franko napisał(a): Autobana to jet chyba pokręcona autostrada, niebezpieczna i błędna.
franko napisał(a):Natomiast "AUTOBHANĄ" zajedziesz bezpiecznie i wygodnie.
Tak mojej osobie się wydaje, ale może się mylę.
PZDR.
wielbiciel napisał(a):W przyszłym roku nie będzie już alterntywy dla odcinka czeskiego ze względu na połączenie naszych autostrad z czeskimi, tak więc temat co lepsze ulegnie zamknięciu.
wielbiciel napisał(a):Zdecydowanie przez Czechy.
Do tej pory zawsze jeździłem przez Słowację (11razy), ale na majowy wekend spróbowałem Bohumil-Brno-Mikulov itd. I to jest to. Mając z Tarn.Gór do granicy w Chałupkach (Bohumil) 80km pozwoliło mi skrócić czas dojazdu w stosunku Bratysławy o ponad godzinę na tym samym dystansie. .
zbig99 napisał(a):Ale przecież do Wiednia z Mikulova była tam wąska droga ok 70km i przez Wiedeń trzeba było przejechać... hmmm..
Nefer napisał(a):zbig99 napisał(a):Ale przecież do Wiednia z Mikulova była tam wąska droga ok 70km i przez Wiedeń trzeba było przejechać... hmmm..
Kilka kilometrów za Mikulovem wjeżdża się obecnie na autostradę do Wiednia, a sam Wiedeń omijasz obwodnicą. Juz nie ma takich problemów, jak opisujesz.
lukasz1977 napisał(a):A ja zdecydowanie polecam Słowację - czasowo chyba to samo ale na Słowacji autostrada o lepszej nawierzchni (w Czechach kawałek jest po betonowych płytach - mnie to nie odpowiadało).
dids76 napisał(a):Winietę możesz kupić już po stronie Czeskiej, albo na autostradzie jakieś 2km za wjazdem jest stacja Shell (ja tam zawsze kupuję, ale ktoś na forum kiedyś pisał że się Czeska policja przyczepiła), albo trzeba przejechać nad autostradą, na następnym skrzyżowaniu w lewo i jaieś 500m jest stacja transeurope czynna od 5 do 23.
Co do Mikulova, jakieś 30km przed Wiedniem zaczyna się autostrada A5 która łączy się z obwodnicą Wiednia, więc juz do miasta nie wjeżdżamy.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi