.
Ja z Wawki jeżdżę jak r00x: (wskakuje na A4) => Świerklany (zjazd z A1) => Wodzisław Śląski => Chałupki (tankowanie do pełna na Orlenie icon_smile.gif) => Bohumin (D1) => Olomuc => Brno => Breclav => Wiedeń => Graz (za Grazem 1-2 godziny snu na Shell'u) => Mureck => Lenart => Ptuj => Zagrzeb (A2) i nie skręcę na Słowację, coby mnie ichnie radary nie ustrzeliły :):):)
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 11.05.2012 20:53

Po kolei.
Żeby się dostać z centralnej Polski do południowych przejść granicznych,jest kilka opcji.
Każda ma swoje plusy i minusy.
Jeżeli chodzi o dylemat- Zwardoń czy Cieszyn, to mieszkając w Ustroniu - 5km od trasy S1 ( Bielsko-Cieszyn) , w życiu nie przyszło by mi do głowy jechać na Zwardoń.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.05.2012 21:08

krispinus napisał(a):Po kolei.
...Jeżeli chodzi o dylemat- Zwardoń czy Cieszyn, to mieszkając w Ustroniu - 5km od trasy S1 ( Bielsko-Cieszyn) , w życiu nie przyszło by mi do głowy jechać na Zwardoń.

Tak jak mi żeby jechać na Cieszyn :)
Pzdr.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.05.2012 21:14

Żeby się dostać z centralnej Polski do południowych przejść granicznych,jest kilka opcji.
Jeżeli chodzi o dylemat- Zwardoń czy Cieszyn, to mieszkając w Ustroniu - 5km od trasy S1 ( Bielsko-Cieszyn) , w życiu nie przyszło by mi do głowy jechać na Zwardoń.

To samo u mnie, mając 25km do Czeskiej D1 w życiu by mi nie przyszło do głowy pchać się na Cieszyn czy Zwardoń ;) :)
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 11.05.2012 21:26

Wyruszającym z Raciborza czy Żywca nie doradzam.
Chyba , że Racibórz i Żywiec są w centralnej Polsce?

Co do wątpliwości 'grzeslawa' z Konina.

Cytatu nie umieściłem.
Ostatnio edytowano 11.05.2012 21:36 przez krispinus, łącznie edytowano 2 razy
fancroatia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fancroatia » 11.05.2012 21:27

dids76 napisał(a):

To samo u mnie, mając 25km do Czeskiej D1 w życiu by mi nie przyszło do głowy pchać się na Cieszyn czy Zwardoń ;) :)

jak podają media od 26.07. A1 0d Koziegwół do Świerklan ma być autostrada :-(. N a dzień wpisu 11-05-2012 polecam A1 do Świerklan, potem 78 przez Wodzisław do Bohumina i dalej na Wiedeń. Sprawdzone i pewne. :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.05.2012 21:34

krispinus napisał(a):Wyruszającym z Raciborza czy Żywca nie doradzam.
Chyba , że Racibórz i Żywiec są w centralnej Polsce?

Dlatego ja nie doradzam wyruszającym z Bielska, Żywca czy Ustronia ;)
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 11.05.2012 21:38

Dwie poprawki.
Sorry.
Aście aktywni?
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 11.05.2012 21:41

rOOx ma rację. Nie zawracaj sobie głowy jakimś Cieszynem czy Zwardoniem.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.05.2012 21:54

Nie ważne którędy, nie ważne jak i o której i tak wszystkie drogi biegnące na południe prowadzą do Chorwacji.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.05.2012 21:58

no nie pisz głupot...
Ostatnio tak zamiast przez Monachium, do Włoch przez Czechy jechałem.
Szybko, schludnie, bezpiecznie, bez korków... :wink:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 11.05.2012 22:29

I o to właśnie chodzi, zero problema czy przez x czy y, ważne by dojechać bez nerwów i wypoczywać. To powinno być trochę spontaniczne, wtedy jest spokój ducha i dobre samopoczucie.
Jeszcze nie tak dawno to była jedna administracja tj. Czechosłowacja i jakby tak zostało, to by nie było tylu postów j/w. No ale ktoś przecioł nazwę i się zrobił ambaras.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy czy Słowację? - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone